『薪火post』BNO 續期資訊(19) 淋病稱BNO權利不變

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
佢咁樣唔叫放棄,我上面已經講得好清楚,無正式入form去申請放棄國籍唔算放棄,佢哋鍾意點剪本護照都唔會叫「放棄國籍」,而且,搞得特區護照都係主權移交之後嘅事啦,咁即係入境處無權再管英國國籍嘅事。
匪境處係咁諗,好彩你無去on99 宣誓放棄BNO
試過由泡菜國回hk
用bno 離境 寫
錯國藉差點上唔到機
全家得我有bno, 屋企人97前全部拎CI.

只可以幫佢地續特衰
ching喺英國做緊嘢
唔洗鬼婆
大把有錢家庭港女都有BC
Fyy mmc兩屆港姐都有BC
雖然仲讀緊書
不過都係撞唔到
溝唔到呢D高質女
跟住開返個doc,寫住歡迎投稿或表達對特衰不滿
報告下先
挪威廣州領事館搞residence permit
Citizenship 係出 United Kingdom
今日開始香港領事館開返有得搞
唔知會唔會仲發生之前幾位巴打嘅遭遇
以前呀媽話bno貴,冇續
我續返之後佢話望望下又幾靚心思思想續 不過佢好少去旅行,我諗講講下都係冇左回事
續左先啦,到時突然興起想去旅行都有得即刻用嘛
寫左乜搞到咁 月中去
其實好睇佢地讀書果間學校既老師係咩立場
落地紙寫左HONG KONG 藉
但BNO 寫BRITISH
咁寫british應該就冇事?
是, 如果你寫香港 ,唔係唔比你上機, 係會查清楚遲20-30分中先比你上機.

因為韓國地勤
唔識分 BNO / HONG KONG / CHINA 的關係
調返轉,佢地要清楚你有HKID 返到去,因為袋鼠護照返香港一樣要HKID
但BNO本身去香港係有180日免簽
在韓國都冇用過HKID,
全程用護照
BNO 香港免簽根本就冇意義
因為有得 BNO 正常就一定有香港 RoA/RtL 點都可以喺香港無條件居留
除非係得 RtL 犯過嚴重罪行被 deport 過 (唔知係咪會冇咗 RtL?),不過咁樣嘅話就算有咩護照都應該幾難再入到香港
handover 前兩個月出世 啱啱趕到搭到bno 尾班車

近排靠住份doc 成功續到之前個bb樣 passport

臨台灣trip 之前speedpost 寄左過去 之後先發現自己兩個禮拜後唔喺香港收唔到件

好彩佢dhl 寄返我屋企 屋企人幫手收到兩入dhl
台灣返到黎拆禮物好開心
連退稅都要人工窗口
不過去台灣換返用BNO 要多啲手續
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞