羽絨/風褸/旅行用品討論[3] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

997 回覆
15 Like 2 Dislike
Ifc有
買osprey 定 deuter 好?
Osprey AG 60 L
Deuter aircontact lite 50+10
Btw osprey邊到買平 overlander 要食正價冇折
有冇D 15-20L superlight 好介紹?
睇過 patagonia 果D 都唔算輕
想問問各位巴打
最近想買番件Atom LT Vest
諗住去ifc試再去外國網買番黎
點知門市得番Atom SL Vest
有無巴打知SL同 LT大細方面分別大唔大
保暖方面SL同LT係咪都係差唔多
巴打去保捷行睇吓Vaude呢個牌子,早排保捷签 大特賣,我買咗隻25L,超輕,淨重大約500G
佢仲有其他Size
有冇d摺到個袋仔既風褸介紹
唔該哂
如果goretex hard shell 唔保暖, 咁一d 厚d 貴d 嘅 goretex 同薄嗰d 有乜嘢分別?
耐磨d?
耐磨, 透氣好d 咁多.

香港其實用唔著靚既goretex pro, 除非你成日行山, 而好多樹支會拗到你.
但2Layer 既goretex 真係不了
black diamond carbon z

用緊 black diamond carbon flz,好輕好方便
之前買左件Houdini pullover, 不過停產左, 但jacket 仲有
摺既好似無咁啱我
Btw 唔該先
Black Diamond Trail Back
有咩問題? 入水?
無3L 咁耐用
http://www.overlander.com.hk/product/details?code=0021103242

著緊哩件, 整體都唔錯,有時係怕晒傷先著黎擋UV,入面著短tee 啲肉會feel到涼意都幾舒服

另外佢仲有款一樣,但係重量輕3/2 得5~60g
準備去北歐國家stay成年
追埋極光

筆直 2000內
Arcteryx買唔起 可以睇下montbell啲款?
Montbell Permafrost Jacket [不是 light 版]

不過我估hk 未到今年11月係唔會有貨
8月尾走啦
上網睇過下
有啲想買MONTBELL CHARMOZ PARKA
但應該都唔係好夠
你係諗住睇極光的話 , 任何低過2000蚊既褸都好窄.

你可以揀既, 係以下

Arc'teryx Kappa Hoody
Arc'teryx KODA JACKET
Montbell Permafrost Down Parka
Patagonia Men's Hyper Puff™ Parka
Rab Photon X Jacket
搵間有衫借既 guest house

去到先買可唔可行? 果邊應該平d?
聽人講個邊買都貴⋯
其實件外套係for平時着 捱過大部分落雪既時間
追極光會join tour
應該有保暖衣物借
我都準備去個邊stay一年
For平時著 有無需要買件羽絨同Gore Tex?
羽絨應該買幾厚先夠
如果有機會滑雪 Gore Tex又係咪必須?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞