窮父母 窮思想

267 回覆
1281 Like 80 Dislike
男朋友屋企人住公屋 ,父母係死慳難慳果啲人。
有時真係唔明慳果少少錢但係搞到自己咁濕濟既思想 ,同埋係處事既思想都好奇怪 ,份人好唔大體。

例如 :出街食飯請佢地食,食完話貴,自己屋企煮好過,其實都係一人百幾兩百都唔係貴,出去食餐飯係開開心心嫁喇,都有說話聽。

會慳埋啲電費 ,天氣熱唔開冷氣開風扇 ,勁多風扇係個廳度 。廁所長期唔開抽氣扇 ,驚開得耐仲會短路 (乜唔係比你長開嫁咩)搞到廁所濕曬 ,係廁所'勾'菌 。仲有好多其他野係會估唔到可以咁慳的。

跟住間屋又唔係細 ,房又唔間多個 ,係個廳擺張床就算 ,搞到間屋啲格局真係 。夜晚出出入入 個死人鐵閘又鬼死咁大聲 ,一定會嘈到佢地 。老人家好醒訓嫁喇嘛。

有病唔肯睇醫生亂咁黎 ,同男朋友講係濕疹又唔信 ,聽佢老母講亂擦野,用西瓜霜黎喇佢 。最後未又要去睇醫生 (明明有得claim番都唔去睇 )

安於現狀 ,有間屋住下就算 ,完全冇諗啲仔女 。
講真舊時兩公婆有做野就一定買到樓 ,況且佢地咁慳。
家用一定要比得足 ,如果唔係一定會有說話講。
男朋友獨仔黎 ,比完家用冇左三分一 電費租果啲都好似係佢交 。
但係見到我男朋友買下野, 就話成日亂洗錢 ,唔儲錢買樓
不能盡錄....

(雖然自己屋企唔係有錢 ,但係我父母就好識為仔女諗 ,盡力比最好既野比仔女 ,洗錢唔會就住就住 ,寧願自己辛苦啲 老豆舊時都係做擔擔抬抬既工 ,果時家姐同兩老逼係十幾個人既屋仔度 ,可以申請公屋都冇申請到 。自己努力搵多啲 ,為左買樓, 唔想自己既仔女係公屋環境度長大。諗番起覺得我老豆好偉大

果種環境同思想上既差異真係好難搞 ,我覺得窮都唔緊要 ,你係叻一定係有你既價值 。但係好多時係加埋啲窮思想 ,搞到個人好短視 ,諗盡辦法去慳埋個一蚊幾毫 ,而唔係諗點樣去搵多啲 ,將啲錯既野再灌輸番比下一代
(好似有啲長 唔好意思
思想好似我老豆老母
我都覺自己長氣
唔好咁容易比佢地影響到就得喇[
窮撚思想累一世
搵過個好過
冇 我好大洗
不過屋企又唔係窮 但如果我老豆思想上進啲 我下半世人可以唔洗做
但佢又真係對我好好 不過佢就好冇安全感
我都好大洗 係佢父母眼中應該覺得我洗錢洗得好過分
同情,父母窮都無計㗎
我老母成日問我有幾錢儲起左
我答完 佢話得咁少
叫我唔好去咁多旅行
爭啲以為你講緊我屋企
巴打住私樓定公屋?
公屋,因為呢啲思想成日嘈

搬咗出嚟住好返啲
去少幾次都改變唔到啲咩嫁啦
佢地根本唔明去旅行有幾爽 咩都唔洗諗淨係洗錢
我媽又係果啲成日話我亂洗錢
老爺奶奶慳過鬼點都好過爛賭周身債
標題 8/10
内容 2/10

雞先定蛋先既問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞