『薪火post』BNO 續期資訊(19) 淋病稱BNO權利不變

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
係咪順利?
Btw多謝上面各個reply
NH係咩
諗起坐正係班大媽隔離嘈足十個鐘
ANA
時間好差

PLAN緊黎緊去大阪...都係CX算
坐過 CX, JL, AY去日本,三間都ok,無乜要求,最緊要安全準時少hooligans

有機會想試吓JL/NH長途
坐過UO, CX, 同ethiopian

CX係最好

用BNO去美國入境果時國籍應該跟PASSPORT填BNO定跟VISA填HK?
平時填開BNO,第一次去美國,唔知應唔應該跟佢VISA填
除咗填British仲會填咩
原來父母真係冇幫我申請過bno
97年七月嗰陣真係淨係申請身份證同香港身份證明書
護照係後期先申請
第一次拎身份證係97年4月
97年七月嗰陣真係淨係申請身份證同香港身份證明書

出世紙有冇註明係香港永久居民身份或出生時父母一方係香港永久居民身份
咁奇怪
不嬲都只寫british
佢地有意見先算
同香港人身份一樣,堅持自己個國籍係英籍先對BNO嘅地位有益
重點係你出世果陣, 你個身份係咪 British National (Overseas).

只要俾有呢個身份, 過左97都可以申請BNO PASSPORT.

斷估你父母係內地出生,你出世時(回歸前) 又冇幫你歸化都英籍
父母喺香港出世
但佢地拎bno時我未出世所以冇落我名
過左期又冇續
之後我出左世之後又冇幫我拎bno
你唔洗俾錢去check喇
共享中國人的榮耀喇
你第一次拎身份證係97年4月
未夠11歲拎身份證嘅原因
一係申請BNO
一係申請香港身份證明書 (DI)
父母喺香港出世
父母係BDTC 你都係BDTC
你唯一可以申請BNO
因為香港身份證明書 (DI) 係比無法取得任何國家的護照或其他地區的旅行證件的人士

https://www.immd.gov.hk/hkt/service/travel_document/Application_for_HKSAR_Document_of_Identity_for_Visa_Purposes.html
咁我去check下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞