『薪火post』BNO 續期資訊(19) 淋病稱BNO權利不變

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
突然失憶?孟加拉效應?
嗰陣唔係成堆人為咗可以續用英籍先申請本bno㗎咩?
點解會變到以為唔續得?

忍唔住懷疑香港人智商有幾低
我都成功改變到公司啲同事去續,個個續完都好開心
bc:
你們有分別嗎?
利伸:不是bc 沒bno
四月續嗰陣用藍筆簽,冇事
你們指bc vs bno?
你們指bno 和特衰
好多喎⋯⋯

好似星馬泰旅行咁,靜係唔見護照,bno補緊急英國護照比你繼續去埋其他國家,廁所板補本冇國家承認嘅中國旅行証比你只能返香港。

又講日本紐西蘭天災咁,bno係英國安排包機日本接返香港。你?1868同你講慢慢等,提供一個漫遊國泰電話比你自己慢慢打
反而bc同bno就真係分別唔太大。只係bno冇就業同居留權,國籍因為你係中國血統而不能繼承。除此之外,所有國家,除左台灣同中國,都認定Bno係英國人。

我都冇bno,但我有嗰句講嗰句,唔會敵視bno而講d不實資料
咁除左旅行打下飛機,遇上十年冇唔知有冇一次既天災外,仲有乜分別?
你渣特衰?
bno去美國都要申請visa
好似係
bc唔使
好似係
「除左」呢個字範圍太大,我冇辦法一一講。

你咁問相當於問我做香港人同英國人有乜分別。你要夾硬當佢只係證件嘅話,冇問題。就好似旅遊保咁,買定唔買,係咪真係會遇上10年一次嘅意外等等問題,咁多年都爭論不休。

但我有一樣野要講就係,國籍嘅野唔係用黎打飛機。英國將香港由漁村變國際金融中心,我嘅所有教育都係英國提供,你嘅價值觀冇好似支哪人咁扭曲都係因為英國,你冇在商場走廊大小便,在地鐵月台吸煙,都係因為英國教育,你有LIHKG都係因為英國留存落黎嘅自由。所以英國就算唔係生母都係養母。一句話,生母為大定養母為大?我會答你養母。但支哪話,係生母。要支哪做我生母?不了。
又有罵戰
上次個幾月先嘈過一次
推到個post一日多咗百幾個回覆
最後佢又拍拍籮友敗走
頭一兩次都有啲心機睇
又係嗰三幅屁,真係冇咩新意
不如放埋啲反駁上FAQ
Status 轉Dispatched 後,你地收到dhl 係return supporting document 連埋本passport 定分開收到?如分開收,中間隔幾耐?
女友本BNO到左,冇中獎不過終於唔洗共享中国榮耀。
同一日
今日拎
我屋企係多本護照去旅行方便d 唔洗驚過期
姐係都係冇乜實際用途啦
所以我先話係BC 眼中BNO=特衰
同你地笑特衰支那人一樣
係咩? 碰!
咁都好嘈...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞