窮人生仔正仆街呢個想法其實over咗

562 回覆
3252 Like 447 Dislike
小弟無意中發現,古今中外好多偉人都係「站在巨人肩膊上」

舉少少例子:
Bill Gates (律師家庭,有機會接觸電腦)
Mark Zuckerburg (醫生世家)
歐幾里得 (哲學家族)

呢個post支持既人
不如死去前排 ''劣質父母'' 果個post 睇完再講?
小康之家d人唔好咁離地
機會都多D
英國呢D國家根本日已落
巴菲特
老豆議員
啱呀,怕風險,怕改變,好大路既窮撚思想
自己仲接受到現況就冇人幫到自己
唔係喔 你有七百幾個正評
殺左老豆老母果個咪成功改變
我都支持佢咁做架,你班連登仔又咪屌屌貢
重點唔係老豆老母無錢,而係老豆老母唔應該為左自己嘅快樂而製造一個生命出黎。呢個生命將會喺人生面對好多困難同痛苦。除非家長有能力幫助小朋友身心健康成長,其實真係唔應該生。
預左比d廢物負評
大佬 廢唔係你個環境 係你個心態

我個ex個舅父 住公屋 兩公婆養4大長老
仲要有個仔 而且對d後軰(包括我同ex)又好
佢係除左我老豆最專重既男人
我係佢身上完全睇唔到「窮人生仔正仆街」既情緒 睇到既係膊頭 係承擔
窮人+心態廢=你口中既廢人
有錢人+心態廢=高學歷敗家仔
宜家你講果個人都要養成大堆人,膊頭就快肩周炎咁
所以窮人都係唔好生好過
你覺得港奴日日做十幾個鐘好合理?

想好似外國咁正正常常做8個鐘 就叫懶
事實好多仆街父母生仔係打算搏仔發達養自己
由95,96開始20-29女性生仔已經不斷跌緊
比80年代跌左差唔多一半 自己參透不
一命二運三風水
好多人鐘意舉特例以偏概全
老老實實個腦正常少少都知,宜家嗰班住深水埗究極地獄mode嘅人已經冇得救
衣食住行教育等環境都極度差劣,我就真係唔覺得呢班人可以改變命運
唔係話要佢哋飛黃騰達先fair,但係至少俾人可以生存到先
你細細個讀幼稚園小學返屋企係個已經係100呎嘅地方徘徊,仲要無限loop多十幾年,咁嘅環境邊有得救
從來一個社會只有take off階段先會造就一批富人,到之後基本上階級就會固化
階級固化唔係問題,但係吸盡下面d人嘅血就真係好唔公平
本身已經係奴隸命仲生多批未來奴隸服侍上層,生黎做乜
講到最尾都係命運主宰一切,好多人將成功歸功於自己,但係試想下如果個個都係深水埗100呎屋出身度過人生頭20年,最尾跳到出黎嘅有幾多個?有嘅都只係天生基因特變成天才嗰類,正正就係一命二運三風水
keep 住生仔嗰班絕大部分係窮撚
係得佢地仲未清楚香港套遊戲規則
政府定義:兩公婆月入8萬先能氐一個小孩

不過呢樣野政府set嘅姐,就是想你港人不去生把港區奪到深圳手上
呢個就係香港同外國既分別
係呀,窮人去邊都窮
但人地窮得黎都有間800尺屋,係屋,唔係樓,有埋花園有得泊車
返9收5,5日工
假日無野做就係花園種下野,燒下槍
大時大節成班朋友黎開PARTY開心下
就算唔有錢都叫做人有尊嚴

香港?窮人有咩?100尺劏房仲慘過人地個監倉
日日返十幾個鐘仲要同你迫巴士地鐵
怨幾句又俾你班撚樣屌係廢人

做閪咩香港人
on9, 唔養都要梗硬死頂啦
唔通同你條On9講,第時咪供養父母
留番D錢自己洗?

有好多野唔洗講出來
港豬日日面對好似火箭升咁樓價
番工比老細屌,月尾出得果10零20k

我夠睇唔到佢地「窮人生仔正仆街」既情緒
佢地咪日日準時搭同一班車番工都冇抗過工
而家呢一代競爭咁大就好難講
但明明我地果代d公屋仔好多都入到區內band 1 中學, 而d band 1 都有7 成入到大學, 有d仲係神科, 係d廢青d怨老豆老母
2044非窮撚 vs 305窮撚
你查下而家個小學分區點玩好冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞