『薪火post』BNO 續期資訊(19) 淋病稱BNO權利不變

1001 回覆
34 Like 2 Dislike
算啦依啲小動作又唔係影響太大嘅,本身正正常常嘅話香港真係可以「一國兩制」落去,冇人會續BNO
係近年支那越嚟越on9先搞到人續返啫
唔係㗎,我真係覺得廁板係一本極差嘅護照所以我已經搣甩咗11年。我都唔係BNO忠實擁躉,曾經都信政府話廁板好用,可以免簽證去邊度邊度,咁咪懞丙咁去申請一本囉,點知實情係免簽咗張簽證,但入境就被人當偷渡咁審,又被人搜身,試過幾次,根本都唔係方便咗。 自己親身經歷最真實,撞晒板知唔好,所以07年已經轉返軚用BNO。當時都無乜政治考量,只係純粹覺得大陸貨品質差。
到近呢幾年就更加不在話下,更加唔會用。

呢幾年我都慳返啖氣勸人,人都係要撞過板先會改。咪由佢囉。 人地想做中國人,你可以阻止咩?
你係去邊幾度
身份證大法係咪就係check兒童身份證?
但我問兩老佢地又話換身份證個時又俾入境處收左
睇多次 doc 啦
04年德國Dusseldorf被人審,咁果次又唔係好差,跟住冰島,基本上神根區係無passport control,但我過咗custom被人截住,唔係check我行李,係攞咗我本護照去驗,驗咗大概15分鐘。返香港途經曼谷,因為唔同航空公司,要攞返行李再check in,又係入境過custom又被人截,今次要搜身搜行李,我仲驚佢插賍嫁禍,𥄫實佢有無放嘢入我個喼。臨走仲要我簽份文件,以為全泰文,好彩有英文版。望完又望見無乜嘢先簽。

06年去瑞典,又係被人審,乜叉嘢住宿證明,全部逐樣驗。見過鬼怕黑。撞板撞到暈。過passport control真係好現實,你本護照係第三世界就預咗俾人查。 係歐洲都見唔少呢啲情況。
樓上巴打呢段值得錶起佢放喺頭post
每次有五毛或on9走入嚟問BNO有咩實際用途就post 返出嚟做model answer

最精警係果句你攞住本第三世界passport 就要預咗比人查
根本唔駛同人拗,好似我咁,自己撞過板貪免簽出事就自然會轉。 佢自己親身經歷勝過你千語萬語,就算我講到點好佢地係唔會感受到。

唔好講鬥多免簽,依家你出外旅行有幾可要經常簽證?去得旅行簽證費佔幾多費用?最貴果張美簽都係千零蚊十年,揀護照死都要揀本平嘅你就唔好嘥口水同佢講。

我出外最緊要安全、同埋有返少少文明人嘅尊嚴。 若果着眼點只係免簽,簽證費,賤物鬥窮人,咁我無說話講。 我反而覺得危急情況錢解決唔到問題而真係需要人幫嘅時候,大使館係最近身嘅一個倚靠。 我唔講日本地震、我唔講意大利沉船,我淨係講普通情況唔見護照,只要你有任何線索證明到你有英籍身份,英國大使館一定可以確認到,網上講都係半信半疑,我有朋友試過係巴西被人偷咗護照,好彩有留底,都即日出到本緊急護照,行程可以繼續。廁板呢?早排隔離台有人係瑞典唔見護照、唔見身份證,咁點? 中國旅行證都唔會出俾你,因為贏國核實唔到你身份,只會俾張A4紙,蓋個印,叫你直接返歸。你就係咁攞住張爛紙周旋航空公司同核實要唔要機場過境簽證,上次單嘢,個事主本來係歐洲讀緊書都要逼住返香港一轉攞返本廁板。錢唔係無用,但係你急起上嚟情緒好低落果陣你發覺唔見咗本嘢令你情緒更加崩潰。 為咗慳幾百,呢啲慘況,廁板政府有無話你知有幾慘?

之前講過我屋企人14年頭寄咗本廁板+舊BNO去Liverpool換,點知等到出發前兩日都未收到護照,急起上嚟打電話去英國領事館求救,諗住打定輸數旅行要取消,點知領事館聽完情況,再問Liverpool果邊收唔收到我屋企人個申請,再核實身份,好彩臨寄之前用手機影咗資料頁,都算有個底。跟住仲好仔細問埋目的地同途經轉機地點,幫我屋企人核實埋用緊急護照轉機、目的地要唔要簽證,結果真係好彩,全部都唔駛簽證。起碼唔會要你白行一趟,仲好詳細話你知步驟,令你緊張嘅情緒舒緩,果一刻你真係會感受到人間有愛㗎。淨係講服務,就咁聽我講,果千幾蚊抵俾啦! 呢啲咪人性囉。 廁板政府會唔會講你知?

若果你係外國生活,尤其歐盟,拎住非歐盟國家發嘅護照開銀行戶口唔係問題,但係想開網上銀行戶口就好多限制(驚某啲人黑錢轉入歐盟再轉出去漂白,被人查到銀行會被罰好多錢。五號仔試過被美國罰咗好多鑊都罰到怕)。我試過想開網上銀行,職員開頭見本護照反轉,只係見到紅底,我又係亞洲人,我未坐低佢已經話唔得。我問佢點解唔得,我啱啱先問完另一個職員先排隊,佢話唔係咩國籍都得,有啲串串貢問我咩國籍,我都費事答佢索性開牌,佢望咗一眼... 「噢,英國護照,係OK嘅,可以開!」原因大家就無謂問啦,心照。

以後被人再挑機,根本就唔駛應佢機,只有啲無知、無經歷過嘅人先會去比較啲無乜意義嘅Quantity,反而最影響到自己嘅Quality絕口不提。
咁早起身打篇長文呀?
仲有啲人會挑機話咁嘅情況發生機會率有幾大...

係丫,其實好細機會咋,好虛無飄渺㗎。個個嫖客唔戴套都話自己點會咁易中招丫,又唔見中六合彩。但愛滋感染率大家有眼睇,事實勝於雄辯。

所以,唔好人話好人話平人話免簽多你就仆到去,好多負面事實蓋過表面風光。呢樣嘢我年少都唔信,依家就嚟變叔父輩略有體會。信不信由你。反正你出咗事我都幫唔到你幾多。
呢邊零晨兩點,準備去瞓。
巴打親身經歷勝於雄辯!

有事搵中國大使館~同有事去搵中國嘅醫生~都係「Money First」 中國人嘅劣根性。
DNB?
個篇長文真係要置頂左佢
要又加長佢

啲置頂成頁咁長,噉仲叫唔叫頂置咗?
都係個句啦
係要瀨左野先知咩事
好大陣葡萄味,咁你照做支哪人囉係咪?
想問多少少你朋友既巴西經歷 你話留左底即係電話影低左本bno?
你就支那人
我都有聽過我朋友舊陣時申請特區護照俾IO剪左本BNO。我心諗本BNO係英國嘅關你入境處叉事咩
06 年你都仲渣緊廁所板啊?
好遺憾,係拎支那香港護照,都係嗰句,我唔會因為冇果樣詆毀嗰樣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞