『薪火post』BNO 續期資訊(19) 淋病稱BNO權利不變

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
前兩三頁就已經有人寫大篇文同你講BNO有咩好,你咁問好難唔咁樣答你
BNO方方面面都沒有優勢
扮英國護照 只是旅遊證件
在香港沒有領事保護
英磅十分貴 又剛剛加價
寄信申請十分麻煩
好多地方都沒有免簽證
例如 越南 俄羅斯
海參崴都去唔到

特區護照係真正既護照 地位超然
在外地可共享偉大的中華人民共和國領事保護
港幣370 十分便宜
可網上預約
俄羅斯免簽 去睇世界盃一流
用嚟打飛機好撚爽, 要唔要試試?
睇世界盃有fan id 一樣係免簽
我想講,香港護照vs台灣護照的話,台灣護照除非你係有台灣身分證,如果你只係僑民護照,咁基本上係廢嘅,渣香港好過。
冇領事保護,冇任何外交,國家勢力又少,免簽又少。
想問下係唔係要上網填好哂野比埋錢先知張from要唔要副簽?
你上次幾時續呀?
係公海見到張GIF好正

冇續過,本bno係95年申請
一定要副簽
oh,咁我努力搵下有冇fd簽到先,雖然好大機會冇
出世紙、結婚證書要寄正本,HMPO會寄返黎?
好驚整爛
出世紙可以去民政署擺低百幾蚊攞張copy
我估結婚證書都可以咁做
即係影印而家張出世紙,再去宣誓係true copy?
申請新的出世紙唔係去入境處?
唔係, 係去攞一份由政府發出嘅copy
我寫錯咗, 唔係民政署
係生死註冊署
叫兩老去補領太煩
唯有寄住彩印先,唔得先再申請
我全家除左舊BNO 全部出世紙結婚證明都係copy 都得
You can use form MR10 to apply for a certified copy of your parents' marriage certificate.

https://www.immd.gov.hk/hkt/forms/forms/mr10.html
anything is possible, as long as you have faith in yourself

ive? CW呀?
我發現啲媒體已經諗定BNO如果有居英權之後要點繼續罵BNO

http://www.cup.com.hk/2018/05/02/grey-can-bno-holders-join-british-army/

而現實地講,無論香港人如何戀殖、如何西化,英國人都不會視我們為英國人。正如英國人不會視印度人為英國人一樣 —— 就算很多居英印度人已經成為英國公民。
噉佢指嘅英國人係邊啲英國人?
現實地講,無論啲「華人」點搬龍門都好,英國籍就要視為英國人。正如英國人要視印裔英國人為英國人一樣。
根本冇大中華嘅奇怪邏輯嘅話就完全唔會明句嘢想講咩
又係國藉/血緣不分嘅邏輯
#被共享支國人榮耀
你啱。
正確應該係,DI 渣滿7年,轉永久居民,開始渣CI,然後排期申請入籍BDTC,之後可以拎BDTC或者再登記做BNO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞