『薪火post』BNO 續期資訊(19) 淋病稱BNO權利不變

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
If you are sure that it was a BN(O) passport, then you will need to fill in the LS01 form when you apply for your new BN(O) passport.

https://www.gov.uk/government/publications/report-a-lost-or-stolen-passport-form-ls01
你老豆好蠱惑
家變味濃
老豆話個時要簡bno定特衰,佢幫我地全家換哂特衰 - you cannot renounce your British nationality in such a manner. You will need to make a formal application to the Home Office in the UK in order to renounce your British National (Overseas) status.

Another point to note is that no one can renounce a child's British nationality on behalf of the child. The Home Office will not allow anyone under the age of 18 to give up his British nationality.
如果96年,自己未夠1歲果陣比老豆老母帶去過新加坡旅行
其實係咪應該全家都會有本BNO?
如果完全搵唔到都係咪可以好似上面講用LS01補領返?
呢個世界有BDTC啊

中伏例子:
https://www.youtube.com/watch?v=oo43cgNNbXY
原來段片冇聲

講緊陳生一家嗰part
https://www.facebook.com/chinatopsecrets/videos/1532885553435909/

你都係身份證大法check你自己先好過啦
我都諗住去check
不過都想清楚少少先
同埋考慮緊幫唔幫埋老豆老母續

不如咁問:BDTC係幾時開始唔再接受新申請?96年如果新申請過護照(唔係續期)去旅行係咪一定係BNO?
BDTC 去到97/6/30號都搞得
印象中BDTC冇停過新申請,不過收尾幾年申請會好唔抵咁解(超快過期)。

我屋企有人喺94年申請錯咗BDTC,之後急急腳去申請BNO
即係都係要搵下本野出嚟睇過先知
問多句,當年新生嬰兒申請BNO唔洗好似啲人咁要排隊打交入籍左BDTC先申請到?
呢樣係視乎你出世嗰一刻係咪bdtc喎
睇埋wiki明晒,都係要去check下

我同個post開頭果個97年4月出身份證嘅情況差唔多一模一樣
身份證就寫96年4月第一次簽發(我96年出世
老豆完全唔記得關於護照嘅所有野
老母就話佢地兩個同埋我都一定有本B字頭嘅護照,不過唔知係唔係BNO
而且雖然100%肯定有keep,不過唔知擺左喺邊搵唔到出嚟
搵晒啲舊護照出嚟睇咪知
我係你呢就填定 application 同埋 LS01,搵下一日搵唔到就俾錢寄過去算啦
香港真係好多「係咩碰」
好幾個post前有講過呢個話題
話唔可以有兩本護照又有
話要幫佢剪BNO又有

我96年尾出世,97年1月第一次簽發身份證都有BNO
唔會啦⋯班入境處職員正正橫越97前後,一定有Train過佢地國籍法問題。

但佢地都係公務員,跟Guideline去做野,上面叫你做野呃班港豬,你唔做,咪唔好升職囉。

特衰政府一開波就想溝淡香港人倚賴英國,或對英國嘅情感,好自然地斷開你同英國唯一聯繫,BNO,咁你咪自自然然有問題都唔會諗到自己有英國籍囉⋯⋯
襟錯制⋯⋯變曬Strikethrough⋯
梁銘彥當年係入境處處長,佢係96年突然俾英國政府撤走個處長位。聽講理由係同中共人士行得好密。

所以,入境處呢個部門其實好重要,我唔認為佢地單純誤會而剪人passport。

要記著,97後嘅入境處憑乜野剪人地國家本passport。呢個道理其實好簡單。等於我轉咗工,我都唔能夠再處理舊公司資料一樣。

如果你係醒目人士,我諗,佢地唔夠膽咁做。可能專搵啲唔識呢啲野嘅layman去呃鳩佢地⋯⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞