必看!震驚!十大支持窮人生仔的理由!!!不看後悔!

699 回覆
3133 Like 306 Dislike
啲人提供例子嚟啫
如果唔係負面點引做例呢

睇你點睇啦 滑坡效應的確喺現實會發生 煙酒比起毒品冇咁大副作用所以先唔用法律而用徵費政策懲罰吸煙飲酒 零食呢d一樣道理 同埋可行性太低

呢個例子同樓主窮人生仔根本無法比較 你都識講相對貧窮 如果好似樓主所講窮人唔好生仔 結果只會令到現有比較富裕/中產喺相對概念下冇得生仔 係一個唔會停止既循環

基本邏輯嚟
咁多人唔識

if a=100 b=50 c=10
c 唔生仔

但人口會增長,下一代係咁
d= 120 a=100 b=50
b 唔生仔

又一次證明自己小學未畢業 窮人佔最少 你係咪調轉咗abc呀?
同埋 你做乜唔list落去 之後b咪唔洗生囉 咁b係咪已經俾起c有錢呀 之後咪冇得生 除非你話b同a結婚 但 邊有咁多a(最有錢)
個數係擁有財富,唔係人口數目

唔list落去,因為looping囉~

b 唔生人口會死,但咪又增長多個e 出黎囉
e= 140 d=120 a=100

其實abcd延續落去個abcd係下一代人咁解,真係寫得唔好

令你誤會咗

究竟係我理解能力有問題定點
你d數係財富咁點解loop完反而會多咗 同埋窮人比起有錢佬多咁多人 窮人唔生人口又可以有幾多增長 算 等人解釋到/你唔1999我再同你討論
人口增長囉,
因為c 唔生個下,
a 同 b 就可以生,

第二項個 a 代表a 生出黎嘅仔女,你當單性繁殖先
當埋 d 係 a 同 b 繁殖嘅仔女

屌1999
但考慮埋一定有窮人仆街生仔,
其實情況唔係你諗咁
講真就係咁簡單

同你講經濟學
當基層人口極少嘅時候,
即基層勞力供應極少
讀過經濟都知佢人工會暴升。
咁基層又唔會係窮個批

基本邏輯嚟
咁多人唔識

c 唔生仔

b 唔生仔

又一次證明自己小學未畢業 窮人佔最少 你係咪調轉咗abc呀?
同埋 你做乜唔list落去 之後b咪唔洗生囉 咁b係咪已經俾起c有錢呀 之後咪冇得生 除非你話b同a結婚 但 邊有咁多a(最有錢)

令你誤會咗

你d數係財富咁點解loop完反而會多咗 同埋窮人比起有錢佬多咁多人 窮人唔生人口又可以有幾多增長 算 等人解釋到/你唔1999我再同你討論
人口增長囉,
因為c 唔生個下,
a 同 b 就可以生,

c唔生人口幾十年後即刻少一大半 a b係人口金字塔中上層 點都追唔翻條數 同埋a b 嗰下生完 咁之後呢?之後b既後代變咗相對a窮咪唔洗生

好簡單 1%人口掌管99%財富 你要同人俾資源嚟決定應唔應該生 咁祝你地好運 除非你做到嗰1% 唔係既話 你地班99%比起嗰1%都冇得完 正如窮人同富人比咁 輸成條街
其實情況唔係你諗咁
講真就係咁簡單

同你講經濟學
當基層人口極少嘅時候,
即基層勞力供應極少
咁基層又唔會係窮個批

你要討論窮人唔生仔咁我緊係攞個個窮人唔生仔既面臨既情況啦 你就同我講現實 如果講現實 咁唔洗討論啦 因為實有人生

同我講經濟
人工升都唔會令到社會實現均富 打工可以賺得幾多? 你升既同時其他人都升 有乜意義
利申 大學econ攞A

基本邏輯嚟
咁多人唔識

c 唔生仔

b 唔生仔

令你誤會咗

人口增長囉,
因為c 唔生個下,
a 同 b 就可以生,

c唔生人口幾十年後即刻少一大半 a b係人口金字塔中上層 點都追唔翻條數 同埋a b 嗰下生完 咁之後呢?之後b既後代變咗相對a窮咪唔洗生

好簡單 1%人口掌管99%財富 你要同人俾資源嚟決定應唔應該生 咁祝你地好運 除非你做到嗰1% 唔係既話 你地班99%比起嗰1%都冇得完 正如窮人同富人比咁 輸成條街
其實情況唔係你諗咁
講真就係咁簡單

同你講經濟學
當基層人口極少嘅時候,
即基層勞力供應極少
咁基層又唔會係窮個批

同埋 醒多你少少 基層勞動力極少咁帶嚟最多係通漲 雇主請人成本大咗 貨品售價必然提高 購買力就下降 做老闆永遠都係贏嗰邊 因為可以自由操控貨品/服務價格 班基層賺幾多都要嘔幾多出嚟
我冇講均富,
咁易實現到共產,馬克斯唔使諗咁多嘢啦,
個意義係個班人唔係最有錢,但一定唔係窮先囉

a??即係GPA 幾呀??咁勁
你講呢啲我都知我都有讀econ
基層儲到足夠嘅錢又可以做老闆㗎

令你誤會咗

人口增長囉,
因為c 唔生個下,
a 同 b 就可以生,

其實情況唔係你諗咁
講真就係咁簡單

同你講經濟學
當基層人口極少嘅時候,
即基層勞力供應極少
咁基層又唔會係窮個批

你要討論窮人唔生仔咁我緊係攞個個窮人唔生仔既面臨既情況啦 你就同我講現實 如果講現實 咁唔洗討論啦 因為實有人生

同我講經濟
人工升都唔會令到社會實現均富 打工可以賺得幾多? 你升既同時其他人都升 有乜意義
利申 大學econ攞A
我冇講均富,
咁易實現到共產,馬克斯唔使諗咁多嘢啦,
個意義係個班人唔係最有錢,但一定唔係窮先囉

a??即係GPA 幾呀??咁勁

你明唔明窮富係相對概念 一定有批人做窮人 然後冇得生仔一直loop上去

令你誤會咗

人口增長囉,
因為c 唔生個下,
a 同 b 就可以生,

其實情況唔係你諗咁
講真就係咁簡單

同你講經濟學
當基層人口極少嘅時候,
即基層勞力供應極少
咁基層又唔會係窮個批

同埋 醒多你少少 基層勞動力極少咁帶嚟最多係通漲 雇主請人成本大咗 貨品售價必然提高 購買力就下降 做老闆永遠都係贏嗰邊 因為可以自由操控貨品/服務價格 班基層賺幾多都要嘔幾多出嚟

喂 咁呢家基層都可以做老闆架 窮人生仔唔緊要 你雖然係窮人但都有機會做老闆架 大家唔好咁愁啦咁
起碼避免咗個差距太大先啦
資本主義好處一定有走到盡頭嘅一日
我真係唔知所謂後代點走落去
忍唔住正皮咗
就係講緊個難度,
做老闆有風險,
你都要有資金洩得起。

如果基層賺錢容易嘅話,
基層承受風險都可以多啲。
咁做老闆都容易好多。
唔少窮人生因爲唔識教仔會害左仔女—》 所有窮人生仔都會害左仔女

呢個係咩謬誤呢?
冇人咁推論呀,
基本社會學統計學都係咁,
好似未夠十八歲冇得做愛,
其實十六歲可以心智身體都成熟點解要禁止佢做愛
寫錯十六歲可以
你當十五歲啦
人口增長囉,
因為c 唔生個下,
a 同 b 就可以生,

其實情況唔係你諗咁
講真就係咁簡單

同你講經濟學
當基層人口極少嘅時候,
即基層勞力供應極少
咁基層又唔會係窮個批

喂 咁呢家基層都可以做老闆架 窮人生仔唔緊要 你雖然係窮人但都有機會做老闆架 大家唔好咁愁啦咁
就係講緊個難度,
做老闆有風險,
你都要有資金洩得起。

如果基層賺錢容易嘅話,
基層承受風險都可以多啲。
咁做老闆都容易好多。

請問當通漲你購買力低咗 你又何來資金多咗呢
轉移視線的謬誤
在遇到批評的情況,不正面回應而把討論的重心轉移,用以避開批評。
年輕人甲:「香港特首董建華施政差又不尊重民意,實在太不稱職了。」
乙:「香港的年輕人只懂得投訴,沒有建設性。」
認同樓主太窮的人不應生仔,因為而家d 細唔競爭好大,

但連登仔成日怨父母窮,明明我地年代後生仔其實細個都無乜享樂,都係電視gameboy, 大家都係讀津校, 所以我地細個勤力讀書都可以入band 1升大學, 讀揾到錢的科, 出黎做野都有咁上下人工, 而唔係怨父母, 要怪就怪細個唔努力讀書。
前面講年代唔同,競爭太大
後面又講返你嗰個年代
前面係講而家呢個年代d細路, 10後, typo
通脹都要時間!!
預期通脹,可以自行調整避免損失。
所以基層賺嘅錢都係可以多咗!!
算啦而家讀乞食科,都係做唔到小康或中產
咁咪就係al/dse成續唔夠好囉
盡撚咗力啦
天份好重要,
好多同學一聽就明,
我咁蠢好需要補習。

尤其al 會出啲冇教嘅嘢,
其實係咪痴線嘅啫
我明,我都係過來人, 我想講重點係點解d連登仔會怨父母窮而唔諗下根本自己懶/讀書唔叻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞