窮人生仔正仆街呢個想法其實over咗

562 回覆
3252 Like 447 Dislike
窮人生仔識教都仲好
唔撚識教就多左好多弱智仔
晒米飯
窮人生仔唔係錯
錯在香港地冇自制能力
人種問題
成班離地撚以為個個都可以你地咁幸福有錢呢樣有錢過樣啊? 食屎啦你地 仲有個人話正正常常父母都有儲蓄?食兩舊屎啦你
我細個同丫哥日日食生抽撈飯 食撚到營養不良 瘦到俾老師問係咪無野食 我過時呆撚咗 下?我日日有食野
到我上到中2仲係每個星期5蚊零錢 中3每個月100 中4.5,6翻pt m記先開始有錢同朋友岀街 但係我因爲平時無錢岀席朋友約會已經搞到我無乜朋友
乜生兩個仔岀黎身心都唔唔能夠健康發展唔仆街係咩? 我有得食有得著啊 發唔到育咁囉
即係話樣衰矮蠢加遺傳病加問題家庭既子女,係自己廢怪自己冇用?樓主講就咁口響咁輕鬆,中左上面是但一兩個既人其實係生不如死。
窮人父母唔單止比仔女財政上既支持唔夠,而係佢地既思維累到仔女一世都有陰影。
朋友做醫生一個月6位數,但佢都話自己咁大個仲活係屋企人窮過既陰影下,好多野都唔敢做唔敢試
再者,唔奢求窮人父母比到d咩好野自己 ,但佢地通常都成為仔女既負擔,自己唔儲蓄,日日都話等仔女養有養兒防老觀念。
仲有,d父母諗住仔女讀多d書只限於賺多d錢,如果對賺錢冇益處既書就係冇用,佢地會覺得等於浪費錢。
窮人父母最差既地方唔只係錢,而係呢d思維對下一代造成負擔
窮人生仔係仆街架啦
你又唔諗下啲窮人等仔女大個已經係廢老年紀

有個廢老日日對著你 火都黎啦
仲要係發窮惡既廢老 要仇有錯咩

真係要唔做仆街 咪努力脫貧囉
廢中老最鐘意講 有手有腳點會揾唔倒飯食
讀唔到專科
仲慘過唔讀
唔好覺得讀書幫到你
呢度咁多細蚊仔 書都未讀完 依家就口響響話唔生 到嗰班友大個啲就自然想組織家庭 講乜都曬氣 佢地大個啲咪明
上連登勿認真
窮人生仔唔應用黎怨父母
而係諗自己想有下一代 自己仲做唔做窮人
有錢唔代表適合生仔 有錢有能力養 可以比最好嘅比個小朋友 但湊得好唔好 教得好唔好 又另一回事
不過現實係窮好 有錢好 有啲人唔會諗依個問題就去生 只係睇物質野 忽略左自己夠唔夠成熟去教小朋友 心靈上支唔支持倒個小朋友
當然唔係下下都要計住哂嘅 不過就有其他問題出現
個問題係生仔嚟做乜先?點解要生先?有咩必要生?
好多人生冇唸過覺得仔女係佢嘅手下 下屬 奴隸 所以咪俾仔女殺翻/再生下一代咁對翻仔女
以前窮到一場40蚊嘅戲都唔睇得
樓主你條撚樣試過未啊?

就算我而家屋企環境好左,我都可以對住我老豆老母講窮人生仔正仆街

有啲嘢唔係大個左就過左去,而係會記住係心到架

屌你老母
老老豆豆,我覺得唔係窮得無得選擇,都叫可以

最近有個朋友生左b,我真心覺得佢窮人唔好生仔。
個mk妹老婆唔鍾意做野,意外懷孕前一路都無番工,淨係做下網店,做下promotion girl. 識左條仔半年就有左,條仔做酒吧有幾多錢啫?但條女有左之後更加搵唔到野做啦,繼續唔做野。

住入老公個水泉澳細單位,本來間屋就好撚細,仲要住多兩件。

生左之後,無錢請陪月,無錢食坐月餐,無人煮飯,食麥當勞食茶餐廳。跟住個b一去健康院check就黃到要訓醫院照燈。佢仲唔覺得係自己問題,因為奶水足唔足其實係影響退黃。

我已經可以預知佢個女會變成另一個佢咁既mk妹。
細個窮到驚
我有能力返PT嗰陣,一個月返三份,日日都係朝7晚12,冇星期六日放假,冇暑假,冇紅日
到我而家都係咁勤力搵錢,因為唔撚想再窮啊

零童年回憶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞