窮人真係好鍾意用自己嗰套窮思想去教下一代

279 回覆
2672 Like 51 Dislike
兩老由我小學開始就不斷灌輸啲垃圾到不得了嘅窮人思想俾我,諗返起都覺得得人驚

1 做人一定要慳: 買電子產品,電器嗰啲一定要用最平。盡量節省開支嚟儲錢,一味教我乜都要用最平嘅嘢 用貴少少就話你家下屋企好有錢咩? 。灌輸俾你聽只要慳就可以儲到錢未雨綢繆。我明節流係好重要,但你唔識開源有鬼用咩 唔肯學下投資去對抗通脹,你估真係唔飲唔食就儲到錢買樓咩?

2 去旅行=吃喝玩樂: 兩老一直認為去旅行就係吃喝玩樂,係享受,完全反對自己仔女去其他國家見識。

3 一定要生仔 : 話咩唔生仔就會斷後,如果個個都唔生咁人類就會絕種,叫我一定要生,仲話要俾個孫佢玩

4 一定要俾家用: 一定要按比例俾家用,最好全部上繳,然後再問佢拎錢。

5 萬般皆下品 惟有讀書高: 自細就同你講讀好書就有好工唔使憂。讀書以外嘅活動係完全冇用嘅,因為唔會令你成績有進步。小學嗰陣好鍾意睇science書,結果話我睇science書對成績冇用( 嗰陣冇science堂),喺我面前撕哂我啲 science書然後買一大堆中文作文書我睇。

6 養到個仔死唔去就已經盡咗父母嘅責任。

總結: 窮人唔識教真係唔好生仔
Science = 嘥銀時
佢哋冇做錯到
屌你又真係中晒
佢套思想行得通嘅佢唔洗做窮人啦
投資先係最大既分別 有錢或者有家底既一早幫仔女投資或者教佢地 但窮人永遠就講句投資即係賭錢落海
自己都嘗試脫離呢個思想框架
老老豆豆 應慳則慳係真係儲到錢的
總結: 窮人唔識教真係唔好生仔
窮人就算識教教出黎都係窮人
屋企以前窮到仆街
但老豆都係灌輸奢侈既思想
咩鐘意就買 理撚得佢幾錢果d
咁應該唔算窮思想嘛?
搞到我衣家負資產
屌你 我以前睇小說 睇到十二點幾都比人屌

搞到之後唔鐘意睇書
一定既咩
以為差人錢就叫負資產
無樓 公屋仔
其實咩叫窮人思想 點 define
慳同投資無衝突架喎
同我個垃圾老豆諗野一模一樣
好彩仲有個正常嘅老母啫
事實上有錢人啲仔女普遍讀書都勁啲
大學入面特別三大神科絕大部份私樓居屋仔
真 我屋企人都係
賴乜?講事實你接受唔到?
我屋企都幾有錢 但上一代既人好多都係窮家庭出身 啲思想真係無敵戇鳩 尤其第一點 屋企乜撚野都係買最撚平 又易壞 我屌你老母屋企個router都唔知換撚左幾多次 仲撚浪費錢
窮思想既人幾有錢都有陣寒酸味,仲要傳幾代,我自己好多時都俾依啲思想影響,買貴少少個心都好痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞