『薪火post』BNO 續期資訊(19) 淋病稱BNO權利不變

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
邊度有得手續 嗰班台灣IO唔熟書玩嘢叫手續
不過去台灣換返用BNO 要多啲手續

應該冇咩手續喳掛? 整入台證嗰時佢都話有bno 冇問題

我諗住下次如果再去台灣直接用埋bno 應該都ok
台灣個邊有人唔識分架
港澳關係條例第四條,我講撚到口臭 其他護照無得講,香港人入境嘅身份就係跟呢條,得呢兩本護照嘅人入台灣無轉換過身份,除非佢哋公開承認BNO係英國籍
兩本都用過去台灣無問題
無錯, 就算彈出彈入一次BNO 一次廁板都無問題
不過萬一遇著個on9 嘅IO要搞你就喊都無謂
所以續咗BNO之後就次次都用BNO唔好轉來轉去啦
用BNO去金門,如果唔記得拎張A4紙出嚟
會唔會比IO 吸印仔
I mean 好多地勤都要你show hkid證明你入到香港
應該係因為bno個observations page
但就算我唔再係香港永久性居民(好似放棄唔到)
我淨係憑BNO都應該係香港免簽
佢要睇hkid根本係唔合理
因為你無onward ticket 離開香港
你180日免簽終有一日會變成over stay
雖然你可以話自己可以海路走(e.g. 澳門) (陸路上支那你都係要簽證-呢度指嘅係回支證)
但外國地勤唔會知咁多
佢地跟白紙黑字做就要check 你有居留權或有onward ticket
由始至終都係用BNO (用廁所板去中華民國你唔醜架)
讀緊書果時唔知仲可以續嘛
係呀,佢地見你唔係攞住廁板返香港而係其他護照,又已經係尾程就一定要你出示香港身份證去證明有香港居留權。

調轉,攞住廁板回程返英國/歐盟,又係尾程一定要出示英國/歐盟居留證先可以辦登機手續。

總之得返單程機票而目的地又唔係你本護照簽發國或地區性組織協議國(例如神根),地勤通常都要求旅客出示居留證做證明。
No.
Both of them were granted visa free by Japan at same time
source(BN(O)):http://www.mofa.go.jp/mofaj/gaiko/treaty/pdfs/A-H1617-213.pdf
HKSAR:http://www.mofa.go.jp/mofaj/gaiko/treaty/pdfs/A-H1617-076.pdf
NO
As per 全國人民代表大會常務委員會關於《中華人民共和國國籍法》在香港 特別行政區實施的幾個問題的解釋
所有香港中國同胞,不論其是否持有「英國屬土公民護照」或者「英國國民(海外)護照」,都是中國公民。自1997年7月1日起,上述中國公民可繼續使用英國政府簽發的有效旅行證件去其他國家或地區旅行,但在香港特別行政區和中華人民共和國其他地區不得因持有上述英國旅行證件而享有英國的領事保護的權利。
The Chinese authority do NOT consider BN(O) is a nationality
呢到用黎屈你係中國人者,嫁黎香港要用HKSAR 係要宣誓放棄舊國籍,齋拎ID Card 就唔駛。但要人放棄用BNO 拎HKSAR 我諗無人咁柒。
我小學樣BNO
住址證明要政府信
8個月前的彩色影印本得唔得?
成張信寄去啦
個陣我係寄個選民登記個張野
幾耐前?
超唔超過3個月?
2016年11月申請

交個陣用2016年9月立法會選舉個張野去做証明
我用bank statement
幾耐前申請?
冇寫到bank 可以做證明
2年前....好似bank statement + ird tax return
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞