窮人生仔正仆街呢個想法其實over咗

562 回覆
3252 Like 447 Dislike
如果你係窮,你跟本唔會唔知自己想點
而係你唯一嘅選擇就去做野,搵錢
想進修啊?出黎做野儲下學費先,跟住返夜校啦
冇老豆老母既話 佢連而家屌窮人生仔正仆街既機會都冇
條撚樣真係以為個細路食飽飯就夠啦?
你個腦裝屎架?
呢句說話係用嚟警惕自己

而唔係講嚟埋怨已經發生咗嘅事

做人從來都應如此

我自己出身於草根家庭

雖然未到最貧困個種

但咩課外活動 零用錢 遊學不嬲無我份

但我靠自己一點一滴咁刻苦學習

依家總算哎呀叫個專業人士

收入穩定同女人叫買咗樓準備結婚

但我都唔打算生仔 雖然我真係好鐘意好鐘意小朋友

唔係因為窮唔窮人 而係睇通呢個社會根本無將來

呢種或者都係一種痛苦
利申:16歲出黎做野之後,1蚊都冇問屋企拎過
點樣叫將來先 巴打你又唔窮,個政府差唔代表成世人都過得唔開心
想生咪生
點醒佢地做乜呀
做人無批判性思考死得ga la
做人有返道德倫理先正常
如果唔係同強國人有咩分別?
窮係相對概念,你有200萬,人地有2000萬,你覺得窮

正常香港人都有幾十萬儲蓄(唔計資產),世界唔係好多地方夠香港人有錢

即係話,相對貧窮的人其實也有養育的本錢。只是佢地下一代上流機會太少,競爭社會下容易唔開心。

生一個就好,同埋最緊要認命,起跑線和車速不同,唔好對仔女或香港未來有太多幻想。

你想做父母,但由於環境和你的能力所限,你仔女只是一架單車。人生路上會遇到很多跑車遊艇飛機,這是無得比較的。
有冇諗過教細路唔係兩餐溫飽就夠?
價值觀, 身教, 培養良好嗜好 果d呢?
老豆打份地盤, 賭, 爛口, 老母又做12鐘,邊個教?

我個上司 花幾多心機去教小朋友
有能力都唔敢生多個, 寧願專心教好一個

覺唔覺窮人眼光特別短淺?
打份牛工 餓唔死自己就算, 冇諗將來?
呢d就係自細放養 定 栽培嘅分別
有錢小朋友細個周圍去,又有得學唔同野
讀書又讀名校,人際網絡又容易建立
父母又識多d人,又會幫到仔女建立人際
第日又有錢俾仔女買樓/做生意/投資

窮人父母冇錢俾仔女上興趣班
讀垃圾學校,識埋一班窮鬼

窮人生仔令仔女辛苦
唔係仆街係乜
你唔明白

小朋友嘅成長離不開幾樣野

學校教育 成長環境 同學朋友 社會風氣 家庭

除咗家庭同成長環境我叫可以控制之外

其他個幾樣基本上完全劣質化緊

你同我都做過o靚仔 上面講野大家都明

我同我女人都要返工

點夠力抗衡社會風氣同學朋友同學校嘅影響?

我無野怕 怕就怕下一代學埋 d 劣質教育文化

價值觀成咗就改唔到架啦

好多話唔洗擔心 會花好多時間教育下一代就無事嘅人

個仔根本中學都未讀 緊係聽你講啦

你同我讀中學個時 聽朋友定聽父母

心照啦
agree 連登好鍾意將事情極端化
所以最好勿上連登
成班窮人垃圾係度懶型 係咪覺得唔話自己老母仆街就好偉大
咁熟口面 仔女鬥父母 階級鬥爭2018
「別人騎馬我騎驢,仔細思量我不如,回頭又見推車漢,比上不足下有餘。」

怨自己父母反映你個人的修養心胸眼界

你不是六七十後,得盡天時靠運上位上車發達,所以你更要清楚自己位置,再諗生唔生仔女

資訊太流通,當仔女長大後,一定睇到有錢同學生活,知道自己家庭環境的鴻溝。
我中二零用錢都無
但我仲叫有書讀
你點解唔講下自已讀書讀成點呀垃圾
生仔正仆街 無論貧富 人生是苦
不如叫埋政府立法,年薪低過100萬就強制絕育
個個年代都有呢d人,相信你阿爺果代10歲就要出嚟做野。但都係得80,90後先會咁怨父母
離地撚好得人驚
雖然依家半工讀都叫搵到兩餐。但其實我更想用啲時間去做其他嘢,讀吓書,去做overseas義工,intern乜都好。斷估都好過我summer要捱狗工賺錢去exchange
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞