『薪火post』BNO 續期資訊(19) 淋病稱BNO權利不變

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
應該係CI(身份證明書)而唔係DI(簽證身份書),申請DI係唔使身份證。
年 齡 未 滿 11 歲 的 兒 童 無 須 申 領 身 份 證( 除 非 該 兒 童 是 因 申 請 香 港 特 別 行 政 區 護 照 , 而 需 要 同 時 申 請 永 久 性 居 民 身 份 證 的 香 港 永 久 性 居 民 )
https://www.immd.gov.hk/hkt/services/hkid/reg_replace.html#under_11
1. CI 係畀嗰啲香港永久性居民,但係無法持有任何國家護照嘅人申請嘅,你老豆老母香港出世嘅話,你一出世就已經係BDTC,根本無可能拎CI,因為你已經有權申請BDTC 護照。

2. 我重申,無任何人憑出生取得BN(O)。所有BN(O)都係登記取得。

2. DI係畀嗰啲未係永久居民嘅人同時佢哋無法持有任何國家嘅護照嘅人申請,你個case根本不可能有DI,因為你一出世就已給係香港永久居民。

3. 基於憑香港關係取得嘅BDTC身份會於1997年7月1日終止,11歲以下兒童申請BDTC護照係唔會同時簽發兒童身份證,因為畀你都無用。

4. 只有CI同BN(O)嘅備註內聲明持證人擁有香港永久性居民身份證而該身份證聲明該持證人擁有香港居留權,以便持照人於主權移交後可以繼續有返回香港嘅權利。

5. 基於該兩種證件並無講明持證人即擁有香港居留權,為確保呢啲持證人於主權移交後有繼續返本香港嘅權利,人民入境事務處會向十一歲以下兒童、從未申請過身份證嘅人士,簽發一張身份證,以便呢啲兒童於九七後可以使用呢啲證件時可以有合法嘅法理依據返回香港。

結論:

你父母係香港出生,你係香港出生,首先就唔會有任何機會持有DI、同CI,而你有一張97年4月簽發嘅香港身份證,咁其實都已經好明顯個原因就係BN(O)啦,你老豆老母又呃鳩你
1. CI 係畀嗰啲香港永久性居民,但係無法持有任何國家護照嘅人申請嘅,你老豆老母香港出世嘅話,你一出世就已經係BDTC,根本無可能拎CI,因為你已經有權申請BDTC 護照。

香港出世都可能會攞到CI
好似我爸幾兄弟咁
因為阿爺兩公婆游水落嚟又唔識字
一路住喺流浮山入面
佢地幾兄弟出世之後無去攞出世紙
到大咗要讀書無證件整明到佢地係香港出世就要攞CI
就佢個案而言,佢父母就算唔係BDTC或者只揸CI都好,只要佢出世嗰刻,佢父母係永久居民,就已經按照1981年英國國籍法第15條1(b)條款憑出生取得BDTC,佢父母嘅事唔影響佢身份。
11歲以下非永久性居民係攞唔到身份證,所以申請DI係唔一定要身份證。例子有11歲以下永久性居民單程證人士。
你第一次拎身份證係97年4月
未夠11歲拎身份證嘅原因
一係申請BNO
一係申請香港身份證明書 (DI)
父母喺香港出世
父母係BDTC 你都係BDTC
你唯一可以申請BNO
因為香港身份證明書 (DI) 係比無法取得任何國家的護照或其他地區的旅行證件的人士

https://www.immd.gov.hk/hkt/service/travel_document/Application_for_HKSAR_Document_of_Identity_for_Visa_Purposes.html
應該係CI(身份證明書)而唔係DI(簽證身份書),申請DI係唔使身份證。
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E8%BA%AB%E4%BB%BD%E8%AD%89%E6%98%8E%E6%9B%B8

https://www.immd.gov.hk/hkt/service/travel_document/Application_for_HKSAR_Document_of_Identity_for_Visa_Purposes.html#secondTab

CI (身份證明書) 同 DI(簽證身份書) 都要身份證申請
11歲以下非永久性居民係攞唔到身份證,所以申請DI係唔一定要身份證。例子有11歲以下非永久性居民單程證人士。
而家啲父母好鐘意呃自己仔女
中國機場嘅delay係全球數一數二,成日空管,一陣又額外安檢,delay親都幾個鐘,貪平隨時玩少半日
Ethiopian 好似都唔差
事實上BNO的確係英國國籍。
呢樣冇得deny
幾好呀....一早買定大時大節都幾好

但ethiopian 已經cut 左經香港去日本條線
冇,即係出世紙最右邊果欄寫No啊?
咁即係註明你唔係永久居民喎

你會唔會睇錯?
我出世紙係打直嗰隻
出世紙有冇註明係香港永久居民身份先
咁即係最底嗰行囉

會有一行寫住係咪永久居民
打直嗰隻你係補領嘅?

最後嗰行係寫住established 定係 not established
established
姐係香港永久居民身份
我而家唔喺香港
問老母拎副本佢又影啲唔影啲咁
淨係影右面嗰行俾我 所以我唔知左邊問咩 唔好意思
問多樣嘢,你之前講過「97年七月嗰陣真係淨係申請身份證同香港身份證明書」

我想問你有無見過你嗰本本身份證明書,定係只係你父母聲稱?如果只係你父母聲稱嘅,咁我都差唔多肯定頭先嘅結論無錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞