羽絨/風褸/旅行用品討論[3] (Arcteryx,Montbell,Patagonia..etc)

997 回覆
15 Like 2 Dislike
不要再說了, 其實 atom lt 有咩地方咁吸引, 有咩功能?
輕得嚟暖,packable,跣水,着上身舒服,做outer或者mid-layer都冇問題,靚仔,永久保養
輕薄得黎保暖,
香港冬天 一件atom lt 加件 hard shell 搞掂,唔夠就著多件fleece

要頂最凍果幾日/冬天旅行有多件atom ar 就更加好
星期五晚得,而家唔得
85折再7折?
不要再說了, 其實 atom lt 有咩地方咁吸引, 有咩功能?
輕得嚟暖,packable,跣水,着上身舒服,做outer或者mid-layer都冇問題,靚仔,永久保養

著上身真係超舒服
zeta lt + atom lt 先至 335 g+ 360 g
695g 已經暖笠笠

上面有人買 northface hardshell 2l GORE-TEX 已經成840g
咁多位巴打, atom lt 最平大概咩價位值得入手?
最平見過九百幾,不過係鳩屎色
一般七折就值得入手㗎喇,因為通常齊色齊碼,再平就要等,可遇不可求
頭先去左沙木尼睇 冇fission sv
想試都冇得試
同埋想問始祖鳥個公廁背囊有冇咩防水套介紹吓
佢本身個面防水㗎喎
不要再說了
佢下面有兩個窿位入水的
上次去旅行就係比依兩個窿位搞到入曬水 差啲本護照都濕埋
色差大到
Moosejaw 有30% off, 不過Beta AR 無籃色中碼............算
原廠 overlander 有
Sor 巴打
有冇樣睇下
見佢個啲背囊防雨罩 都係for大袋
如果唔介意原廠,求其去行山舖已經買到,應該$100左右有交易
沙木尼見到有但係唔知大細 同埋唔知係唔係所有背囊都得
基本上係通用嘅,你買之前問清楚大細就得
潮偉巴,睇晒你d介紹,想買件atom lt hoody係香港冬天著,如果而家夏天買邊度平?

另外想問下patagonia/ montbell有冇邊件係同atom lt hoody類近?
下年一月到會過英國exchange 幾個月 應該仲會去其他歐洲國家 簡atom ar 呢個選擇應該ok? 定差唔多價錢會有更好選擇? 不過仲未見到有減價
你睇番26頁對上幾頁, 其實一路有人講緊邊度有sale.

我暫時見有moosejaw.com

Atom LT 只係up to 12度左右, 天氣再凍係攪唔掂. 12度仲要係講緊你頂得下凍先得. 我著Atom LT 的話, 15度以下就裡面一定要著冷衫先掂. 唔係實唔夠暖. 你唔好預佢好暖. 佢只會稱呼叫做薄褸. 呢種薄褸Montbell 的話, 就下面呢d 款, 唔夠200g 重個d 褸.

https://en.montbell.jp/products/goods/disp.php?product_id=1101466
你要check 下你去既歐洲國家平均冬天既溫度, 再based on 你搵到個溫度 range, 係第1頁個度搵番對應既褸.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞