『薪火post』BNO 續期資訊(19) 淋病稱BNO權利不變

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
唔難明,但大家都知今時今日仲有大把人講:

申請過特區護照唔可以再申請返BNO
BNO過咗期無得續
放棄咗特區護照會無咗香港居留權

咁你話香港人理解能力有幾強
香港人出國旅行用bno都係中國人
有事都係去中國領事館
洗乜計丫,臨死之前一日都唔用咪一個仙都唔駛俾囉。
你啱
請問揸bno入境如果有事除左英國領使館外 可唔可以打1868搵香港入境幫?仲有去台灣如果要幫手係唔係照搵返英國領使館就得
單程證九月落黎 十月就攞CI 佢全家都係
無話唔得嘅,不過你覺得一個遠在天邊嘅1868幫到你乜嘢? 不如你實際啲講吓你想1868係電話度點樣幫你。

若果你係台灣搵到英國領使館就去啦,我只係搵到英國在台辦事處。
無我純粹想知佢地會唔會幫埋bno定只係會幫特區
1868基本上係協助香港居民,無論咩國籍都會提供協助,但實際上1868就連補領旅行證件都叫你親自去中國大使館,唯一我諗到你要1868幫忙嘅係你唔見身份證,可預先通知入境處做紀錄。 但若果係死人冧樓,大吉利是重傷的話要送你返香港醫的話,英國係會聯絡香港入境處嘅。
姐係簡單黎講係冇用 ,唔該曬你
梗係無啦,香港係國際外交完全無地位,連外地簽本護照都做唔到,係外國留學香港學生就係唔見咗本護照要專程返香港補領護照,咁你諗吓你仲可以有咩期望。
巴打們,我提議FAQ加point 27

要強調一下緊急護照嘅好處(雖然啲懶蟲都懶得去睇)。雖然依家有講護照過期係香港換緊急護照有效率,但無提及人在外地遺失護照仍然可以係某些國家(例如歐盟、某些南美及亞洲國家)繼續行程而毋須立即返港或申請當地簽證。緊急護照最長有效期為一年。呢樣簡直係賣點嚟。亦都係廁板一直避重就輕唔敢提嘅部份!
海外版嘅1823
「香港人一定係中國人」
咁熱鬧
根據之前新聞,佢都有作用嘅,包括:
1. 心靈上安慰(實際行動0支援)
2. 偉大祖國在背後支持(只限背後,實質要提供現金嚟「支持」佢對你嘅「支持」)
3. 增強個人危機處理能力(當有危難時,搵到個人,但原來個人係幫唔到你,你會好快咁提高你自己危機處理能力)

CNO嘅好處,並唔係單單係面嗰浸見到。
講起領使服務
好奇想知而家台灣比支那逼害
乜春邦交都無
如果有咩意外點算
你不如搵日打開佢本CI,睇下佢邊年落黎、搵唔搵到備註欄入面有無同BN(O)一樣嘅香港居留權聲明同埋本嘢有效期有幾長。

無香港居留權聲明嘅CI難聽啲講根本就唔係CI,拎住佢哋去南韓同新加坡嗰啲免簽國家都唔知會唔會畀你免簽入境
我再check吓先
其實好似冇人提過自己俾人reject
鍾意你第3點
想請問以前用過特衰入台灣及日本,再去用BNO會唔會有咩特別野要注意? 謝謝!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞