『薪火post』BNO 續期資訊(19) 淋病稱BNO權利不變

1001 回覆
34 Like 2 Dislike

呢啲咪抵讚

淨係搵返本舊野已經嘈緊
問左識既幾個fd都怕麻煩係副簽借故推卻唔幫手做副簽,點算好 唉人緣差無真心fd
絕交啦

吉咗果PART佢,其餘嘅填好交咗去英國先,其間就BUY TIME再搵吓人幫手啦,到時英國再要你交副簽就唔駛臨急再搵。再搵唔到就認衰仔,自己寫封信去話自己太膠無朋友。
我都諗住咁,只係想好好地填晒佢d資料所以盡量問下fd先,點知大家都咁冷淡 明明佢地有BNO, 唔想其他人有架咩,起碼有共嗚感。 可能我真係太膠無真心朋友

巴打,人係有私心的
多一個人有咪即係多一個人同我爭可能有限既平權位,梗唔同你簽
就好似我知個朋友投考黑警又想續BN(O)我都會諗理由叫佢搵第個簽
BTW你個名真係好貼切
家變真係幫依個post生息不少
係個doc到可以加一頁用嚟記載娛賓
重有唔知入黎做乜嘅0.5
好多人唔睇頭POST+DOC就問野嘛
其實英國做嘢前景如何
得罪講句你兩老就正正係 "係咩?碰!"
懶, 有人幫佢整有得用就算
就算比本真火車頭佢都照用無誤
香港人「可塑性」真係好大
依個ok喎
退一步搵下英聯邦國家護照 - BN(O) passport is also a Commonwealth passport according to section 37(1)(a) of the British Nationality Act 1981 -

37 Commonwealth citizenship.

(1)Every person who

(a)under the British Nationality Acts 1981 and 1983 or the British Overseas Territories Act 2002 is a British citizen, a British overseas territories citizen, a British National (Overseas), a British Overseas citizen or a British subject; or

(b)under any enactment for the time being in force in any country mentioned in Schedule 3 is a citizen of that country,

shall have the status of a Commonwealth citizen.

https://www.legislation.gov.uk/ukpga/1981/61
If you managed to get a Tier 2 (General) visa, then you will be able to register to become a British Citizen under section 4(2) of the British Nationality Act 1981 using form B(OTA) after getting Indefinite Leave to Remain (永久居留) for at lease a year. Registration is a cheaper method than naturalisation using form AN.

You will pay higher taxes than in Hong Kong - basic rate is 20% and you will also need to pay National Insurance contribution.
你個translator壞咗呀
Indefinite Leave to Remain (ILR) is the UK's equivalent to Hong Kong's permanent residence.
咁都俾你無意中挖返出嚟
啱啦,想要嘅就自己去做,要靠人嘅就只會被人牽住鼻走。廿幾三十歲應該係好有個性同獨立思考性,但唔知係咪因為父母同住,自己好多嘢都覺得話唔到事,個人變得無主見。不過可能我自細屋企管得嚴,一路都算聽教聽話,但中六七開始意識到自己有自己想法(當然同屋企人想嘅好唔同)開始有啲事情唔同意屋企人(例如揀大學,我想揀A、B、C頭三志願,佢地想D、E、F,結果呢大家講完數之後揀咗A、B、D,當然我想入嘅A、B入唔到,反而唔想嘅D就中,頂!)出嚟做事,屋企人開頭都頗有意見(點解揀呢份、點解唔搵啲專業... etc...),逐漸開始覺得煩厭,想擺脫父母操控嘅感覺越嚟越強,有一兩次反枱嬲到爆燈想自己搬出去咁滯。雖然最終無咁做到,但個人依然好離心,雖然父母係出於關心,我諗做仔女嘅最後都會明白,但問題係我始終係一個獨立個體,我想有自己私人空間,我想睇AV無人騷擾,我想打飛機唔會斷正,我想間唔中去夜街蒲到天光唔返屋企,但係香港幾乎做唔到,因為一時三刻會有人監督你一舉一動... 感覺上同大陸被人監視無乜大分別。 我有反覆問自己係咪咁樣就一世,定係可以嘗試尋找自己喜歡嘅生活,開頭完全無頭緒,年紀已過三十,考慮嘅事更加多,但算係生活圈子大,識人好過識字(奉勸各位巴打真係唔好做毒撚),開頭只係去領使館遞張表入去,打定輸數未必得,點知過咗大半年,收到個電話留言,居留批咗叫去領使館攞居留證。當晚即刻瞓唔着,太多嘢諗,其實心裡面已有答案,所以最終鼓氣勇同屋企人講。之前都有估計佢地反應,好大機會反對,我識唔少亞洲父母係好唔捨得仔女離開自己身邊。但我又估錯咗,可能佢地見香港咁嘅樣,外面有機會點解唔試吓。反正機會嚟到,錯過咗就未必再有。一試就已經幾年,當然做新移民有好多辛酸,但亦都籍機會鍛練自己磨鍊意志。尤其北歐人性格係好強悍,我指唔係打架果種強悍,係佢地嘅心理質素好好,佢地可以好冷靜好樂觀去睇一件事,而一旦佢地認為係啱嘅就非常堅持,呢樣我係香港搵唔到幾多個人,尤其係政客可以咁堅持。

所以我誠心同各位巴打講,若果你真係嚮往外國嘅生活嘅,真係要堅持自己嘅理想。錢未必有香港搵得咁多,但我覺得生活無咁大壓力,有好多私人空間同時間,非常值得。要離開有時又唔係咁難,尤其去外國讀書嘅巴打、玩WH嘅巴打、尤其IT狗、金工、建築呢幾行係北歐都等人用(可惜我都唔係果幾行),若果你係以上幾類人,趁後生認真諗諗自己前途。

唔講咁多,我又離題,驚一陣又置頂。
可以開專欄啦巴打你
IT 狗北歐好渴咩
唔啦,只係想你地唔好浪費青春,俾塊廁板控制你地一生。
勁渴!尤其芬蘭,打開政府請人個版半版都請IT,我見唔少印度人過嚟做IT,試吓無壞丫,佢肯請你先再諗其他
其實幾乎得香港食屎
技術人士大多數發達國家都要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞