窮人生仔正仆街呢個想法其實over咗

562 回覆
3252 Like 447 Dislike
係呀 人生冇失敗嘅 係會好撚完美架 你咪繼續活喺自己個世界度不斷怨天尤人囉 出個post又話人扮老屎忽 講緊連登真係好多小學生上 好易俾呢啲思想影響 提下又唔得嘅 你呢啲人只會識得雞蛋挑骨頭 踩低人地嚟搞高自己
你仲要考慮埋講依d既
有好多係未讀完書既小朋友
其實好多人都錯咗重點 我個post係針對一啲濫用窮生仔正仆街嘅人 呢句說話其實係呼籲人哋冇足夠能力就唔好生仔而唔係用嚟怨返自己老豆老母轉頭 60 70後啲人點會諗到依家香港樓價咁撚貴?預知到唔會咁多人生啦 就好似依家大把人知香港冇前景都唔會諗生仔啦 咁又有咩好怨?佢地係唔係真心對你先?仆街父母另計啦 但依家就係好多人拎咗呢句說話嚟做藉口 好鍾意同有錢人比較 見人地生活豪華少少就覺得自己好生活平淡而仇恨自己父母 一個二個睇完post就起晒鋼咁屌人離地 我講緊嘅對象係生活正常屋企人又對你好但眼紅人地有車有樓而走去鳩屌自己父母嘅人喎 根本呢啲人就唔撚知足

不攻自破

所以而家先有一班有遠見嘅人出黎
提醒叫窮人唔好生仔
你地班撚樣個思想仲停留係60 70年代
真係唔撚得掂
講咁耐都仲係唔明 我咪講咗話依家有呢個論點唔係錯 我都唔會諗生仔 句嘢嘅出發點係好 但重點呢個論點唔係用嚟埋怨自己老豆老母
「唔準怨天尤人 要怨自己唔夠努力」
道德撚因為呢句推咗幾多人去自殺
就係因為比e d所謂孝捆綁,香港人先活得更加慘
大個就要比家用
wow 感謝窮撚父母生我出黎 令我有機會可以由細到大體驗窮撚滋味
哂氣啦, 佢地只會話勤力讀書就得又唔見你係李+x之類說話, 再唔係話你道德撚, 佢地根本死都要覺得自己廢就要怨老豆老母,無諗過係自己問題, 做佢地老豆老母好慘
感謝有錢父母生我出黎 可以笑鳩班窮撚
咁你慢慢怨撚飽佢啦, 千錯萬錯都唔係你既錯, 係你地老豆老母窮的錯呀嘛
窮撚基因會生到天才仔女 個機率大概係10萬分之一
冇人叫你生我出黎
講多兩講跳左落去還番條屍比佢
你未試過窮撚生活有咩資格講
就咁睇 又真係易過中六合彩頭獎多多聲
窮人生仔 個心態就係一場賭注 搏仔女飛黃騰達 自己就可以享受好生活
乜鬼都要怨一餐 怨完又點 生活又咪要過 一出世就要諗自己父母唔夠人地有錢 點解要生我出嚟 好撚反智
社會就係咁現實架啦 唔係你父母嘅錯喎 佢地可以預知到依家香港乜撚都咁貴架咩?佢知道都要生你出捱咁就真係仆街啦
其實所有嘢都係宇宙嘅錯 宇宙正仆街 點解要誕生 搞到有地球 有地球又有人類 搞到繁殖埋我老豆老母再生埋我出嚟
因為佢地注地係窮人
冇力爭上游既決心

李超人都做過窮人一樣道理咁
我老豆老母都揾得少, 我都係公屋大 中5 之後返parttime無問屋企拎錢
真相往往係殘酷 同傳統思想講嘅孝順有正面衝突
西方思想入面冇「孝順」呢個term
因為佢地覺得家庭入面「愛」呢個思想已經大過一切
同樣 有手有腳搵錢唔會餓得死自己 老豆老母都冇逼我讀書 只係希望我養得掂自己就得同唔好學壞就得 呢個星期都係返工派下傳單 好熱
鄧你仔女慘
有心了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞