羽絨/風褸/旅行用品討論[3] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

997 回覆
15 Like 2 Dislike
夠, 都係行平地.
其實香港夏天用gore tex黎代替遮真係唔work.除非勁薄, 否則自己行路產生既熱血係排唔出褸外, 褸入面件衫都係要濕。

呢幾日大雨大家可以試試
呢個牌子唔熟, 不過同價錢下, 我會選擇買日本仔野Montbell, 因為係知實暖
價錢偏貴,而且佢冇講羽絨嘅重量係幾多
巴打可以睇吓Patagonia,有時有折係千頭買到,仲要係終身保養
但我見mountbell Patagonia 嗰啲都近二千
Distressed Stripe: Navy Blue $114 係咪算好抵?
Montbell ALPINE LIGHT DOWN PARKA

Montbell ALPINE DOWN PARKA

呢d 1000中有交易
啱size就買啦,唔過千實抵買
Patagonia 係咪全部羽絨Size都一樣?
去專門店試使唔使搵返呢件
我167 着 S size會唔會窄咗少少?
如果搵到同款就試吓好啲,因為佢嘅cutting仲有分唔同類型,大家都係細碼但具體尺寸可能有出入
如果防水拉鍊同件褸連接部分啲膠開始甩甩地
可以點補救
請問有冇中層衣推薦
想要保暖同易洗既要求
暫時選擇左化纖質地

暫時覺得patagonia既呢件最好

http://www.patagonia.com/product/mens-nano-air-jacket/84251.html?dwvar_84251_color=PBH&cgid=mens-jackets-vests-insulated-active#footprint-chronicles

請問會唔會有更好既推介
冇得救
我件褸仲好新
上網見有隻膠水專門痴布料,唔知得唔得
Arc'teryx 就拎 rma 寄返廠整
緊係 atom ar 好, cutting 靚, 料靚,又暖又唔太厚
如果買到 50% off, patagonia 果件都抵著既,不過官網唔寄集運倉。另外 atom ar 揀 hoody有帽版本比較實用
511 呀
諗住落舖問下
想3月去西伯利亞
請教一下

負10 - 5度 - 普通去街笠衫, 普通牛仔褲, Montbell 中厚保暖內衣/Uniqlo 保暖內衣, Kappa Hoody. 薄身保暖內褲. 因為0度以下d 風開始吹得入牛仔褲裡面. 薄身手套/Burton 厚身手套 + 頸巾 + 耳笠

Kappa Hoody可以俾montbell邊一件取代
因為我月底會去日本, 應該會平d

同埋我極怕凍, 再加件fleece會唔會好d?
montbell件merion base layer quality得唔得?

thanks!
想收2手全黑Arcteryx Arro 22
有沒巴絲放
第1頁

Montbell Permafrost Down Parka - 上面個件 "Light" 既加強版. 日本北海道 負10 度 - 10度 著都無問題. 800 fill 羽絨. 件褸 Goretex Windstopper 100% 防風, 冼水. 件褸670gram重, $2340 HKD . [不分男女]

有埋fleece 就當然會再暖d.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞