窮人生仔正仆街呢個想法其實over咗

562 回覆
3252 Like 447 Dislike

又係啲有錢人喺度開post
我屌你老母咩
唔夠奴動力
開始淆啦
窮人真係唔好生仔
由其喺香港實行資本主義之後唔改行社會主義嘅垃圾社會
上一代同我地身處時空唔同
資訊冇咁發達
但最仆街
而家仲走去生果d就真on9
生完
自己生活質素大受影響
仲要累下一代
https://www.thenewslens.com/article/33775

西方的家庭觀念較個人主義,成員的關係主要靠個人的感情來維繫,因此,如果親情不足,關係便會疏離;華人傳統的家庭觀念強調倫理,成員的關係主要以道德要求來維繫,在親情不足時仍然可以關係緊密,但骨子裏卻是勉強的、甚至有點虛偽。

美國人的父母子女之間很隨便會說「I love you」,表現出他們著重的是感情,這種感情不是道德要求,應該是自然的,有便有,沒有便沒有,不能勉強。另一方面,這種父母子女之間的感情,西方人並沒有特殊的概念,以跟其他的「愛」分別開來。

在華人的傳統,父母子女之間是不會說「我愛你」的,那不表示他們沒有感情,只是他們較含蓄,而且較重視行為表現。此外,他們有特殊的概念來表達父母子女之間應有的關係,子女向父母的,是孝,父母向子女的,是慈;這些關係有道德要求的成份,以孝為例,這方面的道德要求稱為「孝道」,是一種「道」,有不少行為上的規範。

「孝」這個字,英譯是「filial piety」;這不是一個準確的翻譯,只能夠表達「孝」的一方面,而且將這方面誇張了:「filial」一字是恰當的,指的是子女向父母的關係,但「piety」是「虔誠」的意思,未免太過有「敬拜」和「絕對服從」的意味。其實,孝不只有孝道,還有孝心;孝心,就是孝的感情成份。孝的這另一方面,《論語》裏有幾句表達得十分簡要:

子曰:「父母之年,不可不知也。一則以喜,一則以懼。」(〈里仁〉4. 21)

這裏說的喜和懼,都是對父母還在生這一事實的感情反應,父母越高壽,子女便越喜,也同時越懼假如沒有孝心,純粹在行為上遵守孝道,是不會有這種感情反應的。
有些學者將儒家的倫理哲學理解為一種德性倫理學(virtue ethics),強調的是德性的培育和德性在道德行為上的推動力,而德性不只是遵守道德原則,更重的是有相干的感情和判斷能力。如果儒家的倫理教育推行得法,可以培育出家庭成員的有關德性,例如父慈子孝、兄友弟恭,親情和倫理兼備,便不會出現家庭觀念薄弱的問題。當然,「推行得法」四字,卻是說時容易做時難!
生仔係為左培育好自己既下一代,你話係咪要佢大富大貴一定要過住奢華生活先叫好又唔係,最緊要自己要負得起照顧佢既責任,比到佢所需要既野係佢年輕既時候,教佢正確既價值觀,正正常常咁成長。未做好準備,純粹係因為想生出黎等佢大個養返自己,自私咁滿足慾望,咁就真係正仆街。
公平講、好多一開始好多未必咁諗
慢慢變成咁
但如果我係窮人仔女
彩佢都七傻
香港新一代人 好多只遵守孝道但冇孝心
甚至有部分人連孝道(畀家用)都做唔到
明顯係家庭教育不足所致
要令子女學識有孝心 父母身教係最重要
若然父母其身不正
子女睇到父母只係虛偽地遵守孝道
就會有樣學樣 結果父母落得相同下場
點解我主張窮人唔好生仔呢
就係因為大部分窮人都唔識教仔女
最重要係佢地連「身教」都做唔好
根本冇資格生仔
Agger
典型窮西父母係咁,有錢人 人地供去外國見識,窮西父母就拖你後腳
駁唔到
係標題既錯
我屋企人雖然窮
但我知佢好愛我 我好都愛佢
我覺得夠
但我唔會生
我補充一下先
我立場係反中國傳統思想
主張西方「愛」嘅思想
我主張窮人唔好生仔
原因係大部分窮人都唔識教仔女
最重要係佢地連「身教」都做唔好
根本冇資格生仔
只怪香港係一個人食人的社會。
個政府連衣食住行都搞唔掂。要發達先有一個自己的天地的痴撚柒線地方。
最基本保證都冇
我聽過有D老母係做aco
老豆做海事處inspector
不過住公屋

不過呢D生仔起碼有基本生活保證先
冇人話住公屋有問題
呢d case算小康啦
兩個公務員加埋5皮野仲未計舊制一筆錢拎夠比首期
仲有長俸唔駛仔女養
正評
夾埋都4萬啦 仲想點
反串: 鼓勵窮人生仔做港奴 香港如果無咗奴隸就會整個社會瓦解
你估大把父母好似你地d父母對你咁好?
不知幾多老一輩成日死要面
鍾意攞自己子女同人比較
而呢d大部份都係唔識教既窮人
如果大部份窮人父母都真心對待子女
對佢地無咩要求
俾佢地做自己想做既野
不求回報
會有咁多人不孝?

唔識教都算
俾唔到好既資源同環境子女成長
然後對自己子女要求多多 到處比較
呢種父母你知唔知道好撚多
認真,你想生仔。
問下自己,你將來駛唔駛個仔比家用你?如果要,請你唔好生。
自己生活都未顧得掂,生咩仔?要比家用,你個仔已經蝕底左,比其他人。
你有冇錢比佢補習?有冇錢比佢學課外活動?
有冇時間去教佢?如果冇,你經濟條件可唔可以支持到另一半唔做野去教仔?或者你地收入可唔可以afford 到請工人?
有冇錢/資產預備比個仔萬一公開試衰左點算?

窮人生仔?唔好害人好嗎?
中共 港共 五毛 權貴 最唔想見到社會瓦解 無晒窮人新力軍
唔止4皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞