必看!震驚!十大支持窮人生仔的理由!!!不看後悔!

699 回覆
3133 Like 306 Dislike
淨係諗唔餓死就已經好好就死得啦
你做
正解 個個窮人唔好生仔post都係一班小學雞怨自己老豆老母點點點, 到有興趣班俾你 你又係咪應付到?
一陣又話太高壓 小朋友應該有個開開心心既同年 樣樣野本住人有我有既心態。我細細個都係落公園電何仔公 去網吧 有咩問題?一定要去旅行 潮流野有到足先得? 根本冇諗過自己有咩路去擺脫現狀 。
當一個人放棄 形成一班人放棄 到成個香港 慢慢都放棄自己 覺得 唉算啦冇用嫁啦 最衰係父母 最衰係香港政府 ,香港政府衰就唔使講, 但我睇樓豬指既窮 唔係住劏房 而得幾十尺住一家四口果種窮 而係屋企俾唔到一個好物質既環境就叫窮?

喂你都叫大學生呀自稱 一個大學生怨自己父母 而唔識得或者冇能力去改變現狀 你仲覺得係你父母問題?喂 大學生喎 使唔使你老豆老母幫你溝埋女 捉撚住條女俾你抽插 到時又話窮父母唔識教冇教性教育 唔識屌西又老豆係後面教你?
樓豬點解窮人仲要讀三大乞食科
其實窮撚家長之所以窮係有原因,
既然自己都唔能夠避免,
點解覺得自己仔女能夠避免??
支持窮人唔好生仔通常都係比較窮嘅人
當你由細到大都喺一個資源缺乏嘅環境下成長
你絕對唔會想自己下一代都係咁
窮家庭更多問題係家庭教育 價值觀問題
唔單止係金錢上
一個成熟而有責任感嘅大人
絕對需要生仔前停一停諗一諗
究竟你能唔能夠俾到一個幸福嘅生活環境下一代呢
而唔係淨係諗只要愛佢就得
感性上嘅愛係唔足夠
仲要有理性上嘅客觀條件支援

再講唔係個個父母都錫仔女㗎
你能夠生活喺一個幸福家庭係好彩
請你珍惜
但好多人係成長喺一個每日都家嘈屋閉嘅環境
盲目嘅孝道只會延續悲劇
客觀地抽離睇父母嘅行為
再去反省當中嘅家庭關係同教育先係正視問題
多d奴才又有乜問題?
因為自己有抑鬱所以就算人地經歷慘只要冇抑鬱都唔係慘, goodest logic

好啦,咁你慢慢慘
窮人唔好生仔錯唔哂
但樓主呢種垃圾思想就一撚定係錯
成日怪屋企搞到自己咁
大撚把人慘過你窮過你咪一樣發圍成功
我以前都係讀d所謂地區名校 入面大把窮撚公屋仔
最後咪一樣靠自己入到神科 入上流社會
講社交能力仲撚on9 窮撚就無社交?
除非你真係窮撚到做乞衣無人理 我無野好講
正常一個人就算係窮人讀書你肯social一定social到
唔得就反省下係咪你自己有問題
唔好同我講乜撚野離地唔明白
我一樣係窮撚出身 係窮到飯都唔敢食 一張紙巾抹完鼻涕等風乾再用幾次
一樣曾經係自閉毒撚
但我從來都只會覺得自己有問題 先自己肯去改變去進步
唔係好似你地班人咁怨天尤人 仲周圍發放呢d on9 價值觀影響下一代
心理創傷係無法彌補
童年回憶亦然
呢篇文唔係怨天由人
係積極從根源性解決問題
反生育主義已經文明國家興起
只係你井底之蛙啫
我意思係你而家唔慘
你嗰陣時或者係慘
我話你捱過咗
即係唔影響現在
咁你成個人生一啲都唔慘

goodest logic??
我係根據峰終定律咁講
http://wiki.mbalib.com/zh-tw/峰终定律

你唔夠排除一個人受過多壓力而患上抑鬱症影響一生
係公平公義問題
生仔惡果由下一代受,
根本已經唔係公平公義啦

應付唔到學習班,
就係自己問題,
自己承受就冇問題
世界就是這麼不完美,人類既慾望無窮無盡,有有錢人就自然會有好多窮人,有錢人將世界既財富立入曬自己手中,有9成都係窮人,1成就係最富有。咁係咪個1成先有資格生仔呢?但其實最重要既係自己可唔可以負起個責任,比到佢需要既,比到佢係一個正常既生活下成長,培養正確既價值觀,係咪真係要大富大貴先叫最好呢?
非黑即白??
點解一成係有錢,九成係窮
連登少有嘅高汁post
支持樓主
唔係學連狗咁一味刪post del comments
就解決到問題

根本生兒育女係件大事
好影響一個生命
唔係話想傳宗接代就要生個出黎
俾唔俾到好好嘅生活佢先得架
佢地個世界冇正常人
你揸架車出街
都要考牌
為人父母創造生命咁大件事竟然唔使!!

“早就有調查指出,兒時遭受家暴的人,長大後往往會用同一套對待下一代,甚至發展成犯罪型人格,遺禍深遠。現今連做看更都要考牌,為人父母更應考牌,心智不成熟和家庭環境不許可的人不許生育,總好過虐兒事件此起彼伏,整個社會都要承受代價。”
之前見到啲垃圾師奶講,你投胎落我到都冇經過我同意,有咩破解方法?
你話啊邊個唔想生存係烏托邦世界啊?但人類既慾望永遠無辦法滿足,慢慢就造就呢套所謂既遊戲規則,你唔跟就係輸家,要每個人都弱肉強食,踩低對方爬到最高既位係其他人身上壓詐更多,搵最多既錢先係成功。但正正唔係每個人都可以做到,唔會每個人都富有慢慢你就變成有錢人既奴隸。你問我點解一成係有錢,九成係窮?有幾多有錢既人會係為善最樂,分享自己最多既成果比身邊所有人?如果真係每個人都分享自己所有成果,世界就無首富,無所謂既窮人同有錢人既階級之分了。係呢個社會下有時候就真係非黑即白,好現實,好多人都慢慢被洗腦 。被同化,只可以無奈地接受。
我明你講乜,
但仲有中產,小康呢兩樣,
唔係一成富,九成窮咁非黑即白,
如果從競爭輸咗變窮咪唔好生囉
自己窮都係自己競爭輸咗,
假設天份相同,資源相同,
輸家會係閒暇價值較高,
即係自願為輸家
支持黨中央的不生育政策安排
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞