窮人生仔正仆街呢個想法其實over咗

562 回覆
3252 Like 447 Dislike
好唔知醜既劣質基因夫婦Mr and Mrs Liu(3)

https://lihkg.com/t/712616/2?ref=android

LIHKG @ Android

咩人都可以任生
依個真
上面話窮到要半工讀,冇時間溫書真係笑而不語
自己讀書廢就廢
你讀多幾個鐘咪又係讀ass hole燒銀紙
安安份份做咕喱啦
依個真
上面話窮到要半工讀,冇時間溫書真係笑而不語
自己讀書廢就廢
你讀多幾個鐘咪又係讀ass hole燒銀紙
安安份份做咕喱啦
生兒育女,是不少人生的重要一環,對孩子的教育更有可能會影響下一代的一生。以效益為上的經濟學家為何會生仔?是投資,是消費,目的是甚麼?又應該如何培育孩子成材?威逼利誘,是獎是罰?還是一定要贏在起跑線,催谷孩子入名校就等於加入人生勝利組,從此一帆風順?
經濟學家或者會教壞人,這集《學人講經濟》— BB保你大,請來教育心理學家黃宇昆,與各位主持暢談生仔經。
http://www.rthk.hk/tv/dtt31/programme/economicsnight2018/episode/502561
生唔係問題 問題係好多人都冇養育仔女既覺悟
生出嚟要供佢食住?自己都唔夠洗 不了
生出嚟要花時間照顧?自己都唔夠時間玩 不了
唔可以否認生仔係生理上、感性上既衝動,但有自己既骨肉絕對唔係可以簡單計條數就會明既事
連登仔講到生係有錢人屋企人生就一航風順,俾你解決到錢銀問題咪又係有其他野煩,我睇你好你睇我好,事實上大家都係咁生活,一樣都有開心唔開心既事。
可能會俾人話正面撚啦,但我覺得環境就改變唔到嫁啦,但將發生係自己身上既所有不幸都推俾父母既人,將窮人生仔正扑街奉為真理既人,都只係將自己既人生變得愈嚟愈可悲既兇手。
而家咁既社會
冇父蔭然後可以上到車百中無一
年輕人有怨氣係正常
但應該搞清楚目標,矛頭唔應該指向父母
父母無論幾廢幾唔掂,始終生你養你
你就算抱怨一時,但唔應該仇恨一世
做唔到孝順兩個字,起碼要還左"生你養你"呢個恩先
感恩都唔撚識
其實最仆街係d窮人父母成日話人地位仔點叻點好
但又唔諗下人地父母點培育仔女
又唔諗下自己比左d乜仔女
窮人升大學機會少2/3
無錢無前途 學者促政府支援弱勢
港聞

【本報訊】香港貧富懸殊嚴重,窮學生升大學變得越來越難。教育學院一項調查發現,窮學生較富學生更難讀大學,學者比較1991年及2011年的人口普查數字,發現現時「貧窮線下家庭、住公屋及新移民」等年輕人,升大學機會不及「富有家庭、住私樓及本地生」的三分之一。學者指專上教育已出現兩極化,要求政府及早支援弱勢青年。
記者:彭美芳 歐陽子瑩 倪清江

教院亞洲及政策研究學系副系主任周基利,昨日發表「本港大學教育機會公平性問題研究」,研究員向政府統計處購買數據,在1991年及2011年的19至20歲人口中,每一千人取得其中5%為對象進行分析,1991年共有6,481人,而2011年有7,913人。調查發現在2011年入讀大學比例是19.3%,較20年前5.6%為多。不過,窮學生和富學生入讀大學的機會有天淵之別,住戶收入在貧窮線以下的學生,1991年仍有8%可升大學,富學生則有9.3%。但到2011年,窮學生升大學比例只微升至13%,富學生入大學比例則大幅增長至佔接近五成,是窮學生入學比例的3.7倍。
調查又發現,住在自置私樓的青少年,入大學機會較住公屋的青少年高,91年住公屋青少年入大學機會是4.2%,到2011年升至9.6%;住在自置私樓的青少年,91年升大學率是8.8%,2011年升大學率升至31.9%,反映越有能力買樓的家庭,其子女升大學機會越高。

基層要靠統一派位

周基利指,現時本港學童輸在起跑線上的問題出現兩極化,近年小學推行世襲制,名校校友霸佔學位,而中學推行直資制度十多年來,名校都紛紛轉為直資,收取巨額學費變相提高入學門檻。他又歸咎近八成副學士學額為自資課程,令很多年輕人要「孭學債」,阻礙他們升讀大學的機會。他建議政府及早在學前、小學支援基層學生,令窮學生享同等入學權利。
鮮魚行學校校長梁紀昌指:「入大學難,基層學生唔使諗」,建議政府把三年幼稚園免費教育換作增加資助大學學額更實際。 九龍城區有多間名校轉直資,該區家長教師會聯會會長陳鳳雯批評,做法違背有教無類及造成標籤效應,「有錢人有優先條件讀名校,基層只能靠統一派位。」

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20130201/18153146
認同樓主,可以怪社會但唔可以怪家人
連登有咩想法係唔over,任何係連登既想法都會走向極端 如果有埋行動力建立極端邪教組織輕而易舉
一班社會垃圾扮哂看透世事
點解明明自己都捱得咁辛苦,都仲要拖埋下一代落水?我唔明
其實窮人生仔正仆街係啱
不過呢度係child登所以咁多冇獨立思考嘅小學生,又有生在福中不知福嘅人發大黎講

利申:冇能力俾仔女優質教育同幾年一次外國旅遊都唔會諗生仔住
窮人生仔正仆街
老豆老母老破過幾次
中學一舊水食一星期 唔好講去街/有娛樂(果時學生lunch都三十蚊份)
放學要趕番屋企湊仔(屋企三件)
養成左乜都無慾無求可以讓俾人
因為而家大多數人係到比較
越比較就越唔据

講真如果已經盡量比到最好你
就接受左先啦 自己都努力下 唔好成日怨
我相信老一輩有好多仲係生仔為左養佢地既諗法
一出黎社會要比幾成家用呀各樣
但亦都相信好多家長唔係咁諗 盡量比左最好既你先
到你大左 都唔會強求你比啲乜屋企 係比到乜你自己
其實呢個觀念好錯,我不知幾想窮人生多d仔,冇窮人生仔d下欄工邊個做?
仲有,點解古代人咁孝順?因為成世人都可以依靠父母,而且最重要既係老豆一日未死,d田都未係自己既,仲未可以自立
依加?我成世人都要靠我自己,父母又冇野留比我,又要我養
都係果句啦 一日百五個咁溝 都好難做到北歐咁
唔明呢個諗法既人都太幸福
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞