『薪火post』BNO 續期資訊(19) 淋病稱BNO權利不變

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
真係笑左,睇黎cno岩佢d
最低個下係16年11月
9.3
而家10.4-10.5之間磨緊
一呀葉輕舟去~
其實,因為嗰幾百蚊而暫時唔續,咁就不如直接取消個國籍去啦。唔好煩。

橫掂佢心態同大陸人一樣。續嚟咪又係第二批蝗蟲。

之後可能問:仲要填阿婆,阿公資料⋯點算呀~~~
一脱歐果陣最平
幫過2個朋友續, 其實唔係大家想像中咁難

https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/476136/BNO_guide.pdf

1. 冇唔見bno既

準備好資料:
2張新影既證件相
天安門一本
舊BNO
身分證彩色影印本
地址證明

之後上網填form (冇星號既其實上可以skip哂)
填自己資料
填老母個名同出生日期
填呀公個名 唔知既寫返唔知 下面個格解釋返可以過左身好耐所以唔知
比錢
跟住print出黎簽名搞掂 基本上冇唔見本bno既就算bb相都唔會要求你要副簽 就算張form要你副簽你都可以唔簽

搞掂哂pack好佢寄佢英國等收件

頭盔: 上面個方法基本上穩穩陣陣, 有咩要再交既你後補就得
2. 唔見左本bno既

依個朋友係唔知自己有bno, 我用身分證大法幫佢睇佢先知自己有

講下身分證大法, 其實97前未滿11歲, 個日期係97之前, 自己係香港出世同埋出世個時老豆或者老母係香港永久居民就9成都中, 冇既只可以話唔好彩 同埋父母話唔清楚個D多數都係呃鳩你 諗下點會幾十歲有冇幫個仔女拎本轟動全港既bno都唔知?

準備好資料:
2張新影既證件相
天安門一本
身分證彩色影印本
地址證明

之後上網填form (冇星號既其實上可以skip哂)
填自己資料
填老母個名同出生日期
填呀公個名 唔知既寫返唔知 下面個格解釋返可以過左身好耐所以唔知
比錢
填多張LS01 form
搵副簽 (form同埋證件相)

又係pack好哂寄去英國等收件, 有咩要求再後補就ok

其實續bno好易, 多數人都唔100%sure所以先唔做, 比D信心就得, 咁大個英國部門唔洗驚會ban你

重點: 本人96但係冇bno , 講完, 多謝
而家都唔知傾成點
咩都未搞掂
等轉status期間會不倒上網睇其他人進度
我都貢獻返

20/5 填form
21/5 寄掛號
25/5 簽收
5/6 dispatched
8/6 收到

又要google下點撕黃色貼紙
你講嗰個係HKDI
HKDI 係七年有效
攞到有三粒星身份證為止
HKCI 係十年有效期
只要一日唔入籍BDTC 一日都仲可以攞

利申: 屋企人揸CI 揸到1997
出年會點
最近搵返本bno想續
但過左期12年
搵唔人副簽
係唔係冇望
有心搵你實搵到
第一版有講邊D人可以試下
being processed
In addition to immigrant from China,certain immigrant from Macau also only eligible for CI.
As Portugal amended their nationality law in 1983, those born on or after 1 Jan 1983 in Macau do NOT quality for Portuguese Nationality unless either parent has Portuguese nationality , and they can only hold Passaportes Para estrangeiros(Passport for foreigner/外國人護照).
When they migrate to Hong Kong, they were also classified 'stateless' by Hong Kong government before 1997. These people, once their Passaportes Para estrangeirosexpired, are unable to renew it.They can only apply for DI before they achieve permanent resident status in Hong Kong.

It was interesting that before 30 June 1997,
everyone who is Chinese race
and have a Hong Kong ID
can apply for a Republic of China (i.e.Taiwan) Passport via Chung Hwa Travel Service(中華旅行社).
It is because under Article 4 of Constitution of RoC,
第四條 (國土)
  中華民國領土,依其固有之疆域,非經國民大會之決議,不得變更之。
Hong Kong and Macau is considered its territory.
And according to 國籍法第 2 條,
有下列各款情形之一者,屬中華民國國籍:
一、出生時父或母為中華民國國民。
二、出生於父或母死亡後,其父或母死亡時為中華民國國民。
三、出生於中華民國領域內,父母均無可考,或均無國籍者。
四、歸化者。
前項第一款及第二款之規定,於本法修正公布時之未成年人,亦適用之。
most Hongkonger fall within 1 or 2.
However, as amended in 28 April,2000護照條例
第九條 (普通護照適用之對象)
  普通護照之適用對象為具有中華民國國籍者。但具有大陸地區人民、香港居民、澳門居民身分或持有大陸地區所發護照者,非經主管機關許可,不適用之。
Hong Kong people no longer qualify to apply for RoC passport.
冇,唔好續
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞