羽絨/風褸/旅行用品討論[3] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

997 回覆
15 Like 2 Dislike
我見rab photon x 都冼水 如果budget 有限 唔買hardshell 頂唔頂到d 天氣
我自己係一路都無hardshell, 直至1個月前. 冼水係肯定頂到15分鐘大雨. 你除非15分鐘之內唔知咩原因唔搵地方避雨, 否則冼水實無問睇. 我無hardshell 都係咁係日本同芬蘭玩左咁多次無問題.
明白哂 唔該哂巴打
有冇d薄薄地而又透氣既雨褸適合係呢幾日既天氣用?有時出街冇帶遮點知又落雨,淋濕左入到商場冷氣又搞到個身好凍
其實全防水褸實焗,就算有透氣拉鍊位都一樣
香港天氣根本唔適合著goretex 既風褸, 買純粹係貪靚仔之外, 唯一用途係旅行著.

香港春天其實極短, 冬天完無耐唔夠一個月已經要開冷氣. 夏天就熱到飛天, 你笠住件唔透風既goretex 係一定濕晒裡面. 秋天叫有2個月著到. 跟住11月尾已經開始凍到齋風褸已經唔夠暖. 香港既凍係凍入骨震出黎個隻, 無風一樣係咁震出黎, 所以風褸用處係香港冬天不大. 你都知香港樓多, 基本上冬天凍唔係因為大風.

所以, 呢個就係點解我有幾件Arcteryx 既褸, 無一件係hardshell 既原因.....直至一個月前買左件日版beams, 純粹係買個款.
依件係咪downpour?
所以我都係得一件
beta ar 冬天+旅行

著晒上身唔知可以擋到幾陰曆度既天氣
香港夠晒有突
Ching, 黎緊去澳洲,atom LT夠?
巴打係香港試過 我都想買依件但好似唔見有得試
一定啦, 我去西藏,5000高又大風又落雪, 著件 gamma Mx + U記衛衣 + montbell 底 已經夠
巴打應該係唔怕凍嗰類人嚟喎
26 撚
Atom LT 係頂盡down to 12 度. 你去澳洲係講緊幾度?
無試過呀 不過見CAMPSAVER做下特價
又幾鐘意RAB
唔貴就買件試試
上星期係the north face睇左件風褸
超薄
但賣1990
有冇Ching 可以俾comment 考慮緊Arcteryx Beta SL Hybrid vs Alpha SL , 有冇邊款有明顯優勢 (主要舒適度同耐用度)?
巴打
買左件 Columbia Alpha Trail Down Jacket , 見佢薄薄地又話暖
旅行或落雨加件 Arcteryx Alpha SV 係面 (買左好後悔無手袋)

而家驚再唔夠暖想加件薄薄地 Columbia Men's Titan Pass 2.0 II Fleece 係底 -> 薄 down -> sv

想問會唔會有人咁著 ?

件 fleece 未買,因為之前無發現呢度,已經買錯好多野 :(
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞