必看!震驚!十大支持窮人生仔的理由!!!不看後悔!

699 回覆
3133 Like 306 Dislike
咁你咪自私囉
同個自私嘅人講嘢
嘥氣~
你唔生大把南亞人/中國人同你生。
樓主係南亞人/中國人打手?

依家咪就係鬧緊班蝗蟲窮撚係又生,唔係又生,加上每日150,狂攞香港資源同福利,一來擾亂社會秩序,二來影響下一代幸福。
依家你係想我哋狂生仔鬥人多,抵擋番佢哋?
你唔生無人阻你,但成個連登係呢啲post加埋自殺同仇恨父母(你條仆街好似有齊),咁係咩居心呢?引導言論?

btw,肯book家計會未啫
冇仇恨父母,
叫窮人唔好生,關窮心父母咩事

明明冇叫人自殺,又冇仇恨父母,而係反對自殺同反對窮人生仔,就無啦啦俾人鬧仆街,仲要話(好似)有齊,究竟係咩居心?引導言論?
冇得駁
好同意樓主
喺窮撚家庭長大真係好撚慘
尤其第二點

由細到大都冇機會學任何興趣班
夜返屋企就係學壞
完全同身邊啲人冇話題冇社交
結果就唯有痴返啲窮撚做fd

到咗大個,老母都仲有種講法係:
放假就唔好出街,留返喺屋企慳啲啦
出一出街就話: 又出街又使錢又唔生性

然後佢依加已經問我,出咗黎做嘢諗住俾幾錢家用
仲日日聽到佢催呀哥快啲結婚生仔
樓主真係幾勁下,先唔講立論對錯,單單係同反對者講講下又可以引用一早寫底既例子秒殺返人,連登好少見,大部分人只識同對家鬥駁嘴
我試過四條底褲着四年都係時候換
咁我一次過買六條平啲咁
跟住成家指責我嘥錢

一年睇三套戲又係嘥錢
但屋企又冇電腦遊戲機,
根本對我社交有大影響
點解任何救人/讀書嘅理由都係自私??
救人可以出自同情心同理心
讀書可以為搵份好工養活家庭

最緊要係呢場賭博嘅輸家係邊個啫,
你揀咗去讀書衰咗要,你自己承受返個結果。

但生仔就唔係,
你生仔衰咗個結果係個仔受返
公平咩?公義咩?

救人嗰度又有得講下,
被救者seek help 就同讀書個例一樣。
但如果就死嘅人係自殺就唔同,的確冇救嘅必要
窮人生仔 正仆仆街
窮人跟本唔會考慮
越窮生得越多
你睇非洲 你有你捐我有我生

公屋綜援仲正
生仔特快上大屋
由幼稚園供到你上大學
為左享天倫樂,窮有窮養,個仔就慘啦
為左享天倫樂,窮有窮養,其實都係個人選擇黎既

大大方方承認自己自私,唔好講到做父母有幾偉大就得,反正都冇人有權阻止你生
其實你老豆老母係咁唔負責任㗎啦!
快啲死撚左佢啦!

喺度打飛機做咩?!

點解要必看點解要震驚?
想人睇刷存在感?

真係咁撚唔滿足嘅快啲死撚左佢啦!
依個情況就好似,我困左你係間黑房,但你要鋸左一隻手先可以走出去。拿,你可以走出架,完全可以走,決定權係你自己度
放假=唔使出街=唔使駛錢=唔俾零用錢
自己想要錢就搵pt
仲要做完pt啲錢又要你用返黎自己平時學校交錢
唔使咁複雜
覺得老豆老母欠咗你嘅
你快啲死撚咗佢再刷首抽啦
政府廣告叫人養寵物都要停一停 諗一諗

反而唔會叫窮人生仔前要諗一諗,因係咁先叫政治正確
情況咪一樣囉
講咗九千幾萬次,
呢個post唔係仇恨父母post,
而係以自己處境勸人窮人唔好生仔
叫窮人生仔前要諗一諗都唔得,左膠咩?
所以我咪同你講唔使複雜囉
打咩比喻啫
死又唔夠膽
發憤圖強又做唔到
想還拖嘅咪打老豆老母一身囉
想放棄嘅咪死咗佢囉
淨係喺度揀叫春嘅廢物
不如整個真理台 將樓主呢類文掉哂入去警世
第時就算個Post沉左未睇過既人都可以好易咁搵得出黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞