窮人生仔正仆街呢個想法其實over咗

562 回覆
3252 Like 447 Dislike
Sor, 助語詞嚟, 冇指向性
Between, 移民咗去邊度呀而家?
第時生小朋友記得要教佢良好價值觀
同埋要學廣東話呀
窮人生仔正仆街要去到30歲先會真正體會得到,樓主依D後生仔知條鐵?
佢地眼中 先天資源係代表一切
後天自己唔夠勤奮 就賴落父母到
美帝
雖然冇想像中咁好住但都好過香港一大截
唔係錢唔錢既問題,係成個氣氛同環境問題
至少係街無論見到白人,墨佬,黑佬神情都係友善D
你理鳩得人點講啦 你真係咁唔鍾意父母咪走
同個班19仔講道德觀講理性思考似乎都over左

連登唔再係以前高登既痴線佬forum,好多傻仔睇有樣學樣,將啲精神錯亂先會覺得岩既野帶入現實社會
咁你又理得佢地點屌窮人姐
教咩壞人,講事實
你有咩高見?

如果父母識得做少少投資
後生果陣唔煙唔酒唔賭唔嫖有基本積蓄
最起碼唔係要求今時今日FG仔女拎一半家用
係應該頭1,2年唔洗比家用
等佢地儲下錢, 比少D家用儲下首期
等佢地快D上車
我想講就算而家公屋出身搵到錢果班都絕對唔係靠勤奮,係靠腦

咁大部份人係冇依個腦搵到咁多錢既,所以咪會嘈冇父幹
冇話唔比你屌
但我覺得得把口屌 日撚日係到怨婦咁怨 咩都唔做好撚on9姐
覺得父母仆街 唔想比家用咪搬
你點知人地冇做?
嘩 巴打好波
我應該冇本事, 走唔甩啦
繼續對住班 離地 理想化嘅大愛膠
就算比家用 正常都俾少過租掛...
窮人生仔,生出黎唔識教就賴三賴四
又話要返工無時間教
又賴學校廢教唔好佢個仔
結果造咗隻社會垃圾好似唔關佢地事咁
真係好撚想講,窮人咪撚生仔害下一代啦
我宜家搵三皮幾,應該唔算失敗毒撚
但要養埋老豆老母,一個月要比兩皮屋企
自己得一皮洗,答車食飯還學債,一個月得番六七千剩
我同事唔洗養家之餘仲可以養車,仲有錢剩可以儲錢多幾年就夠錢比首期

窮撚生仔唔係正仆街,咁係咩?

呢度咪分別,成班錯哂重點
無人話有個公屋父母係LOSER
只不過係人地係努力生活緊, 你係奴力生存緊
條友自己講一個月比兩皮家用
父母生佢好仆街啊 睇清楚啦
你邊位 鬼恨你句有骨氣
話我有撚用咩,我都走撚左十世
岩呀 窮撚唔生仔 邊個幫我供樓
二萬家用喎
佢地狂屌人LOSER
但事實佢屌緊既LOSER都係窮人唔應該生仔既證明
窮人識諗就唔會係窮人 就唔會生仔啦
全部mk廢中殘疾搵個大陸婆返黎生幾件諗住養兒防老
同非洲印度啲生番一樣 生十鳩幾個然後天生天養 再唔係就叫人捐錢 同香港啲垃圾生多兩件R老綜一樣 害死個細又增加社會負擔
佢放唔低老豆老母咪會咁囉
咁窮人唔好生咪唔會有佢呢類悲劇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞