美劇集中討論區 (21)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
關咩事 tbbt話penny同leonard結左婚都要死全家
岩岩睇晒the mist第一季

爛到笑
評下S2 EP7 OK?

我好鍾意呢集
WW S2 finale from Alan Sepinwall 成篇野串撚到

'Westworld': What the Hell Happened to This Show in Season 2?
Needlessly confusing storylines, illogical plot twists, stillborn character arcs – this was the season in which 'Westworld' fatally malfunctioned
https://www.rollingstone.com/tv/news/westworld-season-2-alan-sepinwall-w521778

"You haven't understood at all," Dolores complains to Bernard midway through the finale. I understand just enough of what's going on to know Westworld is no longer a place I need to visit.

And without people worth caring about, whether born or built in a lab, all the technical wizardry on display and debates about reality and time and existence don't amount to enough to make it worth trying to sort through the show's narrative shenanigans. You can probably make a linear timeline of all of this season's events if you put your mind to it. Maybe in the process you can explain, for instance, why everyone in the premiere was so surprised to see all the dead hosts in the valley when a bunch of Delos employees watched them seemingly walk over the cliff in the finale.
頂又係喎 笑咗
諗返起又係
定純粹扮比Bernard睇喳

Delos部隊就真係廢到唔合理

如果係做戲我覺得好好笑 演技派成班
可以兜話見到host跳樓果班人唔係ep1果team人
但冇溝通過又係膠
或者話果班人之前已經比bernard殺哂
同埋今集maeve咁細範圍搵個女都可以搵唔到,咁大power又唔撚用
明明之前一路屈哂機遙控哂咁大班人都得
最尾用果幾十秒就玩完 正宗plot device
件tee好正 成季S2睇bernard都係呢個心情
It's a fucking nightmare.

仲有MIB ...去到最尾又係得個吉

呢個comment真係駁唔到 除左ep4/8叫做好d之外
https://old.reddit.com/r/westworld/comments/8trz5y/to_those_calling_westworld_bad_storytelling/e1a0yit/
公海同r/ww都好多人鬧
其實我都知傾舊劇時好自然唔會細深藍字咁麻煩
但最近d度都好似唔少人開左americans
不如americans都深藍字
最近睇緊s1唔敢入post

純粹提出下 我都同意d種同平時劇透差好遠 規定要細深藍又好strict.. 但如果記得既不如轉埋
記得之前講舊劇有時都會深藍細字
係d太大路/呢度好多人追既舊劇先唔會
係麻煩但起碼比追post既人有個alert

屌多次之前劇透handmaid's tale條撚樣
有追S2記得block人保finale平安
你比人無視好心要知足啦
果陣Handmaid S2第一集播果晚呢度瘋狂劇透
我屌劇透仲要比人吠返轉頭咋 屌
都係要屌下

針唔拮到肉唔知痛 上次唔見咁多人嘈劇透
通常都係開始透到自己睇緊果d先會出聲

https://store.steampowered.com/app/845070/The_Awesome_Adventures_of_Captain_Spirit/

The Awesome Adventures of Captain Spirit from DONTNOD Entertainment (Life is strange)

WOW ed?
就出
原來你都有留意
明天有 最近Steam做梗summer sales 先咁啱知道

free demo
westworld s2 有mr robot s2 睇到暈既feel......
好欣賞佢地既細緻位,好用心
但係真係太多令人難跟既插敍喇....

我唔係帶住想輕鬆休閒既心去睇呢套而覺得失望
每次睇都好認真
套戲想討論既野係好深入,
但連表達手法去不停再無無謂謂難上加難,
變左好多時,觀眾不停被誤導,花晒心機去估一D無謂既支節
而唔係真係因為套戲既"drive core"

今季最觸動我既反而係最簡單既Akecheta個集
主線清晰,重點係人物有血有水,夠立體
你睇完會明佢既動機,聽佢講故事,陪到行完條路咁
我諗大家咁鍾意睇劇,都好知我講緊既係咩感覺

最重要係人物、情節
鏡頭技巧錦上添花咋

其實一路睇就知S2要講既野根本唔多,實際件事/劇情都好簡單但拖成季
不停用呢啲手法jumped around for the sake of it
prioritized telling a story that nobody could guess rather than telling a good one
明明成套劇探討既野可以好有potential,但佢地偏偏focus落呢d gimmick野度
咁多人鐘意ep8因為果集最有heart

純粹提出下 我都同意d種同平時劇透差好遠 規定要細深藍又好strict.. 但如果記得既不如轉埋

你比人無視好心要知足啦

包庇劇透撚一樣可恥
goliath s2 冇emmy 我切
仲好睇過s1

咁你切定都得
其實第7集有啲多餘 不如花多啲時間講女主心路歷程 但我覺得幾過癮
好似睇緊舞台劇咁 我諗拍出黎都係導演想過下癮
當然唔明點角男主突然007上身咁啦
但啲女人太樣衰
今屆世盃個VAR真係多舊魚
elsie死左下季westworld唔洗睇了
我就不嬲屌劇透既
但估唔到屌少次都有說話聽
今次咪一樣得我一個屌,哈
我都有提議加劇透死全家

你比人無視好心要知足啦
都係要屌下

針唔拮到肉唔知痛 上次唔見咁多人嘈劇透
通常都係開始透到自己睇緊果d先會出聲
我就不嬲屌劇透既
但估唔到屌少次都有說話聽
今次咪一樣得我一個屌,哈

嘩唔好誤會 都係想講現實情況好正常姐
老實講 有時見到有人透但套野自己根本冇睇,多數都wfc
又或者自己已經睇左果集冇比spoiler影響,可能屌都廢事哂口水
今次迴響算大 值得安慰,又有徇眾要求死全家
我果次嘈完劇透冇人一齊屌不特止,仲要比劇透撚屌返轉頭咪仲好笑
咁先氣餒陰鳩公呀
今季armistice又冇乜發揮行行企企
clem 10句對白都唔知有冇
angela2打6之餘death scene又垃圾

大籮核又寫得衰
鐘意班女成班都
是咪講緊我呀
好耐冇上黎,打聲招呼先
好懷念同絲打瘋狂傾the Americans嘅日子
最近冇時間開新劇 所以少左上黎

呢排做乜有咁多人睇返the Americans
矯枉過正 新劇/新戲劇透就自然抵屌 之前WALKING DEAD都嘈過一輪啦
新劇有人會開討論區 咪入去傾
我就冇乜劇情想討論都唔會入「討論區」既
THE AMERICANS 講緊都成5年前既劇 連劇都完埋
而家先睇S1叫人唔好「劇透」同睇波自己DELAY5分鐘屌討論區啲人「劇透」一樣咁撚ON9
上面GOLIATH劇透個件就抵屌既 唔洗開地圖炮叫人死全家咁解囉
C絲打 下次開po 加返劇透唔細深藍字死全家呀唔該

之前同個絲打千字文討論一路都係用哂深藍細字
放心 依家應該冇乜人會討論,會傾果班都晨早睇哂
傾都會用深藍
是咪講緊我呀
好耐冇上黎,打聲招呼先
好懷念同絲打瘋狂傾the Americans嘅日子
最近冇時間開新劇 所以少左上黎

呢排做乜有咁多人睇返the Americans

好耐冇見
可能呢排冇乜野睇,加埋之前finale完得靚多左人提起吹奏
所以引左班人開黎睇
你入 'OOO劇 集中討論區' 就話想傾乜都得姐
依個係 '美劇集中討論區'
除左會用來傾下啲小眾劇/分享下啲相關新聞之外

仲會幫手推介劇俾巴絲睇

試想像

「介紹套劇你地睇
雖然係十年前出 但起我心目中始終係No.1神劇
最後男主角死嗰下真係估佢唔到

加上依家有Netflix隔好耐先追舊劇係好閒嘅事

Highlight 段野再轉藍色 ,唔係好高要求姐
搵野黎講啫 係介紹劇比人睇就唔會講個結局啦
追舊劇就咪嘈比人劇透 因為未睇既即係比套劇既大部份觀眾遲左睇
人地要分析既要評論既你打劇名全個網絡都係所謂劇透

通常我入黎碌一碌 見到個集WW/HANDMAID未睇我見到有相關字眼我都會SKIP左個COMMENT
藍色細字咪又係自欺欺人 我視力未差到你細左我就睇唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞