窮人生仔正仆街呢個想法其實over咗

562 回覆
3252 Like 447 Dislike
聽過D父母話供養老豆老母
最大好處係可以幫仔女扣稅
周圍唱仔女係乜乜師,月入幾皮野
退休唔洗憂

我覺得呢D父母真係廢柴來
我諗你寧願比筆錢稅局好過
唔係冰島挪威果D地方我都覺得窮人唔好生
你都可以咁認為架
說服到人咪得
唔識教就係一個問題
窮人一生仔已經係錯
上流社會嘅仔點廢都係性格廢
學咁多野衰極都唔會差過大部份窮人
不食人間煙火, 離地
個個都係睇american dream電影大, 入哂腦
以為努力 就最終會成功
有d人出少少力攀過一道低牆, 個個話佢成功
有d人花盡精力去攀高牆, 少數成功嘅人回頭笑失敗嘅人唔夠努力, 你唔成功係因為唔夠努力 唔好怨

成敗論英雄, 功利社會就係咁
根本無錢買套,佢哋都唔想
唔好放錯重點, 窮人窮無資源係一個因素

最大最大既因素係唔識教,迫你行佢地失敗果一套真係累撚死人
有錢=好父母
唔有錢=差父母
無諗父母有冇用心對自己

如果你爭氣 憑自己改變到自己生活環境
真係值得欣賞
反之成日怨天怨地
見到依d廢物真係得啖笑
古今中外好多人三十歲之後先開始實現夢想
香港窮人父母就要個仔女廿二歲放棄曬夢想
出去搵錢養自己
送去孤兒院畀人領養反而會對仔女成長更有幫助
自己唔撚識教仔女 對仔女一定係百害而無一利
呢D廢物都係窮撚多D
所以窮撚都係唔好生啦,生廢物既機會大好多
爸打講得好好
都係, 大台都好多呢劇情
真假唔再講

應該感恩父母當初有呢個決定
講到尾都係錢
冇家用比, 踢你出門口今晚訓街
其實絕大部分既窮撚父母都唔識教仔

唔係用心就得, 你冇足夠既資源去培育的話, 佢條路都會行得好辛苦

估唔到我講話住太古城同部分公屋仔係都叫做係中間果層,咁多人話離地
見到樓上有人話公屋仔一定都係窮撚
首先我唔否認公屋仔大部分係窮
但其實公屋都有租置同富戶
租置既不在話下啦,雖然層樓賣出去都要補地價,但係人地住公屋隨時銀行有一千幾百萬你唔知
至於富戶,當你4人家庭,其實你收埋200萬都仲未洗俾人踢走,起碼你話要俾首期都實俾得起,咩咩上下興趣班去下旅行更加不在話下啦,甚至去外國讀書都冇話唔得,當然我唔係話呢類人好有錢或者係中產,但都算係小康之家啦

但真正窮果班公屋仔同住劏房果d小朋友的確係慘既
德國法國果D公立教育好,有公屋綜緩既地方都可以既
英美有信心入到財技圈我都覺得OK架,冇就美國好過英國
而家班公屋仔都唔知有冇一半係真窮
美國就算渣下LYFT,UBER都圍到皮
劏房都係得10萬人住(好似係
窮人搵食我覺得美國係好過英國,樓同洗費又平好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞