窮人生仔正仆街呢個想法其實over咗

562 回覆
3252 Like 447 Dislike
唔係人云亦云,係為唔改善自己合理化,委過於人
所以我不嬲唔認同窮人生仔仆街
次次相關post有人打呢句野出黎就覺得好撚煩
我D同事都唔富有
結左婚又係打工仔
樓又係自己買落

人地請埋工人, 又幫選名校報興趣班
功課成績跟到足
星期六日好多野玩又去南生圍迪迪尼海馬公園
得閒又請日AL帶佢去大陸水上樂園玩
每年至少一次外地自駕遊

人地都係窮撚出生
呢D就係有限資源比足仔女
冇人話一定要大富大貴父母
d ngo去非洲叫班窮鬼控制生育係咪over左?
咩呀。。。。 我一開始咪講左而家呢個年代就難講d , 因為競爭大, 但連登好多post 都怨父母, 我係想講怨自己好過啦
做到呢d己經唔係窮撚啦
高質,成個cm 99.9%都講得啱
d個就係香港人既廢既地方,唔會去諗點樣改變,
香港人係應該比人奴役既
怨自己嗰批 最後咪自殺囉
我係窮撚讀緊大學 啲intern全部都係我好辛苦係咁報準備interview爭取返黎
老母一聽到我黎緊會返intern既時候想分一杯羹 同我講要俾6成人工佢要知道intern已經係無乜人工可言
我同意而家未有足夠資源唔好生仔住, 但我地果個年代出黎做野有正常收入組織家庭真係咁難? 就算無能力做到係咪就要怨父母? 咁樣係岩?
佢意思係佢地自己都係窮人生出0黎
跟住d道德撚又屌啦
根本自殺果班都係道德撚造成
乜野都要人將問題推去自己度
成班殺人兇手係度學人企道德高地
佢意思都可以係想生仔唔洗有錢
但都要有咁上下囉
岩,我無怨屋企人廢
但我真係記一世
利申: 中四已經要搵自己學費,駛費
同學去學習,玩? 不了 要返工
有能力怕咩競爭,下話

咪撚拖低人類智商
係,佢地真係好撚噁心,之前濕疹咪就係咁,出事屈鳩連登仔

但平時討論又屌鳩人怨老豆老母,班道德撚叫咁唔開心不如自己自殺算

道德撚殺咗人仲可以係到逍遙法外
其實好多人都錯咗重點 我個post係針對一啲濫用窮生仔正仆街嘅人 呢句說話其實係呼籲人哋冇足夠能力就唔好生仔而唔係用嚟怨返自己老豆老母轉頭 60 70後啲人點會諗到依家香港樓價咁撚貴?預知到唔會咁多人生啦 就好似依家大把人知香港冇前景都唔會諗生仔啦 咁又有咩好怨?佢地係唔係真心對你先?仆街父母另計啦 但依家就係好多人拎咗呢句說話嚟做藉口 好鍾意同有錢人比較 見人地生活豪華少少就覺得自己好生活平淡而仇恨自己父母 一個二個睇完post就起晒鋼咁屌人離地 我講緊嘅對象係生活正常屋企人又對你好但眼紅人地有車有樓而走去鳩屌自己父母嘅人喎 根本呢啲人就唔撚知足
agree
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞