『薪火post』BNO 續期資訊(19) 淋病稱BNO權利不變

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
可能唔知有得入籍
正確應該係,CI 渣滿7年,轉永久居民,開始渣DI或排期申請入籍BDTC,之後可以拎BDTC或者再登記做BNO
係正喎,渣香港廁板真係冇中國居留權。
呢個就真係錯喇,DI係冇永久或冇中國籍嘅人拎咖。

CI係有永久但冇BDTC籍嘅人拎嘅
BNO入到英國
但CNO入唔到中國
你有冇用過CI 同DI
手指hi到負評 自膠

唔正都唔分享啦
都講得好公道冇話偏幫啦已經
用種族嚟橫分咩野國籍,根本就on居。

係得中共政府先會咁劃分。

如果係咁,應該所有華人入中國,都要先幫佢地申請中國國籍,否則就唔可以入境。

我屋企人分別用過ci同di
正如英國人不會視印度人為英國人一樣 —— 就算很多居英印度人已經成為英國公民 - Have a look at the link below -

https://www.theguardian.com/uk-news/2018/jun/09/sikh-soldier-becomes-first-to-wear-turban-for-trooping-the-colour

Is this Sikh soldier not British?
DI 渣滿7年,轉永久居民,開始渣CI - that is correct. This is why you can still apply for a DI today from the Hong Kong Immigration Department. However, you cannot apply for a CI today as the majority of DI holders, once they gain Hong Kong permanent residence status, would be entitle to apply for a HKSAR passport.
知佢想無限放大歧視嚟講嚟嚇香港人唔好移民
歧視還歧視,歧視唔會令你個國籍冇咗,依個係1930仲有可能,但2018一定冇可能,除非你危害國家安全。依樣嘢已經反駁晒啲乜柒「英國人唔當你英國人」「英國人唔當印裔英國人係英國人,即使係英國公民」(打完都要睇多次自己有冇打錯)
再者,你講下歧視就代表香港好好過?依家係香港生活係充斥唔守規矩嘅事,支那人大晒,可以肆無忌憚犯法,可以優先排公屋,可以逼你讓座,學校逼你講佢語言,篡改自己地方歷史,用你啲錢起大白象。依啲嘢英國仲會存在?我唔覺得要比歧視嘅話香港會輸比任何一個地方囉,要講歧視,相信更過份嘅香港人都習慣晒
入籍唔係實批架
主權移交前:

DI就係畀未係永久居民兼拎唔到任何國家旅遊證件嘅人拎

CI就係永久居民兼拎唔到任何國家旅遊證件拎

我係最近呢兩三個post講咗好幾次啦,乜個定義好難明咩
又要置頂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞