必看!震驚!十大支持窮人生仔的理由!!!不看後悔!

699 回覆
3133 Like 306 Dislike
誠哥話要有樓先結婚嘅女人就算鳩數啦
你老豆可能真係只需要你托柒

其實有無你都無所謂

要比較,個少少父幹,你係別人眼中又何嘗唔係做狗食屎咩

唔阻你托柒

利申: 仲有人信既咩
慢慢捱
唔阻你
誠哥話要有樓先結婚嘅女人算鳩數啦
即人生一定要先甜
唔理後面甜定苦?

如果你話先甜之後
苦嘅機會會細好多
只可以話你太睇得起錢嘅同時
太睇唔起人嘅潛能
https://www.reddit.com/r/childfree/comments/8sye8s/why_do_broke_people_have_kids/

Posted by u/napkween

Why do broke people have kids?

Genuine question.

I’m not rich by any stretch of the imagination, but I’m able to maintain a great standard of living because I only have to support myself. If kids are in my future (and I highly doubt they are, no matter how much money I start earning), I’d want to be able to give them a great life while also maintaining my great life.

I just can’t understand why people who are already struggling with only their own mouths to feed would add a tiny money-sucking human into the mix. Besides the money sucking, there’s also the time sucking. Most of the parents I know don’t seem to be able to do anything but go to work and then spend all the money they worked on their children, then get a couple hours sleep if they’re lucky, then back to work. Rinse and repeat.

Some have struggled their entire lives and never even said “let me wait until I can enjoy life a bit and then have kids after.” They just add the kids to the struggle.

Why choose this life?
呢d天生唔生都仲合理d
有無錢明明可以後天補救到

不過有一種窮人真係唔好生仔
就係賭徒炒股佬
呢d就真係會害死仔女

仲有唔識教仔嘅人
呢d人生仔等於製造垃圾
[url]https://www.reddit.com/r/childfree/comments/8sz2p5/continuing_the_cycle_of_generational_poverty/
[/url]

Posted by u/napkween

Continuing the cycle of generational poverty

I was speaking with someone who has a child. This person has faced financial difficulty pretty much all their life. They said something that stood out to me. They were talking about how their financial difficulties have gotten worse since they had a child and then said that they were dealt a bad hand because their parents never put anything in place to make life easier for them because they were simply unable to do so. I really wanted to ask "so why are you doing the same thing?"
高質post
你咁講 仲邊有勞動力餵飽有錢佬?

我支持窮人生仔 世世代代都跌入 貧窮地獄 不斷輪迴
關窮人生仔咩事

窮只係你人生開頭既20年
窮過你都唔識我努力讀書發奮向上
剩低窮60年係你自己一手造成

我見到既唔係勸世
我見到既係一班窮撚係到鬥窮鬥慘

Point 8. 以為讀書有出頭天,卻不知學歷貶值,社會缺乏流動性,難以向上流動。

Point 6. 就算出嚟做嘢都要俾家用,養埋兩個廢老,成為負累,難以脫貧。

唔該睇清楚篇文章先回啦,啲人唔知真係以為我哋夾埋。你特登扮廢,突顯樓主有幾勁
Point 8 知識係唔會眨值 眨值既係你既頭腦
你有時間日日係連登開post講自己有幾窮博同情
不如諗下點樣搵多d錢啦

Point 6 你講到窮人公母咁仆街 你大可以唔養佢
又有退休金又有強積金又可以拎埋生果金 洗鬼你養咩
如果你連1個月幾千銀家用都比唔起 有冇諗過係自己問題

都係個句
窮只係你人生開頭既20年
剩低窮60年係你自己一手造成

Point 8. 首先係「貶」值,唔係「眨」值,純提醒你,不過呢個唔係重點。
重點係知識唔會貶值,但學歷係會貶值,可以睇番大學生愈來愈多,但畢業人工中位數係不斷下跌。
同埋我點樣博同情?我咪話會搵份牛工繼續生存囉,求下你,睇清楚篇文章先啦。

Point 6. 「父」母,not「公」母,唔洗話我肥絲上身,只係呢啲careless mistake係不能接受,太肉酸。
你有冇諗過真正嘅窮人係冇退休金同強積金?
香港開支咁大,水電煤交通食物樣樣都係錢,未計供樓,仲淨番幾多?你知唔知一個月幾千銀對一個普通打工仔嚟講已經好多?

可能你一個月搵好多,不知民間疾苦。
同埋唔該諗清諗楚先講,我真係唔識你,大家唔好以為你係特登扮廢,多謝你嘅反襯。
我諗你都係唔明,
不如你去睇下一美元拍賣陷阱
http://wiki.mbalib.com/wiki/一美元拍卖陷阱
冇話題、冇社交、冇興趣班、冇自信、冇見識

老豆老母買多件衫都話曬錢,敗家仔,有一日頂唔住屌鳩佢大學要社交,唔係中學咁。 真係好撚on9, 決定家用唔會比好多
又一個窮撚係到鬥窮博同情
讀得大學就18歲啦 自己唔識番pt賺生活費自己洗咩?
儲到錢你又大撚把假期去旅行見識

更何況 話題 社交 識朋友呢d係你個人問題
自己性格毒都要怪埋父母 你都on99

喺中學,想約朋友出街食餐飯都冇錢,人哋放學放假可以一齊去食喝玩樂,自己就被迫留喺屋企,咁都唔叫影響社交?
唔同意 樓主分析既野全部從經濟利益功利主義入手 不過忽略咗一樣野 好多人生仔其實為咗享受天倫之樂 享受組織家庭既歡樂 窮有窮養 唔係窮到解決唔到基本所需的話生仔冇問題 樓主似乎認定咗資源輸俾有錢人就生嚟無意義 咁講樓主不如叫窮人唔好結婚拍拖 因為對方要跟你捱
為左享天倫樂,窮有窮養,個仔就慘啦
為左享天倫樂,窮有窮養,其實都係個人選擇黎既

大大方方承認自己自私,唔好講到做父母有幾偉大就得,反正都冇人有權阻止你生

喂你都幾搞笑 窮有窮養就係父母自私 咁到我有錢先可以養你 可唔可以用翻同樣邏輯話你自私呢 自己唔洗付出 生出嚟就嘆世界? 不如大大方認自己廢青想含金鎖匙出世啦
你生個仔幾好幾差關我或樓主咩事,你生少個有佣收呀,戇鳩鳩
父母付出就理所當然
仔女付出就屌你老母

明明果D野係物質享受
就俾佢地講到必需品咁
講得好有道理 但標題黨 負皮
利申:唔sure你想表達邊個意思

你要用呢套講法咁講
入唔到名校就唔好讀書啦
入唔到神科就唔好讀大學
全部都係浪費時間金錢
第2點中晒,我細個真係沒任何零用錢同消費娛樂,沒上任何課外活動同興趣班,成日一放學第一時間返屋企,結果當然係零話題零社交,因為連出街買野飲都已經唔想比錢,沒零用就係咁
毒撚就係咁練成,我記得高登有個post講過點解會出現毒撚正正就係因為第2點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞