窮人生仔正仆街呢個想法其實over咗

562 回覆
3252 Like 447 Dislike
屌你老母閪

我地有撚揀過出世咩
除左社會上最top果2%
其餘98%家庭既小朋友成長都係辛苦,咁當然有程度之分

最有錢果2%既人同其他人既不同之處
佢地既圈子入面已經有好強既connection
就算子女係無才既人
只要老豆老母開句聲
已經可以叫個做緊某某公司高層既親戚開個位俾佢入去做
然後返工仲可以9up幾句扮哂自己好勁就騎住班比佢更叻更有能力既下屬
呢d就真係贏在起跑線

普通人
講緊上至中產住黃埔/太古城/美孚果d
下至公屋仔但係屋企都叫有少少積蓄果d
其實出到來條路都係難,一樣要面對考試、讀完大學搵唔到工呢d一個接一個既問題
你以為細個時得閒上下補習班、興趣班、去多幾次旅行「見識」果d就可以令你晉身上流社會?少年你太年輕了

最底層果d就的確係食哂屎既
講緊屋企完全冇樓冇積蓄,緊緊維持到三餐果d
呢d家庭既小朋友通常自小就缺乏關懷
通常個童年都係典型悲劇,除左冇乜物質生活之外,通常屋企人之間關係都勁差,一日到黑就鬧黎鬧去,大部分都讀唔成書
就算好彩入到大學果d,成個大學生涯都係不斷part time再part time去搵錢交學費,然後好多窮撚父母又有不設實際既期望覺得讀完大學就可以飛黃騰達(仲會得閒同仔女講d萬中無一既例子,例好乜乜隔離個陳師奶個仔會五萬一個月,你起碼都應該一畢業就搵三萬啦),結果個仔女讀完出黎又繼續搵工難打份頹廢工,跟住日日繼續家嘈屋閉
通常呢d背景家庭長大既小朋友,到大個左個心理都會有d問題
我自己唔係出身於呢d最底層既家庭,但係我ex係,總之我果時見識到呢d家庭既一切一切都係好撚恐怖

咁我既睇法
上流社會果2%,當然點生都冇問題
中間果層既大多數,包括我本人,雖然生活都係辛苦,但都唔會怪自己父母生自己出黎既,始終上一代資訊冇我地咁發達,80年代同90年代初果d時間又估唔到今日個政府變到咁仆街,最起碼果陣時你普通打份工都買到樓,自然覺得普通人生仔都冇問題。但去到今時今日,就算係去到中間或者中上果層,如果俾我自己揀,我都絕對唔會生
最底層果班生仔就一句講哂,堅係仆街
我相信如果無俾家用呢個概念,點窮都唔會發展到呢個地步
樓主係想講有你地班窮撚先突顯到我地有錢 窮撚對哩個資本市場好重要 個撚個都有錢邊個會做狗啊
唔好咁離地啦 我老豆老母差緊人錢嘅情況下生兩件。細個屋企冇電視冇電腦 做每日一篇要去圖書館同廢老爭
唔會讀唔到書,我照係hku,但條路我肯定係辛苦勁多
以前香港d人要耕田 捱餓 制水
根本成個大環境都係咁, 個個為生存
都冇時間去諗生活
年代唔同, 而家諗嘅係將來仔女嘅生活
唔好要停留喺當年為生存度啦你
除非你仲認為生咗仔女 餓唔死已經夠啦

點解未發展國家出生率高, 已發展就低?
因為已發展國家d人係考慮埋 生存以外嘅事

同埋 你估當年 窮家仔女唔羨慕大地主d仔女咩
未經過窮嘅人就當然唔明呢句野點解啦
經歷過嘅人根本覺得人生係冇乜意義只係做唔同人嘅奴隸
咁點解仲要延續呢樣野發生,更何況係香港低層可以話冇將來
其他未必控制到但生唔生有得控制啦,知養唔掂或者唔識教斷後就係對社會最好嘅
因為Child登啲人根本人云亦云,根本冇批判性思考
事實呢度真係好多小朋友 腦筍都未生埋 人講乜佢地又信到十足

有啲人當埋做潮語周圍講
窮人窮既唔單子係生活
而係喺教育上。
我細個試過慘到去阿姨結婚飲果餐

明明果日係13,4度都返風幾凍

但我無見得人既厚褸

焗住著一件好薄既長袖衫

果日我不停死頂呃自己好暖唔凍

監生捱過左一整日婚禮
你講嘅係事實

但樓豬係屌緊部分on9蓮燈仔單純好食懶飛唔想面對社會怨天尤人而濫用「窮人生仔正仆街」呢個口號,呢個係另一個事實
本身個定義應該係極端窮

但係child登先變左冇私樓都唔生得

出世窮 但活得開心 父母好鍚我 供書教學 脫窮上車
唔廢又點會上child登

上少陣 mon少陣post已經做到好多野
上連登咪認真 不過班00後就唔知啦
係個個講女人一定係雞嘅地方到講批判思考,你諗多左喎
係香港呢個地方太癲
係其他地方當你冇得發圍但起碼都叫生存到
係香港拎唔到政府資助嘅話生活恐怖到好似煉獄咁
之前睇個節目有一家人住深水埗劏房,個大女讀緊大學細女讀小學,咁嘅生活對大女細女黎講都係煎熬,同樣讀大學,人地個個假期輕鬆去旅行,自己就係屋企行都冇地方行,讀到大學又如何,畢業又要養家,租其他大d嘅樓又要俾業主sm,家庭收入除咗生存真係冇錢剩
好多時,窮唔係話咩三餐不繼,而係一種態度表現,未經歷過既唔會明。
外國低層有生活
香港低層得生存
樓主未窮過
終於都有返啲正面啲既post
琴日見到隔離吹奏窮人生仔正仆街個post竟然有2千幾個正評真係心諗而家呢一代咩事
冇錯我十分認同養兒防老個班真係仆街打把廢老黎,自己都冇為自己人生負過責任將個責任推落下一代真係好自私,我屋企個兩件正正都係呢啲仆街
但係我真係從來唔覺得屋企窮有咩問題,自己既人生唔係應該自己創造嗎?點解要怪人呢?
父母窮,係因應思想窮
怪父母窮而令自己冇成就既人思想更窮
有地方住 有嘢食已經好好
又有手機電腦上連登 又唔係訓街 都唔知班傻撚諗乜鳩
呢個諗法係用嚟告誡自已唔好隨便生仔
唔係拎嚟怨父母
我都唔明點為知窮
大把人番學時期就做part time
什至有家長家境好 都要仔女去做Part time
為既就係等仔女知搵錢係艱難
要珍惜自己擁有緊既野
而家d人覺得父母供仔女去外國讀書係應份
做唔到就唔好生
你有料既話向香港讀hku唔得?
一味識怨父母廢 係咁想成功既話
無錢咪半工讀力求向上流囉
心境既問題 捱下就叫生叫死

仲有果d扑野唔帶袋既小朋友
唔該未玩夠唔想負責任就安份守己d
做足安全措施 腦荀都未閂埋就搞大人個肚
自己條命都未擔得起 學咩人‘負責任’生出黎?
生完咪又係掉俾自己老豆老母幫手湊
累鬥累咁

Ps 睇見公司有個廿歲既女同事生完個b掉俾人湊
自己繼續搵一萬幾千買名牌袋就火都黎
樓主唔好咁衰啦
班廢人仲要拎呢句做藉口ga
有d懷疑話人賴父母個d
係咪個個都住居屋/私樓
每月幾千零用
未試過在學期間打工先有錢供自己基本所需(已經唔係娛樂啦 係食飯搭車呀 係你仲讀緊中/大學個陣 屋企人照比生活費 自己再另外返pt搵娛樂費個d收返埋先)
屋企過節出街食

未捱過又有咁豐盛既環境下企係道德高地不斷話人廢青
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞