『薪火post』BNO 續期資訊(19) 淋病稱BNO權利不變

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
呢度係BNO 續期資訊post
佢唔係BC 又唔係BNO
都唔知佢入黎做咩

BTW
唔知幾時block咗
唔抵得囉
用返自己國籍都唔得
用返自己國籍都要講「實際用途」
國籍當工具用嘅支那思想梗係都要拎嚟比較啦,但應該真係得支那區嘅人先會諗個國籍嘅「用途」
國籍咪國籍囉,你身份係咩當然可以打飛機,不過好幼稚啫,特別係6千萬人有嘅BC或者300萬人有嘅BNO。有咩好優越?
唔係用BNO有優越感,而係同用特衰比真係好難分唔到層次,要怪就怪300萬香港人都有申請過BNO,一半人口都有得比較兩本「passport」,兩個國籍,噉好難叫你唔好比較嘅又。人人有女,你冇女,噉啲單身狗梗係會多啲嘢講咪啦,人之常情。
要對比支那籍啲垃圾嘅話,領事服務嘅分別分分鐘救你一命都足夠做「實際用途」啦
啱啱上網check application status
終於轉咗Dispatched

好彩有巴絲summarize晒所有procedures

btw for reference:
19/5 submit online form
21/5 寄文件 (掛號)
25/5 Declaration form received
1/6 Dispatched
圖中發生咩事
又係話冇咩實際用途....只係旅遊證件

講黎講去都係3篤屁
老真本野真係愈睇愈靚
去日本買刀

一矢中的
真係乜鳩都話人打飛機
都好耐㗎啦
風氣變晒
以前係笑人葡萄,依家葡萄嘅人好鍾意反去咬返人係打飛機,自我感覺良好? 文學啲講依啲心態係咪惱羞成怒?

普通話version係「自以為有優越感」
以前聽支那人講「乜乜香港人以為有優越感」,只會對佢地嗤之以鼻
依家唔知點解香港越嚟越多人都有依啲邏輯
做咩要SHOW本野出黎
比例子311同意大利油輪事件又話唔計
搞退稅?
幾過癮
DHL 通常係咪星期日都唔會派件?
本BNO聽日到香港 但又趕住用
有冇巴打試過衝去長沙灣個倉到自取?
佢到左貨會有sms俾你揀收貨方法
認真有無人續bno有中獎變bc, 想統計下中獎機率
我想問下如果97年個時本bno交左比香港政府轉特衰護照(老豆話個時要簡bno定特衰,佢幫我地全家換哂特衰 ),咁仲唔申請到?因為我無左本舊既bno
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞