羽絨/風褸/旅行用品討論[3] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

997 回覆
15 Like 2 Dislike
想請問咁多位巴打
五月中到尾會去西藏
日頭可以去到20度 夜晚可能5度
其中有一晚去珠峰大本營

本身自己得件atom lt
不過有fd 借件montbell 羽絨比我
依家想買件hardshell

去overlander 望過montbell alpine thermashell

有冇啲好推介?

筆直唔知價預1500 做唔做到?
Patagonia Torrentshell
Marmot PreCip
呢兩件應該算係比較平, 又有返咁上下保證既hardshell
Zeta lt /ar
一定焗. 香港基本上唔係一個好既地方著呢d goretex 風褸. 春天濕, 會出晒汗. 夏天根本熱到著唔到. 秋天係唯一一個時間著到. 冬天呢d 風褸又唔夠暖.
想請問咁多位巴打
四月中會去西藏
亦會去珠峰大本營
睇天氣預測係介乎0-16度

咁我買左件beta AR
知道唔保暖
有冇啲保暖既好推介?
定普通出街衫+件beta AR都夠?

Atom AR + Smartwool 150羊毛底衫
羊毛底衫 + 冷衫/fleece + lightweight down jacket/60g primaloft jacket + beta ar
視乎需要, 可以除/著入面件jacket
smartwool 150/250(1/4zip/crew) + patagonia r1 pullover + atom ar + beta ar

150快乾, 250較暖但出汗時較濕,一定係著羊毛底,唔會臭

上面咁著夜晚0 度企定定都夠暖,
如果唔洗睇星/睇日出/食西北風, atom lt 日頭3度行緊既時候都頂到

patagonia r1較修身, 正常Size既身型幾岩身,健碩身型可揀同碼既patagonia r1 field
聽日著nuclei ar 上西藏,話你知夠唔夠
https://www.moosejaw.com/moosejaw/shop/product_Patagonia-Women-s-Insulated-Torrentshell-Jacket_10312718_10208_10000001_-1_

咁多位巴打 想再問問 呢件買比女朋友 佢入面再著羽絨夠唔夠做
5月係西藏好似有少少雨?
Patagonia都頂到細雨既
Thermogreen唔知clo 幾多, 不過加羽絨應該夠, 但羽絨幾多fill

不過如果去開凍/天氣差地方旅行最好買Arcteryx,
會防雨防雪得好D, 會耐用D. Patagonia D拉鏈我覺得比較脆弱
女裝唔太熟, 不過BETA AR, BETA SL HYBRID男裝黎講幾好, 睇下網上咩折得多, ALPHA FL, beta lt, zeta ar, zeta lt都可以考慮下

不過係hardshell黎, 要睇你件羽絨有幾暖
一定夠曖, 5度咁著可能會有少少熱/焗...
不過羽絨可以視乎需要除左佢

個人覺得, 5度的話, 呢件野 + 冷衫/fleece + baselayer 就已經夠
今日西藏5度
入面著heattech加偉衣加nuclei ar, 完全唔凍

出面既天可以好大太陽,轉頭就落雪又太陽返
天氣先決, 如5度有太陽, 感覺會暖過8度9我度落雨。
不過通常半夜落雨多
係香港著買sv係咪無用

定AR已經夠?

想買件alpha sv
香港著唔係為pit zip, AR都已經比多左佢啦

如果唔用pit zip, LT FL 系列已經夠做, cutting 仲要fit 身D好睇D

香港買SV只係錢多駛唔晒 /J佢個Canada /唔介意件褸又硬又重又baggy

SV係比你係極地著

Atom LT hoody 24000 yen 免稅
Atom AR 27000 yen 免稅
Beta AR 60000 yen 免稅

Arcteryx Outlet @ 輕井澤outlet
10000 yen 以上有9折, 即係beta ar 就 54000 yen
有冇Zeta LT
都唔平 鬼佬網仲平

師兄去浸溫泉?
我就咁好快睇過

Atom ar, atom lt, alpha sv, alpha sl, beta sl, beta sr
係, 路經輕井澤, 去草津溫泉
會唔會係温泉post又見到你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞