必看!震驚!十大支持窮人生仔的理由!!!不看後悔!

699 回覆
3133 Like 306 Dislike
返學講完野,放學大家個個去打波/行街/睇戲食飯
時間耐左, 你仲有咩話題? 人地個圈子都唔受你玩
仲有一樣野無講
香港地識人好過識字 有錢父母既圈子多數都會係有錢人
就算個仔讀書衰左只要開一開口 大把世叔伯打救

窮人?
個你字唔係話緊你本人
講緊班將社交廢懶落老豆老母度既毒撚
好多窮鬼明明自己做低下工作比人瘋狂擠壓
番屋企就對住小朋友擺起個款講到自己經歷好多咁
實際上所謂既經歷都係幾十年黎點樣做隻食屎狗
但呢個又中埋 因人廢言 呢個謬誤
講呢番言論既人係咩人有咩所謂?
佢地既身份唔會對佢地呢番言論既論證嚴謹度下降

佢地一直講緊小學中學冇得玩興趣班
唔通你叫小學中學生去返part time?

當然上到高中都夠歲數返
但因為中學返工而讀唔成書既人我見過大把
人地傾籃球傾追星你都可以用唔識樣野既身份參與討論
你玩下校隊 田徑 籃球 e d我就唔信唔洗錢都唔比你玩喇
而家既香港只會富者越富 貧者貧幾世
當班窮鬼辛苦燃燒生命去搵一萬幾千既時候 有錢人靠被動收入一個月都收幾皮野 呢個情況只會越黎越嚴重

你可能話 我草錢移民囉 但唔好唔記得移民門檻一年比一年高 你呢一刻都移唔到 繼續落去都唔會移到
為返工搞到讀唔成書係佢自己唔識衡量
我叫佢地有心轉變就自己搵到錢既時候自己報野玩
而我話佢地懶落老豆老母度都係講緊事實
幾撚時又界人廢言 柒完未
一起底原來又係你

你搵日膠少陣得唔得
貧窮學校冇呢兩隊嘢
而家連小學都有歐美遊學團
屋村小學咪去下長洲 海洋公園囉
祝你下世做indian
唔通冇你就唔識講野咩
唔好咁離地啦,d公屋窮撚老豆老母真係接近什至等於弱智 叫你放學就返屋企 玩咩校隊?
玩校隊真係唔洗錢? 唔洗食飯? 唔洗夾錢買衫褲? d窮閪真係無比零用錢比仔女嫁
著衫又寒寒酸酸,食餐飯,睇場戲既錢都無,社交點樣唔燒錢?興趣點樣唔燒錢? 同埋一個十幾歲個細路鬼識諗咁多野咩

窮撚父母最撚可怕係個人又廢又多多限制
窮撚父母唔理仔女果班 反而係d仔女容易向上流
咁我都祝阿joe你下世做Indian女人
笑撚左, 海洋公園? 有無睇劣質父母果個post? 個女話拎100定200去 都唔比
但個老母就大魚大肉
係$55
有網上的窮撚仲咁柒多野講
人類演化左幾多萬年先研發到網路

你下世做家禽啦
當你零課外活動 你放假都可以落公園玩下掛
以前重有d社區中心比你入去玩
30蚊一年會員幫你睇住埋個仔女
又有醒獅跳舞電腦乜乜柒柒免費比你參加比你用
e加唔知身洗唔洗錢整會員證啦

其實人地講果樣話題你唔識既咪問下係乜野黎囉
條友乜水囉
你選擇唔講野冇人幫到你
冇課外活動就唔識講野我諗係你自己本身性格問題多過因為屋企窮
吓好多時貧窮學生係中游位置,
溫少陣就升唔到u,
其實貧窮學生已經冇補習,
即係要花多幾倍時間去做補習老師做嘅嘢
例如搵重點,搵學習方法,
但工具又輸人,
一零年代屋企冇電腦嘅人全級都冇,
偏偏我係一個例外,
學校電腦都冇得借,
因為幾乎冇人去借,
幸將慘況同電腦老師講特別借俾我一個
但都係有條件要老師或it 同事得閒先可以借到

未講完!!尤其al 根本冇可能靠自己搵到咩學習方法!!
都係多得有同學無條件借notes俾我先可以夠分先u
基本有讀過al都知補習攞高分可能性係零,
因為喺學校根本冇教過!!!
al 會出學校好多冇教過嘅嘢,
經濟仲用緊本五年無updated嘅林本利!!
根本冇得補習,al 絕對係唔公平!!!!!!
不如你得閒去下社區中心做義工,幫下d窮撚細路,了解下唔同家庭背景再講? 特別公屋d弱智老母
近近地search返劣質父母果個post 樓上都講55$都唔比去海洋公園,睇完再講?

30$會員? 無零用錢 5蚊都比唔撚起呀!
仲有係d窮閪唔撚比人出街呀 你明唔撚明呀?
仲有未計活動交通費,飯錢?
咁又唔係好有錢, 比起其他人我都係垃圾
出身窮撚公屋家庭
但靠自己搵6,70k 一個月, 有樓有穩定收入
其實幸運兒有沒有想過
多數都係不幸運多

就算你係努力,都要配合天時地利人和和運氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞