必看!震驚!十大支持窮人生仔的理由!!!不看後悔!

699 回覆
3133 Like 306 Dislike
有錢少少都可能差唔多

因為「有錢少少」/ 住私樓 ≠ 中產

利申:
以前係窮撚,而家算係「有錢少少」
但仲未試過赤貧,最差都係試過住咗一兩日劏房
咁都係計窮
如果住梗 500-600 萬最低級嗰隻私樓,算唔算窮?
其實我覺得同住居屋冇乜分別
而家開始話你晌度怨天怨地

明明係佢地怨緊個天無降個神神神童
而家又成日睇雜誌見到有人嫁個有錢人就羨慕到眼都突,
even係31歲嫁56
或者報導暗諷緊女主角搶人男朋友

姐係你地連登仔好憎ge

窮人生個女係不停洗佢腦叫佢做

同時由細到大不斷有意無意隱隱約約地重男輕女
"生個女呀...."

全世界都叫緊女性要自強, 窮人生個女就不斷叫佢睇輕自己

生個女叫佢做雞,

窮人你學咩人細路呀

生痔瘡算吧啦
我諗耶穌先做到
五餅二魚
箱係得呢三個
資源係固定同有限基本假設啦

順便睇埋呢個,thx
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/零和博弈
自己用本事同人搶囉
窮撚入神科變上流果d人靠耶穌架
窮人父母好多時都有投機心態,總係覺得上天會賜個神童俾自己,跟住又睇到新聞,「九歲神童」、「公屋狀元」、「劏房入神科」等,就會反問自己個仔點解做唔到?
完全忽略晒其他因素,覺得個仔可以純粹喺band 3屋邨中學突圍而出,自己就可以不勞而獲咁望子成龍。
個仔喺冇栽培下讀唔成書,就推佢出嚟做低下階層,繼續loop一次自己悲慘人生。
你果d父母叫做當仔女係投資工具
窮唔窮係講錢
你上面係講心態想法
呢個想法係有錢無錢嘅父母同一樣有
依家有錢仔就唔洗讀書打工咩
你話「想利用仔女發達嘅人」唔好生仔就合理啦

同埋九歲神童同有無錢根本無關係
果d叫做天才

我認同無論富人/窮人父母都想望子成龍,但問題係窮人仔女要出多好多力。
佢哋未必想不勞而獲,而係付出咗好多都徒勞無功,要靠自己盲闖,行好多冤枉路。
富人仔女就有資源,父母識為佢哋鋪排,可以一直平步青雲。
仲有「九歲神童」嘅例子係想寓意窮人父母嘅投機心態。
你講嘅野,係唔係窮父母就一定會/先會咁講?我唔覺得係。
點解唔係「生壞腦,唔識教仔嘅on9父母」生仔正仆街?
窮人父母就係貪心,唔肯出錢裁培又想個仔女同其他人一樣有成就,自己係廢柴又希望下一代會係人中龍鳳
唔想有人投胎落你個肚度咪記住扑嘢要戴套囉
人比人比世人

你想唔想俾父母話你入到hku
入唔到mit
跟住屌你垃圾一樣
Yes ar 咪中晒囉, 而家咪就係咁

點解你唔係讀劍橋牛津呀? 睇下人地幾叻

有錢咩?

你攞獎學金咪得。

諗返起AL攞錢去補習慘過乞錢,但係賭一場馬都千千聲
"點解人地從來唔使補習你要錢補習呀?"
"點解你唔攞獎學金呀?"
"點解你讀書要俾錢呀?"

點解點解, 去埋啲垃圾學校垃圾老師聽唔明咪要去自救囉!!!!!!
你估我係人地讀IB咁咁易????

窮撚父母永遠就係咁永遠唔心足, 大想頭, 無知無能無德, 妄想個天自動天降個cap水神童落唻
晌香港土生土長,
夠膽/識諗牛津劍橋?

就算你入到, 如果因為無錢無得讀, 佢地都只會話係因為你唔夠叻你攞唔到全額免費獎學金要佢地出!!!!!!!!!!! 全部都係你問題,

佢地完全無責任

就算學音樂, 不停晌你耳邊叫你唔好學唔好再學, 晒錢, 到你真係放棄唔學專心讀書, 佢地就話不停晌耳邊話 你, 係你自已! 半途而廢!

佢地完全無責任
明明聽左你講放棄, 你放棄左又話你好放棄, 你一事無成, 咁樣係唔係挖個陷阱俾你踩?
無論學乜野做乜野有乜野夢想, 都阻止你做, 同你講唔好唔好唔好唔得,
咁樣個細路點可以唔係自細就怕事無自信, 有咩夢都唔敢追, 有咩想做都唔敢試, 無條件埋沒自己, 甘心隨波逐流屈服平凡?

各位, 窮人的父母, 係會不斷同你講, 一個月無十幾萬係一事無成架!

有錢少少的父母究竟會唔會咁樣灌輸佢地啲失敗觀念教仔 我都好懷疑
你講嘅野,係唔係窮父母就一定會/先會咁講?我唔覺得係。
點解唔係「生壞腦,唔識教仔嘅on9父母」生仔正仆街?

咪就係講緊窮父母知識水平低,思想狹窄,好多時都唔識諗同唔識教仔囉。
冇錯,一定有窮父母係識得教仔女嘅例子,咁試問下窮父母識教仔女嘅比例多啲,定富父母識教仔女比例多啲?
窮撚唔知足,所以先係真問題
我細個屋企都無乜錢
爸媽月月清
但佢地好錫我
自己無出息無本事
係到賴父母
羞唔羞家
班友玩偷換概念
自己父母仆街唔錫自己,唔識教仔
就講到因為佢地窮,所以先會咁
首先
就算佢地唔識教都好
你有一個對你好既父母
寧願自己辛苦 都真係比最好既野仔女
但唔係個個父母都係咁
有d真係為養兒防老

其次
你覺得貧富懸殊既問題係嚴重左定係好左
幸福指數又點睇

係呢個時代
咩都無既人
再生個話
佢既仔女
自己諗下窮人仲可以比到咩佢
你碌上啲我套理論都寫得好足,
你又唔駁下??

唔覺樓主偷換概念,
佢都幾多角度好通俗咁分析情況,
並冇亂咁分析
你都可以調返轉諗一個唔自私嘅生仔理由出黎俾大家開下眼界
我細個屋企都無乜錢
爸媽月月清
但佢地好錫我
自己無出息無本事
係到賴父母
羞唔羞家
班友玩偷換概念

咪就係因為窮父母有窮思想,所以咪唔識得教仔囉
仲有,如果真係錫仔女,就唔應該生佢哋出嚟受苦受難,實踐真正嘅大愛。
窮父母 --> 有窮思想再塞落個仔到

一線龍服務
我細個屋企都無乜錢
爸媽月月清
但佢地好錫我
自己無出息無本事
係到賴父母
羞唔羞家
班友玩偷換概念

咪就係因為窮父母有窮思想,所以咪唔識得教仔囉
仲有,如果真係錫仔女,就唔應該生佢哋出嚟受苦受難,實踐真正嘅大愛。
窮父母 --> 有窮思想再塞落個仔到,一條龍服務,一定無走雞
窮父母,無窮想識教仔嘅唔計,因為呢d太少啦

我當全部窮父母入面有90%嘅人係仆街,10%嘅人係好人。
咁要點做?100%所有人有罪啦屌你老味 ,好人有幾多個呀
[窮父母 窮思想]
https://lihkg.com/thread/570792/page/1

[窮人真係好鍾意用自己嗰套窮思想去教下一代]
https://lihkg.com/thread/683187/page/1

[自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題]
https://lihkg.com/thread/129537/page/1
"現在最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母。他們會天天怨你,話你讀唔成書是垃圾,搵唔到錢就無用,唔知生你出來做咩,將來怎樣賺多d錢養他們? 天天就是灌輸這些「真理」,讀到書就搵到錢,搵唔到錢就是垃圾,而搵到錢就要供養他們。是活生生的人肉股票,要為父母提供合理回報。可是他們連抄賣的功課(環境、心態)也沒有做好,同時又要求必賺不賠的回報。不切實際之餘,更自私到極點。

有錢的父母,是關愛和鼓勵行先,如讓仔女建立興趣,將來貢獻社會,做一個快樂健康的人等等。而不是執著將來要比多少家用,執著怎樣增加仔女事業上的安全系數等。"

EXACTLY!!!!!!!!!
更正:

讀到書搵唔到錢都係垃圾
要搵到30K以上先可以脫離垃圾行列
呢啲咪中point
講咁耐, 佢地都唔明
窮L係唔會知足架
你之前貼左零和嘅概念出嚟
咁即係窮人生定唔生,對成個社會嚟講都係一樣
佢地唔生仔,個仔唔洗中伏
就會有另一個人生仔,到佢中伏

即係都係人地中定自己中啫
未追晒25頁, 但你好似忽略左一點:

窮人唔生仔, 邊個墊屍底?

當然, 如果你已決定精神上或肉體上結札, 以上一點與你無關。
否則個個窮人唔生仔, 你咪變撚左最窮果個?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞