窮人生仔正仆街呢個想法其實over咗

562 回覆
3252 Like 447 Dislike
天下無不是之父母吖嘛
咁講既話都一樣唔洗怕其他人話你不孝啦
子女好與壞 在乎溝通與關懷
但好多都唔識教, 由得佢天生天養

唔係話所有窮人都唔識教
貪曾 都係公屋仔, 但成家都專業人士
家庭教育係幾咁重要 可想而知
窮人顧掂自己 有餘錢 有餘力先好諗生仔呀唔該
自己有能力去改變但選擇唔去做 就咪成日係把口到提住啦
你如果依家好慘冇野做到都仲話 搵三皮都仲出黎怨就on99
真呀,都唔只窮唔窮咁簡單,無能力又亂鳩生仔嘅人大把,累到下一代真係好仆街
怨父母的確冇大幫助,但就代表所有窮父母冇計劃想天生天養冇問題?
如果90年代出世
宜家應該好多出哂來做野
如果你係呢個年頭出世
我諗你窮撚機會完全係零

人地呢個年代D細路
細細個又游水班又吹蕭班
跟著星期六踩埋D學英文班跳舞班
星期日就去下D農場種下菜仔做下義工
讀名校就梗啦

放暑假一定至少去一次旅行(日本,馬爾代夫...)
第日出來做野見工, 分別係點唔洗我講
成績名校唔係一切,父母點教+資源係最重要

窮撚父母?一到假期踢你去圖書館咪書啦
佢叫窮人唔好生有咩錯先
lm
其實根本果班連登仔先係共產主義既表表者
更加要教育 窮人 顧唔掂自己就唔好生
錯咗果d 已經返唔到轉頭
但唔好再有其他人錯落去呀
佢用自己黎做例子去證明窮人唔好生唔錯左囉
見到有呢D PO
一定有班自以為是窮中青
係度話有公屋父母
宜家30歲月入30k有車有樓

喂屌你比緊2皮家用,唔叫loser?
你車有樓都拎出來曬命
人地求其搵個住私樓仔股票戶口都有幾球
細細個老豆老母已經搞緊D讀書基金比佢
出入同條囡搭巴士地鐵咋, 重點人地月薪少你一半打緊自在工
你父母都幾貪心
Child登啲質素係咁上下
跟本就係房屋問題,你窮人生仔,幫唔到佢俾首期,要佢自己捱成世,老咗先有自己既空間

你話係佢自己廢,啱,佢哋係廢,但香港地一般人就算高過入息中位數,20k一個月,扣番正常開支,差唔多要供成30年,人世最輝煌既時間用咗黎供樓。有本事就唔靠父幹夠買樓既有得幾多個,我地窮人將啲社會讓番啲資源俾有錢人姐,有咩錯
窮撚生到呢d 仔女既機會都大好多
我都係小康出身
一樣認為窮撚唔生好過生
我見好多公屋仔父母都係5K左右就夠用
公屋本身都唔少補貼,D錢去左邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞