窮人生仔正仆街呢個想法其實over咗

562 回覆
3252 Like 447 Dislike
的確,作為香港年青人喺依家呢刻真係唔會prefer生仔,始終樓價又貴乜都貴,生咗佢地就等於害咗佢,呢個諗法都啱。
但係窮人生仔正仆街呢個想法依家喺連登愈嚟愈扭曲,去到一個程度係,只要你屋企唔係有錢,就會仇恨父母,不停埋怨父母,最好笑係之前有個post有個巴打講明自己好懶唔想做嘢又要鬧鳩自己老豆老母窮做乜生佢出嚟,都痴鳩線,自己廢唔係怪自己冇用反而去怨鳩自己父母窮。

咁呢個世界就係有高有低架啦,如果全世界都咁有錢乜都買得起,個競爭又咪大,資源一樣會短缺,所以係冇可能全世界都有錢。

講真你唔係好撚窮,冇啖好食/冇錢買衫嘅話都冇乜資格怨你屋企人,有冇諗過你屋企人真心錫你,諗嘢唔好咁偏激啦,郁啲就上嚟屌自己老豆老母,價值觀錯晒,唔係話窮人生仔正仆街呢個觀念錯,係好多人用錯晒,去到好極端,以上面個位巴打為例,真係見到都覺得你老豆老母慘
因為Child登啲人根本人云亦云,根本冇批判性思考
唔好理班公屋仔啦
個人認為呢個諗法本意唔係錯
但好多諗法喺連登都會被推向極端
講緊窮人生仔正仆街既多數都係窮酸毒撚
自己冇能力係到怪老豆老母窮
佢地根本唔知其實係自己廢
真係有能力既鬼會係連登賴地硬咩
講漏左
臭坑出臭草
講得窮人生仔正仆街既都係垃圾
不服來辯
但事實真係有唔少人窮到中四五就要做野 搞到冇時間溫書、同朋友出街食下飯嘅錢都拎唔出
要個仔十幾歲就咁捱法 唔仆街係咩?
成班losers喺度負評
上連登勿認真

不嬲連登只要出現一種得到認同既言論風向
嗰種言論就會不斷俾人發大黎講
之後越講越極端
咩年代 係香港仲有人窮到冇錢讀書迫住出去做野?
捱埋中六入大學 已經可以改變少少 唔好講獎學金
起碼正正常常搵PT 免學費

好想知你所講既 唔少人係咪真係出現你身邊
新腥港人果班有撚捱咩
個個肥屍大隻
冇窮人生仔
私樓仔點食女
遲啲全香港都講普通話就係多謝嗰啲信奉窮人生仔正仆街嘅人
世界係有高有低
但人地北歐國家就做到相對低層嘅人生活都開心

但明顯香港就唔係嗰回事
低層嘅窮人生活真係好凄慘
既然係咁點解仲要生仔 延續依個不幸嘅連鎖呢
冷靜D照下鏡, 睇下自己個樣, 同埋睇下你本銀行存摺有幾多錢先啦
世界好公平
如果人人都心想事成
會天下大亂
世上總要有你D咁既廢人
窮人無話唔生得仔,不過將來俾人怨恨的後果要自己承受
因為佢父母唔撚識諗生兩件
我見佢晏就食lunch要捱十幾蚊垃圾炒麵
先有錢同friend 食生日飯
老實講 無錢點解仲要生仔先⋯

辛苦大家?⋯ 教下我

利申 :食自己
道德post
係,應該上街聲討窮人父母
佢地有膽既話
而家連登將窮人生仔講到家庭收入無10萬都算窮
咁佢老豆老母唔係有重病就一定係大陸人啦
今時今日讀中五都係16-17歲
當佢老母35歲生仔

50幾歲土生土長香港人 做幾十年野
會唔會完全冇積蓄都生仔 冇都唔緊要 但點會極端到個仔要中五停學出去做野

再後生d就更加冇可能 咁撚窮 窮到冇錢讀書
仲要你講唔少人 俾d證據好冇

我阿媽個邊水上人
生十個 係最細個個先比讀書
生出咗講明係做勞動力
佢哋啲仔女都係咁上下諗法

現實係香港有家庭溫暖嘅真係得五十五十甚至係三分之一家庭
你去Band 3中學行個圈見唔少老豆老母零關注
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞