必看!震驚!十大支持窮人生仔的理由!!!不看後悔!

699 回覆
3133 Like 306 Dislike
我細個窮到仆街,靠自己努力入到poly醫療科,都叫廢青想坐享其成?

我就好好奇,點解要生仔?窮人想要天倫樂,已經係自私啦 當個仔係自己人生滿足度既工具
窮唔係原因,而係結果呀,有冇諗過窮人父母有幾多係有學識,識教育一下代?
唔同意 樓主分析既野全部從經濟利益功利主義入手 不過忽略咗一樣野 好多人生仔其實為咗享受天倫之樂 享受組織家庭既歡樂 窮有窮養 唔係窮到解決唔到基本所需的話生仔冇問題 樓主似乎認定咗資源輸俾有錢人就生嚟無意義 咁講樓主不如叫窮人唔好結婚拍拖 因為對方要跟你捱
為左享天倫樂,窮有窮養,個仔就慘啦
為左享天倫樂,窮有窮養,其實都係個人選擇黎既

大大方方承認自己自私,唔好講到做父母有幾偉大就得,反正都冇人有權阻止你生

喂你都幾搞笑 窮有窮養就係父母自私 咁到我有錢先可以養你 可唔可以用翻同樣邏輯話你自私呢 自己唔洗付出 生出嚟就嘆世界? 不如大大方認自己廢青想含金鎖匙出世啦

Point 4. 就係因為窮有窮養,影響個人成長各方面。

1. 學識層面
-窮人:番學就求其搵間官立學校,放學冇錢補習
-富人:投放多啲資源,搵國際學校,搵直資名校,放學搵最好嘅私補

2. 見識層面
-窮人:放假冇得去旅行,要乖乖留喺屋企
-富人:放假可以周遊列國,見多識廣

3. 社交層面
-窮人:得閒想同朋友出街食飯都冇錢
-富人:除吃喝玩樂,仲有閒錢請客,爭取人緣唔係問題

淨係教育已經可以造成跨代貧窮,你知唔知窮人要付出幾多努力先可以突圍已上?
唔係想唔洗付出就嘆世界,而係俾個環境局限住,仲未計窮人父母點樣日日洗仔女腦,將窮思想牢牢地強灌喺下一代身上。
無錯,想生於富貴之家係自私,但窮人生仔都係自私
有樣野叫課外活動
咩鳩會你想參加會無得玩?

除非所有會都要入會費
而你連飯錢都無
屋企人要你每日lunch就係食二手飯/水機飲水到飽
上面鼓吹叫人生仔夠唔夠膽利申自己屋企狀況同你自己做咩工搵幾多錢一個月

唔係既話你地點講都係冇說服力
崩口人忌崩口碗
想做二世祖的確係自私,但窮人生仔用黎圓滿自己個廢柴人生,就更作孽
係囉,咁撚自私,快啲同佢斷絕關係,自己搬出黎一個生活
靠自己,自己搵自己駛,唔會冇父母幹就乜都做唔到掛
冇左呢個包袱 你好快可以生活好好
如果你屋企係冇親情而且係物質至上的話
意思係咁
原本發圍想脫貧,
想快樂,
但成個社會過度競爭,
如一美元拍賣陷阱,
不停鬥努力,
令到犧牲遠超發圍得到嘅快樂,
咁值咩?

脫貧犧牲嘅快樂>>>發圍嘅快樂

當成個社會係咁嘅時候就係資源錯配,
因為不能利益極大化
個個都唔洗付出就衣食無憂好唔好?
做人做到咁老馮真係唔要面

有人一出世就好幸福
但唔好講到人人都應該要係咁幸福先合理
一係你去建立香港共產黨,建立真共產香港
真係有心機,打一大篇垃圾出黎
你傻撚左?
個個都有優質資源,咁邊度仲有分高低??

而且我當個父母比曬你,你咪又係度鳩叫!比你,你一定吸收到,用到嫁?

人本身有自生能力,你唔及人就賴鳩父母,你自問有無努力過先!
淨係識不勞而獲!
真係好精警,
每個為人父母都必睇,
特別女主持個句“生仔原因必然係自私”,
真係好深刻,
因為我都諗唔到有咩原因係唔自私
講咁多咪又係想不勞而獲
課外活動要幾百蚊都俾唔起,
講真㗎
呢代原來己經變成錢就是一切
又黎極端推論
以利益黎講,當年窮西父母唔生仔,撚上到公屋咩?
再講,成個post都係講緊窮人應唔應該生仔,從根源上解決麻煩,窮人生仔,父母辛苦,個仔又辛苦,為咩呢?
人地個仔不勞而獲關我哋柒事

富二代會寫感謝卡俾我地

真係自己追下post

呢啲廢話都講一百次
垃圾到.....乜都淨係識瀨
咩呢代

不論古今中外都係咁啦,人為財死鳥為食亡

你講野咁離地我想知你屋企係咩環境

介唔介意講下
唔同意 樓主分析既野全部從經濟利益功利主義入手 不過忽略咗一樣野 好多人生仔其實為咗享受天倫之樂 享受組織家庭既歡樂 窮有窮養 唔係窮到解決唔到基本所需的話生仔冇問題 樓主似乎認定咗資源輸俾有錢人就生嚟無意義 咁講樓主不如叫窮人唔好結婚拍拖 因為對方要跟你捱
為左享天倫樂,窮有窮養,個仔就慘啦
為左享天倫樂,窮有窮養,其實都係個人選擇黎既

大大方方承認自己自私,唔好講到做父母有幾偉大就得,反正都冇人有權阻止你生

喂你都幾搞笑 窮有窮養就係父母自私 咁到我有錢先可以養你 可唔可以用翻同樣邏輯話你自私呢 自己唔洗付出 生出嚟就嘆世界? 不如大大方認自己廢青想含金鎖匙出世啦

Point 4. 就係因為窮有窮養,影響個人成長各方面。

1. 學識層面
-窮人:番學就求其搵間官立學校,放學冇錢補習
-富人:投放多啲資源,搵國際學校,搵直資名校,放學搵最好嘅私補

2. 見識層面
-窮人:放假冇得去旅行,要乖乖留喺屋企
-富人:放假可以周遊列國,見多識廣

3. 社交層面
-窮人:得閒想同朋友出街食飯都冇錢
-富人:除吃喝玩樂,仲有閒錢請客,爭取人緣唔係問題

淨係教育已經可以造成跨代貧窮,你知唔知窮人要付出幾多努力先可以突圍已上?
唔係想唔洗付出就嘆世界,而係俾個環境局限住,仲未計窮人父母點樣日日洗仔女腦,將窮思想牢牢地強灌喺下一代身上。
個個都唔洗付出就衣食無憂好唔好?
做人做到咁老馮真係唔要面

有人一出世就好幸福
但唔好講到人人都應該要係咁幸福先合理
一係你去建立香港共產黨,建立真共產香港

都話唔係想唔付出就嘆世界,而係要努力多唔知幾多倍,先追到上嚟。
成篇文就係鬧緊啲窮人父母,明知自己生活唔好,都要生個仔女出嚟一齊受苦,憂柴憂米。當初肯戴番個套,個仔冇出世,咁大家都會幸福啲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞