窮人生仔正仆街呢個想法其實over咗

562 回覆
3252 Like 447 Dislike
我撐「窮人生仔正仆街」
我唔會怨我老豆老母

而家child登仔真係連小學都未畢業
人地係律己,唔係似你地班撚樣咁企係高地律人
仲未明?
我覺得怨就冇得怨,不過我有自覺移唔到民唔會生仔結婚咁囉...
唔係想屌佢地 只係想叫佢地諗下父母養佢地都好辛苦 一味怨永遠都唔會進步 仲會傷到其他人
所以佢地咪叫窮人唔好生,咁咪父母唔洗辛苦,仔女又唔洗怨囉
真係厭世果D一早殺左自己老豆老母或者自殺死左啦
祝你下世投胎去印度落後地區啦就咁話
我知, 咁關老豆老母窮咩事?
原來我讀書讀成點係會影響到自已過去無正常飯食 無正常交際
請問係咪要讀好物理大個整時光機?
如果讀書好到好似你咁出黎留個言都成個弱智咁我寧願做垃圾
我認同窮人唔好生

但佢地似乎加入左大量埋怨成分
正能量膠
咁鐘意打逆境波, 下世比你喺印度出世好冇?
印度d人密密生就係你嘅心態唔定呀
生仔女出嚟係比佢地磨練, 考驗嚟㗎
你生存唔到係你唔努力呀

唔講印度, 單親 再加精神病父母/ 賭/毒父母

不食人間煙火, 離地到

順境波一定做溫室小花
你一定冇接觸過有錢人嘅家庭教育
果種富有而謙虛 良好價值觀
係唔需要打逆境波先可以得到㗎
有錢既讀呢D科都唔會窮
努力會有回報

窮既死讀爛讀考完CEAL,或者考完DSE
做左頭18%,結果都係得個吉

呢個咪係個分別
而呢個post大致上既情況

理論上呢個post既對象係講話部分人明明係小康/中產家庭出身,但係仲怨話覺得自己父母窮,係好仆街
有d堅係窮撚既,衝入黎表示話自己生活好慘,認為呢個post好離地
又有d堅係離地同正義撚,明明自己係中產/小康家庭出身既,出黎話窮人小朋友都可以憑努力改變生活,所以窮人生仔冇問題
部分小康/中產入黎抒發己見,大部分都話自己就唔會考慮生
亦都有部分人開始argue緊到底何謂窮撚/小康/中產/有錢
下世先算啦,白鳩痴
因為佢地已經絕望
都唔介意講埋如果我唔係靠關係
當年係香港都係打埋D垃圾工永無翻身之日

根本父母條件係好撚重要
其實都自認係好彩個班 身體無病無痛
老母煮飯又好食
係細個比人打得多可能有啲潛在既野影響左
所以都明白有啲比我更辛苦既人去怨係無可厚非
我只係想講唔係每個講呢句說話既人都好憎自己老豆老母
最撚慘既唔係窮
係窮得黎仲要有家庭問題 老豆爛賭啊媽痴鳩線果種
窮人生仔正仆街呢個觀念絕對無錯
好多野家底已經決定一切 無論有幾努力 改變誇代貧窮響現時香港的確係非常高難度
窮父母會窮自然有佢失敗既原因 既然係失敗者 有咩資格學人生仔?
爛賭/嫖/吸毒 果d好多都係窮人身上有
因為自身教育水平低, 不知後果, 比朋輩影響
所以總括嚟講 窮人生仔正仆街係冇錯

實有人話 有錢都可以衰呢d啦
所以就要怨父母點解我出左身都唔keep 住經濟support 我? 仲要有錢人仔女仲要出黎做野仲要a又唔會得個吉既
我覺得最仆街係果啲生左又唔理個小朋友
明明無能力又要再生多件果啲。

尤其係果啲死mk 無腦
你仲未明個問題係邊
係班人已經對社會絕望呀
南亞狗,支那人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞