窮人生仔正仆街呢個想法其實over咗

562 回覆
3252 Like 447 Dislike
攞D唔係真窮人既例子出黎做乜
雙公務員必保公屋 養2個細路仲可以攞大單位
然後仲可以每個月攞一萬比2個小朋友補習同興趣班,仲有閒錢每年去旅行
你班連登仔諗野咁偏激
好多心智未成熟會俾你地教壞
二級海事督察 起薪16k
ACO 14k

你估真督察?
講你知又如何
我係準備結婚嘅年紀
老婆係律師樓做
見住好多有錢人仔女係咁椅去外國行個圈返嚟入大行I firm

樓上有人講得啱
窮同有錢係比較出嚟
做死一世基層唔會死
難聽啲講句做露宿者都唔會餓死
但我唔想自己下一代係咁嘛

生個仔出嚟冇層樓比佢即係叫佢玩基因六合彩
叻仔嘅咪自己行到條路出嚟
唔叻仔嘅屋企有層樓起碼佢都有啲資本去做自己想做嘅野
好多謝父母帶我玩人生遊戲困難模式
其實怨父母有乜問題
係父母決定要生仔架嘛
唔係個細路想出世陪你捱架喎
生得你出就唔好怨 唔知咩邏輯
啲人會講到唔關基因遺傳事
仔女係石頭爆出黎咁
唔洗負責任
又講到窮人仔女脫唔到貧係因為唔肯努力
講真窮人資質平庸最多比盡你都係得頂薪30k
保險/倫敦金/地產除外

一昧叫窮人打飛機「窮人都可以出到天才」
窮人天才? 機率低不在話下
自欺欺人 唔肯面對現實
其實唔係好想知你有咩料到
主要想講你老豆老母生你既年代 根本好撚多人差唔多身世
你最多怪佢嗰陣唔買多幾層樓

你出世既時候根本未經歷97 沙士 金融風暴
邊有人識預知未來 邊有人估到之後有咩環境

今時今日有樓果班 好撚多年前生仔都冇咩資產
只係今時今日樓市帶埋佢地佢彈起

連登好撚多人鐘意出現個結果之後 屌返個因
邊有人預計到咁撚多 打撚橫黎講
好撚簡單
成班窮撚齊齊拖撚冧香港經濟佢
反正點努力都買唔到樓
不如齊齊仆街
等班有錢人含撚都好
原本有錢人生育率都低
而家連窮人生育率都變低
底層人士靠支那蝗 南亞裔 外勞填滿
其實窮人生仔與唔生仔 共產黨都贏梗
未來香港只會加速支那化
所以如果唔想自己後代受苦 就唔好生仔 明智決定
要靠本地出生抗衡外來人 或 保存香港人
根本已經冇可能了, 可以唔洗諗
所以都係衡量自己有冇能力提供好環境先生啦
無人話做天才,只係"窮人"都可以過得愉快,
我唔知你講窮人既定義係咪講緊非洲飢民果隻窮,
如果你係講緊公屋仔果隻窮,我睇唔到佢地有幾慘,
你係要諗埋一面幻想自己或者人地好慘先係自欺欺人
點解無人定義左點先為之窮,然後先再執拗自己慘唔慘,人地/自己父母應唔應該生?
比如我,中學個陣食飯得廿蚊,剛好夠食粟米肉粒飯
出黎做野除番時薪都係剛好夠食個焗豬

食唔好餓唔死算窮定唔窮?居住問題可以其次,衣食無憂既問題有無人試過?

要供樓又唔想番工,屋企長期無野現成野食,小學我就要自己煮飯
零食係拎d白砂糖倒落口

上面一班住幾百呎無地方扑野就覺得窮既人出黎講句自己窮到點?

唔好話人冇用淨係識怨 有錢人由細起已經成個生活都輕鬆好多 少好多不必要嘅痛苦
計都計MAX 啦 ON9
ON9,你去借錢買樓
會唔會叫銀行用你MAX計
借幾多比你呀
你都ON撚9
係唔係做份工第一年就即刻生仔呀
咪撚ON9啦你
到個仔女要用錢果陣都跳到咁上下POINT啦
計STARTING 根本弱智
你真督察都係得4-5皮
由頭到尾有話starting 就可以生/唔生仔
有人話14k+16k好低咩
有人話呢個位職位max好低/高咩?
講你聽個起薪都唔知你起哂鋼做乜?
窮住摺同有錢咁摺係兩回事喎
冇錢嘅話就算要考試趕project都要諗方法擠時間出黎返工,財政同精神都長期係一個繃緊嘅狀態
有錢嘅話生活就算唔精彩都至少過得輕鬆舒服
唔係話想洗牌。
只係想港共政府收皮。因為樓其實係必須品,政府唔控制價格其實唔緊要,但係公共房屋巿場應該增加,或者公共房屋只租不賣,起碼解決個住屋問題。
但係港共政府乜都唔做。無論個訴求有幾強,個政府都因為政治理由唔做野。議員訴求唔聽,DQ 民選議員。
呢d垃圾政府唔死都冇用啦下話。
PREFER 窮人唔好生仔 > 正仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞