窮人生仔正仆街呢個想法其實over咗

562 回覆
3252 Like 447 Dislike
祝你下世投胎去印度落後地區啦就咁話
就算有錢人出黎做野仲問父母拎錢都無面啦, 同埋讀呢d科唔會得個吉既
有錢人洗做野咩,定係當左中產係有錢人
有錢人衰起碼有本錢 衰左都會有機會come back
窮撚衰撚左會點?一無所有囉 呢個post好多人都唔係真窮撚 扮哂野
當窮撚仲要有呢啲家庭問題果陣 對下一代真係好大影響 唔好話生活環境 唔識教仔已經on9啦
起碼果D唔洗交家用
自己創業又無咁大壓力

窮撚想創業又要個個月俾老豆老母追家用
我都唔知佢地可以點樣頂到段回本期
宜家窮撚父母醒左啦
你中學都讀唔成
咪問政府借錢/FULL PAY讀IVE/HD/ASSO上大學
點知出到來搵得果十零k
差政府成身學債又要每個月交一大筆家用
出到黎做野好多都靠人脈
有錢 = 有人脈 = 有好工返
就算真係要做野 有錢既搵工都輕鬆啲啦
所以上面有位巴打講得岩
有個咁既父母比你參考

1. 你可以結婚/有囡,但唔好生
2. 唔好爛賭,要有基本積蓄
咁點解電視咁多人老豆老母比首期
會無面?
窮ON9定無面ON9?
呢個就係香港最大問題
乜都講人脈,關係,簡直係成個社會腐敗既源頭

因為出身寒微,方皓玟出道左咁多年到宜家都紅唔起
因為老母係肥姐,鄭欣宜都可以有黃偉文幫佢作詞,都可以上台拎獎呀
其實有冇錢人既仔女都要比家用架啦, 學樓上講, 就算唔係孝心, 都叫做養到你咁大的報恩啦。
愈扯愈遠, 我想講既係我中學果班好多都出自窮撚公屋家庭, 大部分升到大學,而家好多都可以組織家庭, 所以連登仔唔好再怨父母窮啦, 要怨就怨自己唔夠努力啦好無
Ching講真自己有呢個自覺已經好好架啦
離開真係唯一既辦法 特別係香港而加既社會環境根本唔適合生仔
就算要生 起碼真係要有能力有信心提供好環境比仔女 同埋最緊要識教 生仔其實真係要考牌
咁話窮人生仔有少少仆街有冇問題?
你用自己個人經驗黎講根本無意思
香港入息中位數都係得果皮幾野,夠閪食
咁講啦
窮人多數唔識教仔 拎老綜大食懶/返工返到深夜先返屋企 跟本無時間指導子女 就算佢地學壞左/唔温書 都唔知

但有錢/中產就知道讀書重要性 亦都有資源培養 平時又會督促子女温書

窮人生仔有無時間精力去敎先 子女長大後會唔會重蹈覆轍 又要過基層生活
咁係咪就係要怨老豆老母呀? 即刻養到你咁大, 錫你, 病左照顧你果d母愛係廢的? 無感覺? 總之你地窮所以我咁廢我就怨爆你地?
根本果D人講黎徙氣
由頭到尾佢地都認為有窮人上到位
所以香港係一個正常社會
夠有人住北韓都上到位啦
唔通又代表果個社會好正常咩
你都痴撚線,宜家就係客觀咁叫窮人唔好生
關我老豆老母咩事,我又唔係窮人出身

人地怨果班我又唔知人地老豆老母點對佢
外人可以講得D咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞