必看!震驚!十大支持窮人生仔的理由!!!不看後悔!

699 回覆
3133 Like 306 Dislike
屌你老母啦,死窮鬼學乜撚嘢人生仔,照下塊鏡,望下銀包,睇下戶口,你就會知道自己乜撚都冇,根本冇資格學人生仔,咪撚害下一代,生咗既祝你長命百歲兼百病纏身,個仔掛住番工照顧唔到自己,最終鬱鬱寡歡而死,兼冇仔送終,身無葬身之地!

你可以話我把口好惡毒,但絕對唔夠呢啲窮人父母仆街。
利申窮人家庭出身,細個以為讀好啲書就有出頭天,依家三大乞食科準備畢業既垃圾,而家將佢哋既睇法逐一破解

1. 要生兩個先夠維持出生率
謬誤:佢地會覺得自己有種"社會責任",要幫呢個社會製造多D奴動力,否則呢個社會就會絕後。
破解:呢個社會問題係有錢人先要面對,冇窮人既仔女做奴隸,呢個社會邊有奴動力呀?!「勞動是美德」只係培訓你地窮人既奴性咋,仲喺度博命生為咩?想自己子孫世世代代做奴隸?不了。。。

2. 生仔邊洗四百萬咁多
謬誤:佢地會覺得養一個仔唔洗四百萬咁多,一張$100就整到一餐住家飯,話四百萬果D根本誇張左。
破解:咁突顯左佢地根本唔識計數,計漏左好多數,中小學費有免費教育,自己攞綜援,冇幫個仔安排補習班、冇課外活動、冇零用錢、冇玩具、冇遊戲機、過年冇新衫著、冇出街食、放假冇旅行、冇娛樂,完全唔諗個仔既感受,放學就要即刻番屋企,遲番就話佢學壞,由得佢同其他同學冇話題、冇社交、冇興趣班、冇自信、冇見識。讀書唔叻就怪個仔,打佢鬧佢,入唔到大學就話佢又蠢又懶,冇諗過D屋邨中學有幾垃圾,冇諗過個仔冇補習冇資源

3. 已經將最好既俾哂仔女
謬誤:佢地會話「天下無不是之父母」,自己已經盡哂力照顧仔女
破解:根本就冇盡到力做好自己本份,自己free ride咗人生一大半,一係做低微工作、一係攞綜援,白白錯過咗以前港英時代經濟起飛最輝煌果幾十年,浪費咗向上流動既機會,"回歸"後,丫sorry,係中共"收番"香港後,又冇好好為下一代爭取民主,仲要話後生既搞事,自己後生果時冇遠見冇規劃,冇為自己改善經濟、冇改善社會,依家又怨天尤人。連自己都搞唔掂,根本就冇資格有下一代

4. 天生天養,唔好縱壞仔女
謬誤:佢地會覺得個仔要天生天養,平時一定冇零用錢,放假唔會帶個仔周圍見識下,生日一定冇慶祝、冇禮物,唔買玩具、遊戲機、電腦俾佢地,就連電視都唔俾睇,話唔想縱壞個仔,要佢專心讀書
破解:有錢既仔女會從小到大接受栽培,有資源接受教育,有基本娛樂、有得周圍去、有童年回憶,窮人回憶就只係貧窮

5. 冇人送終
謬誤:佢地會「養兒防老」,驚自己死咗之後冇人送終
破解:呢個諗法好撚自私,自己冇思考過人生既意義,佢地有得揀唔生,仔女冇得揀唔出生,為咗自己死後有人送終,就要下一代接受一個悲慘既人生

6. 冇人養自己
謬誤:正如「養兒防老」,驚自己老咗冇人照顧冇人養自己,就生定仔女,等佢地大個養番自己。
破解自私到仆街,自己後生搵既錢已經唔多,冇乜多餘錢培育仔女,喺香港攞綜援都唔會餓得死人,養大個仔有幾難?有冇諗過為個仔鋪後路?個仔第時做份牛工,又買唔起樓冇錢娶老婆,仲要養埋屋企兩個廢老

7. 心靈滿足緊要過物質享受
謬誤:佢地會話最緊要心靈滿足,又識舉D有錢人爭身家、敗家仔既例子,自己就站在道德高地,唔希罕物質生活。
破解:收皮啦!自己跌落地仲拿番扎沙,有錢俾你會唔要咩?即刻幫有錢人跪含添啦!攞D極端例子喺度打飛機,自己就日日為水電煤開支煩惱,仲成日嗌交打交,正所謂「貧賤夫妻百事哀」,有幾心靈滿足?Sorry,可能有但我完全睇唔到。

8. 讀書總有出頭天
謬誤:因為自己細個冇機會接受教育,所以依家覺得個仔只要肯努力讀書,就會出人頭地。
破解忽略社會現狀,仲沉溺喺港英輝煌時代,唔知依家社會缺乏向上流動性,學歷貶值,大學生已經唔係"天之驕子",大學畢業都只係幫有錢人打份牛工,證書只係一張沙紙。

9. 生命誠可貴
謬誤:佢地會覺得為呢個世界"創造人類"好偉大,正所謂生命誠可貴,覺得人生係一件美好嘅事,有得做奴隸已經好幸福,好過非洲國家同戰亂地區既人連命都冇。
破解:冇諗過人生唔一定係美好,尤其喺現今香港,窮人要過住含撚嘅生活,死唔一定係壞事,可以係一種解脫。不過自殺只會令人類添加不必要嘅痛苦,所以寧願未曾出現過仲好

10. 傳宗接代
謬誤:總係覺得自己有責任傳宗接代,唔生就係不孝,生多幾個開枝散葉先對得住D列祖列宗。
破解:如果自己係劣質基因,又蠢又窮,何苦仲要繁殖下一代?當自己係豬公豬乸絕後咪絕後,少咗D劣質基因,世界會變得更加美好

我知道怨係冇用,都要苟且偷生,所以會搵份垃圾工做 。不過呢篇文係警惕所有想生下一代嘅準父母 ,諗清諗楚先生仔,你自己都已經咁悲慘 ,無謂咁自私仲生個仔出黎陪你一齊受苦。
邊撚個偷偷俾負皮呀?不服來辯
好友宣布有喜,這是她渴望已久的夢想,求仁得仁我打從心底裡替她高興,但我大概不會步其後塵,原因有一籮,若你跟我一樣被問到厭(點解唔生仔),不妨參考下。

1 進化論的一大核心是物競天擇,能適應的生物才能存活下來繁衍後代。可惜我大概就是DNA有缺陷,欠缺繁衍意識,絕種是活該的。

2 女星Jennifer Aniston之前被傳懷孕,後來她出來說受夠了傳聞:「我們不一定要結婚或生仔才能圓滿,我們能決定自己的『happily every after』 。」說得太好,我為自己而活,為何我的的快樂要建基於另一個生命之上?

3「幾時結婚生仔」總是姨媽姑姐們最關心的話題,建議皮笑肉不笑地反問:「你覺得我很享受(有你們存在的)family life嗎?」一人生活也好,二人世界也罷,都是一項個人選擇,怎麼一定要跟隨別人心目中的理想?

4 有人認為生兒育女是人生使命⋯⋯雖然我可能這一世人都不會有甚麼豐功偉業,但亦未淪落到要以「繁殖」作為人生唯一意義。沒有免費午餐,只有機會成本,我省下來的金錢、時間、心思,大可投放在其他夢想之上。

5 作家太宰治的名言是「生而為人,我很抱歉。」我們未出娘胎便開始從世界強取豪奪,成就自己的生命,人類對世界從來有破壞沒建設。地球資源有限,要環保,就由養少個人開始。

6 人口越多,生存競爭越大,社會問題只會越多。世上這麼多孤苦無依的小孩,若然咁喜歡細路,為何不去領養?介意血緣?喂,請描述並說明你憑甚麼覺得自己的基因值得留傳下去?OK,回到第1點,你有繁衍後代的使命感,正是閣下基因強大之處。那就由我這來肩負起減少社會問題的重任好了。

7 佛教認為人生的本質就是苦,我又何苦把(假設我很疼愛)的子女帶到人世?為下一代好,就是不要有下一代。

8 作為introvert,我從來不怕甚至是享受獨自生活。別跟我說甚麼養兒防老,我只聽說過「養兒一百歲,長憂九十九」。

若果你很喜歡小孩,嚮往兒孫滿堂的生活,我明白也尊重。只是希望你們亦能理解我們這些選擇不生育的人。每個人都獨一無二,都有自己理想的生活方式。即使是出於好意,把自己的一套強行加諸別人身上,大吉利是我生完仔後產後抑鬱一世的話,難道你又會負責?
講得好!
第2, 3, 5, 6 點中撚曬
所言甚是
刪post啊鴨免
講得好
印傳單 派通街
點為之窮?
留名
推推推

講得好!
有d道理又貼地 不過窮既界線到底係點?
還是要over幾多月入、幾多資產先生得
樓主要警世 應該要列埋出黎先得 否則警世作用大減
起碼衣食住行都未解決
負皮係俾d顏色
睇死人
支持
d point 大部份都係講人有我無
有錢人有呢樣有果樣,窮人咩都無
咁樣咩都要比較嘅話
讀書差嘅就唔應該再讀
份工差嘅就唔能該再做
唔可以話你錯

但做人只係不停用自己無嘅野嚟同人比較,剩係睇自己無嘅野嘅話
你只會咩都話唔做
最後話迫到自己自殺
d色
刪post啊鴨免

刪你老母,如果叫人唔好生仔都叫負能量嘅,唔通努力生仔就係好人好事?
用下個腦,諗清楚自己俾到咩下一代。
如果係為咗下一代,真係愛下一代嘅就唔好生佢哋出嚟依個悲慘世界受苦受難。
否則只會更多悲劇發生,冇生存,何來痛苦死亡?
支持 但係廢老好鍾意講投胎論,推卸責任。我想請教一下可以點反駁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞