『薪火post』BNO 續期資訊(19) 淋病稱BNO權利不變

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
1. CI 係畀嗰啲香港永久性居民,但係無法持有任何國家護照嘅人申請嘅,你老豆老母香港出世嘅話,你一出世就已經係BDTC,根本無可能拎CI,因為你已經有權申請BDTC 護照。

2. 我重申,無任何人憑出生取得BN(O)。所有BN(O)都係登記取得。

2. DI係畀嗰啲未係永久居民嘅人同時佢哋無法持有任何國家嘅護照嘅人申請,你個case根本不可能有DI,因為你一出世就已給係香港永久居民。

3. 基於憑香港關係取得嘅BDTC身份會於1997年7月1日終止,11歲以下兒童申請BDTC護照係唔會同時簽發兒童身份證,因為畀你都無用。

4. 只有CI同BN(O)嘅備註內聲明持證人擁有香港永久性居民身份證而該身份證聲明該持證人擁有香港居留權,以便持照人於主權移交後可以繼續有返回香港嘅權利。

5. 基於該兩種證件並無講明持證人即擁有香港居留權,為確保呢啲持證人於主權移交後有繼續返本香港嘅權利,人民入境事務處會向十一歲以下兒童、從未申請過身份證嘅人士,簽發一張身份證,以便呢啲兒童於九七後可以使用呢啲證件時可以有合法嘅法理依據返回香港。

結論:

你父母係香港出生,你係香港出生,首先就唔會有任何機會持有DI、同CI,而你有一張97年4月簽發嘅香港身份證,咁其實都已經好明顯個原因就係BN(O)啦,你老豆老母又呃鳩你
根本擺到明係 BNO
父母聲稱嘅 我連有呢樣證件嘅存在都唔知
(佢地話我兩三歲嗰陣去遊行先幫我申請passport 之前淨係有身份證明書)
btw呢個chart關唔關事?
如果我父母喺97年3月後先幫我入紙 咁我咪冇bdtc個身份
其實答案就呼之欲出。唔係,應該係擺咗係度,你要法源嘅我可以畀埋你

1981年英國國籍法第15條1(b)
1986年香港(英國國籍)令第二條第3段
香港法例第115章人民入境條例附表一
香港法例第177章人事登記條例第3A條

(請睇當時條例生效嘅版本)

未諗到係唔係覆蓋哂,請補充
你嘅BDTC身份係因出生取得,而且呢個唔重要,因為BDTC呢樣嘢只係用黎解釋寫咗係你張身份證上面首次簽發日期呢個事實嘅原因,就係你已經因為持有憑香港關係取得嘅BDTC登記咗成為BNO
會唔會係過咗該組別登記BNO日期所以比咗DI佢呢
1. 我講過佢不可能有DI。
2. 佢96年出世,出生時父母為永久居民,我完全睇唔到佢點解唔係BDTC。
3. 我認為,佢父母聲稱嘅「身份證明書」並不是我哋公認嘅CI
4. 入紙日期不等於你嘅身份證簽發日期,3月入紙,4月拎到BN(O)完全合理。我自己張身份證嘅首次簽發日期都係喺截止申請日後。
講咗咁耐,咁究竟你交咗 form 未啫?
屋企人改口話嗰本唔係ci而係回港證
佢地係藍絲唔想你拎返bno
between 我細個都有回港證,唔洗申請身分證,所以我張身分證係11歲首發
我都係 5歲攞回港證時冇攞身分證架
到我11歲先有身分證

深藍黎架? 龍門任你搬
我冇相身份證好肯定就97年4月拎(身份證有寫)
我問佢地有關bno
佢地:特區嗰本好用好多
所以冇幫我申請 佢地都冇續自己嗰本 全家都用緊特區
好似可以去英國領事館查下自己係咪 British National (Overseas) 國籍
即係有但係唔同你講啦
有呢個服務? 真係唔知
拎回港證的確係唔需要身份證,本身本嘢就畀你用黎返香港。

Btw 你九七前十一歲?你有BNO嘅話九七前未夠十一歲嘅話唔應該十一歲先有身份證。
我知呀 俾千幾銀check嘛
但對於窮jj黎講都唔算細數目所以決定上黎問下先
無咗呢樣嘢啦,佢哋依家只會答你我哋依家唔做呢啲嘢,有事問HMPO。

到你問HMPO,佢哋就會叫你申請一次就知
我冇記錯就大約
5歲回港證+單次回鄉
11歲兒童身分證
17歲bno
2015 renew bno我冇問題

問題係上面個家變劇情既巴打
你個case已經足夠support你去申請啦,咁耐以黎由舊登到連登,用身份證大法check到有嘅巴打去申請嘅,未試過衰過
好 多謝晒各位巴打
又有家變睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞