窮人生仔正仆街呢個想法其實over咗

562 回覆
3252 Like 447 Dislike
16年讀中學 個仔大概2000出世
當正常30歲生仔 老豆老母40幾50歲會推個仔出去返學?
50歲都有氣有力 差個仔PT d錢生活?

如果個老豆好撚老 咁一定撚係娶大陸女人
40幾歲生仔根本上冇可能
有書讀係9年免費教育
父母係岀書簿費
我屌你你試下公屋仔岀身
睇你買唔買到樓
話我On9你咪仲離地
係啊我父母無大病 但完全無資援
人地同學補習 興趣班
我放學就自生自滅
好似去到小4定小5唔洗家長接
就自己盤屋企
知唔撚知當年好多街童
完全唔驚個仔俾人踢入黑社會?
根本完全成個人生
除咗1日3餐 完全無幫助 住都係公屋政府嘅
大少少就不停做野想貧
岀糧又唔捨得洗
貴少少嘅飯唔食 野飲唔飲
屌你老母個人生chur 到
你就on9離地撚啦
你話自己住太古,然後出面揸幾層樓收租既咁就唔同。不過上到呢個level都差唔多係我講既top 2%啦
住太古按俾銀行借筆錢
俾首期買間5 600萬樓月供
同屋企仔比已經兩個世界啦
父母買得起太古
幫唔到你供咩如果自己頂唔順

所以話真係好多離地撚
完全唔明公屋長大脫貧有幾慘

公屋仔想買樓
試下自己揾200萬首期先啦
依家呢句野好似變成 住公屋/冇錢幫仔女比首期又冇樓留比佢地就咪生仔
海倫凱勒又盲又聾都做到作家
李家誠小學肆業都成為首富
霍金身體殘障都做到科學家

個個都得, 你唔係唔得嘛?

Btw, 樓主有咩成就
我依家已經儲緊埋我將來小朋友嘅買樓基金
唔係我睇死我將來小朋友廢
係我覺得唔係個個人頂住到咁挨發好撚慘
係愛佢地唔應該要佢地經歷咁嘅痛苦
自己經歷過先明 上面班離地撚算啦
住太古同公屋係同ranking 真係笑咗
講咁多把撚咩,年薪唔過百萬,強制絕育
係香港呢個畸型社會,歪理有時都會變真理
再加埋華人傳統養兒防老既觀念,真係無得輸
如果係拎緊綜緩自己都養唔掂的確唔應該生
但好多人覺得老豆老母冇買層樓比佢地收租
冇拎成百萬去供佢地外國讀書就係窮
或咩讀書叻都係打份牛工 你係叻一出黎做EO都幾十k一個月啦 咁都叫牛工
最好唔洗做有100k被動收入
個年代根本係咁
屌你老母講d野條時間線完全跳撚哂
當時冇娛樂大撚把人係公園玩
但嗰陣個年代都唔流行興趣班 補習

調撚返轉
你到底想你細個老豆老母俾到咩你
我咪就係去公園玩自生自滅到晚餐先返歸囉
當年好多街童飛仔架
仲有補習係私補 唔係補習班

唔洗好撚有錢啦
至少人地放假一家大細去睇戲
我就又自生自滅on99咁一日已經爭好遠
撚有錢睇戲咩
你同啲極端人講野,真係慳返啖氣,佢己經主觀認定自己失敗

其實係香港真係窮極有個普,政府係咁科水,科到同一個搵 萬四蚊既人生活差唔多
我細個公屋冇得住 電腦都冇部
好多工都試過做 因為窮你先有動力
但如果你自己認命都冇計
努力啦下巴打
公屋仔 如果父母其中一個冇讀過大學
香港統計數字上得1成人入到大學 仲要極有可能係水泡科

就算係唔洗死 我諗都冇可能同太古城出生 可以攞2球去外國洗底既人比...上面離地到,仲未計有D人推個仔去ASSO 攞果2球做首期喎...
我不嬲只會諗點樣賺錢令屋企人過更好既生活
樓主講得出呢D說話一定唔係窮撚家庭出生
果緊屋企月入低過2皮
住公屋
老豆老母低學歷咪撚都唔識
總有啲loser,怨天怨地
我咪又作公屋仔,讀官校,冇補過習
依家有車有樓,得閒一家大細去旅行不知幾爽

萬中無一
屌你 show d 唔show d

今時今日讀緊中學 又有能力做Part time
出生時間大概係2000-2003左右
你show2012年 咁都叫有力證據?
我都識個係咁,但真係得1個
出到黎搵工真係同公屋仔,笑左
你老豆打個電話比大貓Uncle
人地即刻係張MT interview sheet加下分啦

再講, 有錢仔同公屋仔一齊做D廢閪12k文員仔
公屋仔個個月比6k家用,扣埋MPF食搭車所剩當儲蓄
有錢仔拎6k去玩車,日日渣車番工
靜低其他娛樂,落club用

窮人仲係度打飛機?
講極端例子根本痴鳩線
拎平均數黎講窮人根本輸撚硬
窮人生仔根本係間接拎到自己個仔做有錢人隻狗
Agger
得罪講句拎公屋同太古城比做乜撚
唔通住太古城又同住半山住獨立屋果d比咩
兩公婆太窮自己兩個人都月月清果d就真係唔好生啦,只會令仔女受苦
三餐無憂夠生活之餘又有少少閒錢可以比仔女學下自己想學既野、補下習、買下玩具既,生仔又有乜問題
(以上講既活動都唔係話好貴啦,除非你話要搵d唔知咩世界知名人士黎教你就話天價姐 )
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞