窮人生仔正仆街呢個想法其實over咗

562 回覆
3252 Like 447 Dislike
你幾歲
班廢人唔搵嘢賴點得
除非佢哋真係肯接受自己廢呢個事實
事實呢度真係好多小朋友 腦筍都未生埋 人講乜佢地又信到十足
基因差 家庭環境又差
個仔9成都係做低下階層的工作

家庭教育比學校教育重要
自己係廢 但點解自己會咁廢?
一個細路仔咪又係由父母培育出黎
父母廢 仔女自然都會廢

有錢人的仔女都可以好廢
但人地老豆老母留的錢足夠佢生活無憂無慮
仔女有野唔識 自己又唔識都可以請補習老師教
窮人父母呢? 自己搞掂佢啦
第時父母唔成為你的負擔都偷笑啦
特別係香港呢個正常年青人冇可能獨立生活的地方 父母的影響特別明顯

利申:都叫有小小父幹 起碼唔洗我養

但見到窮人仔女的成長都好坎坷下
不過其實未必關錢事
而係父母的視野 學識 教育方法
究竟係放養 定係培育一個小朋友

我覺得窮人生仔正仆街呢個概念值得宣揚
等日後有人想生小朋友的時候諗清楚自己係咪真係有能力培育一個小朋友
而唔係為左滿足自己的慾望而生仔
正如養寵物之前都要停一停 諗一諗
諗下自己係咪真係鍾意寵物 能唔能夠接受寵物的行為 屎屎尿尿
而唔係見到個樣得意就養寵物
咁冇理由生仔唔洗停一停 諗一諗
其實問題不在於窮人生仔正仆街呢個概念
而係點定義窮?
慢慢已經極端到無六位數字收入/幾千萬身家
已經算窮
咁樣係咪over左?
賴父母窮生仔
賴女仔青春期發育較早搞到自己成績落後女仔
賴政府
賴社會
貧窮線?
其實都係廢廢地

我覺得窮唔窮唔係重點
父母有冇良好的家庭環境比仔女成長先係最重要
冇居屋冇私樓住公屋唔係問題
但父母要有足夠的知識學識教仔女
起碼仔女問你中小學問題要識答
又或者有長遠的教育方法
可能發掘仔女的專長/興趣
培養仔女閱讀的習慣
而唔係用放養的方法 將所有野交哂比學校
我老豆老母就係呢d,我讀完中學佢地就話終於唔L洗做有仔養喇
但係對於我可以搵到咩做賺到幾錢佢地零考慮
到我捱壞左身體老豆仲話夠六十五要退休,錢都無學人退休…
老母見我身體越黎越差幫口叫老豆再搵下工

做樣搵左一日就無再搵,住既居屋又要係問親戚借錢先供得完,資產過左又唔搵社工拎老綜

對住咁既屋企人真係情願無過出世

窮人生仔正仆街都唔緊要,on9窮人生仔先係真正仆街
兩邊親戚:
1. 父母都係大三grad,中產家庭
2. 父母一個大陸落黎,一個中五畢業,窮家庭

真係高下立見。

單係父母的見識同眼界,以及佢地為仔女訂的教育方針同方向,都夠影響佢地一世。

窮家庭出身既細路,要比佢父母成就更高,就意味著佢要突破到父母原有的思想、見識同眼界。

一生出黎就注定只能在磨難中自強不息先有機會出頭,同遊戲開始果陣揀左困難mode冇分別。

點解明明自己都捱得咁辛苦,都仲要拖埋下一代落水?我唔明
自私post
都有人識講啦,臭閪出臭草呀,你估香港仲係以前勤力做就出人頭地既年代咩
點解要生個仔出黎陪你捱先?
問窮既定義?根本大家心知乜野叫窮,有d 野係冇可能定義得到,把柒
加上都唔只係講緊錢銀上,而係思想上
樓主咪正正比人講中晒囉

利申:家境尚可,但唔會生仔,因為唔想害人
中三畀屋企趕走訓街我識過一個,訓左幾年街
其實有d極端例子 你唔係識啲問題青年係唔會知
同埋香港其實好多單親家庭
呢班人好難唔學壞
所以生之前真係要諗得好清楚
重點係就算突破左父母既低層人士思想
自己一個都唔會夠力去到咩高既位置

濕疹殺老豆老母個單好例子

因為突破盲點之後發現佢既世界根本無痛苦以外既地方,只有濕疹同父母
父母又幫唔到自己……
以我所知 好多人零用真係唔多
可能淨係應付到午餐同搭車 食餐四五十蚊嘅飯都要諗過度過
聽過有巴打講過以前中學嘅零用只係夠佢一個禮拜食四次M記
當然唔會中四五叫個仔唔讀書去做嘢 但係宜家講緊嘅係返pt幫補自己或者家計 癲到聽過返三千幾蚊pt都要俾家用
我諗後生仔女想扮下靚買下衫都好正常 甚至同朋友出街想食餐貴小小嘅嘢或者去玩都好正常
南宋果陣有個習俗叫"不舉子"or"生子不舉",即係生左個BB出黎之後就即刻整死佢
古代人唔識得點避孕都知道生活耕難,寧願早D整死個BB都唔想要佢大個受苦

唔計南宋果段特別苦既時代,雖然古代人生BB之前冇計劃,但係都會教個仔女生活技能,男既耕田女既相夫教子,幫佢地搵埋親家,儲埋錢比禮金同嫁妝
現代人讀過書點可以諗都唔諗就生個仔出黎又唔撚識教

古代人生個仔出黎,自己養自己教,自己比份工佢(幫屋企耕田),幫佢搵埋親家.死左都會留塊田同間屋比個仔
現代人生左出黎淨係識養,教育就交比學校,其他既大家都明
你咪淨係生於象牙塔嗰啲囉
本來就講緊d連自己都養唔掂ge窮人,
而家已經畀班廢人講到冇幾層樓留畀仔女都要屌
佢地唔係怨老豆老母窮
係怨點解自己父母唔夠人地有錢
講真香港地窮得去邊
無錢你食無錢你讀書絕對無可能啦
好心你啦 個世界好大唔係得連登㗎

大把人窮到飯都冇得食 你行一轉深水埗都見到唔少啦

痴撚線咁自我中心 同中共講大陸冇窮人、法國王后講:「why not eat cake」一撚樣

香港政府就係太多你種心態嘅人執政 當啲窮人冇到 垃撚圾

話時話你識唔識用八達通搭地鐵?
樓主理據合理
但窮人生仔正仆街呢個念法應該喺社會要共識
如果唔喺變撚咗養兒防老 變撚咗大陸咁日日虐老片出爐

兩公婆要月入幾多先適合生小朋友?
https://lihkg.com/thread/714244?ref=ios
正正太多呢啲撚屌先要大力宣傳

比唔到下一代好嘅生活 生嚟做乜
離地過啲高官

一個堅尼系數咁高嘅城市
你以為呢啲人真係唔存在
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞