羽絨/風褸/旅行用品討論[3] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

997 回覆
15 Like 2 Dislike
我想問點隱藏回覆?
好, 番左去攞件野. 摸上手質地同我係日本試既 beta AR 好接近, 顏色係好肯定本來都好黃, 我搵左d 官方真人着上身既logo圖, 係黃得好緊要. 要影到佢係官網logo咁淡色, 係必須要係唔用閃燈下, 白光燈下先可以影到無咁深黃.

compare detail 位對應番網上搵到既圖, 我睇唔到有明顯差異.內壟既接駁位 (第3張圖), 全部100% 一樣. 因為d 接駁位係同網上搵到既圖一式一樣, 我大概滿意.

如果呢件係一件老番既話, 咁佢都可以算係我見過最零瑕疵既複製品. 不過睇過大部份detail 位都好細致, 我睇唔出係老番. 咁既價錢, 我收貨.
我其實係估係either 貨瓣, 或者係outlet 個d B grade 貨. 顏色其實係一樣睇實物, 包括內籠你睇到個d 壓邊位, 實物都係同色. 不過你見我係落左閃燈 (夜晚影), 所以影出黎係一定有分別.

老番就算再叻都好難做到內籠接駁位, 內袋同接駁位高低差會100% match. 呢件肯定係老正, 不過佢一係貨辦, 一係B grade outlet 貨.

我其實都係買個款多過去著住落雨行山. 我只要試到佢防風已經夠我用. Given 咁既錢買outlet B grade 貨其實我係ok.
坦白講,喺香港有幾可用得盡佢嘅功能,梗係款行先啦
我買既時候都係諗....我可以買件moosejaw 7折既Beta AR, 或者用同價買件Outlet grade 日版Theta AR.

Given 我唔行山, 亦無諗住著住呢d jacket 淋雨. 咁件野做到防風, 基本冼水既風褸功能, 我普通行街著基本上more than enough. 咁.....最尾決定就如你所講, 款行先所以扑鎚
ebay 買野都係要小心既, 我覺得ebay 同淘寶無咩分別
係, 我唔否認我係賭大細. 所以我出番個disclaimer 先

"投機有風險, 投機有賺有賠, 申購前應長閱公開說明書..."
巴打,我想問除左Arc'teryx Kappa Hoody同Rab Photon X Jacket之外同類型仲有冇其他推介?? Thanks
我個人覺得個個水平既, 以價錢, 羽絨厚度, 整件褸重量, 防風功能等等, 最似樣既就係Kappay hoody, Koda Jacket , Patagonia Men's Hyper Puff™ Parka (如果仲有貨) , Montbell Permafrost Down Parka 同Photon X jacket 係一個好既選摘.
我想問kappa hoody 有冇邊度有齊碼可以試
有件黑色細碼有無興趣,買番黎唔岩著
請問有冇人著過呢隻羊毛內衣
吉唔吉?
同埋成日洗 有冇問題

見佢說明係唔吉又耐洗
想睇下有冇人有經驗
thx

http://www.montbell.com.hk/product/details/0021107581
MERINO 即係唔吉
用洗衫袋洗應該穩陣D
請問比起呢隻,係咪羊毛暖d?
我見呢件話機洗完全唔驚
thx

http://www.montbell.com.hk/product/details/0021107518
介唔介意tg ?
cupidooooo
佢官網冇講兩件衫分別嘅羊毛重量,好難估邊件暖啲
巴打,唔好怪我做伸手黨,睇完個post,先知風褸都可以分咁多種,睇到個人花多眼亂。
我嚟緊七月會去西藏、新疆同哈撒克,夏天日夜溫差大,-10度去到30度都可以。
我想今次旅行帶一件褸,唔知有無咩可以推薦呢,喺香港,通常我18度以下先考慮着褸。
會去啲再凍嘅地方,好似喜瑪拉雅山腳,但我本身有套保暖內衣biotech heating,試過零度就噉着喺底,套件厚身衛衣,再加件薄風褸就夠暖。我覺得件厚衫好重,想睇吓有無得唔帶,但件薄褸又唔夠厚...
唔知巴打有無意見畀到我
係10-30度先啱
睇返你個例子,保暖方面你可以揀羽絨填充度800,重量大約200g左右嘅羽絨做保暖層
呢個選擇嚟講一嚟輕,二嚟可以包到好細,如果去再凍少少嘅地方打返件底都夠頂
至於shell jacket要睇你會唔會成日去好大風嘅地方,或者經常戶外活動而又唔帶遮,否則唔使買shell jacket

一嚟嚟講,戶外用品店買嘅羽絨褸都有層跣水coating,毛毛雨都唔怕,但大雨或者長時間淋雨就當然唔得啦
淨係知道MERINO係無膠衫咁耐用
MERINO郁動時/入室內唔會咁易過熱
MERINO著一兩日都唔臭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞