Fujifilm討論區(28)無人開POST

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
xe3無反mon會唔會好唔方便
我用xe2就想要反芒

換左xt20又少用

不過有得反總好過冇
如果旅行10-24會好d?
不過你唔係影開風景 好多時你會覺得太wide
除非好特定既場景 例如室內大教堂
基本上你旅行得既地方都好多位走 好少話唔夠wide
(試過攞支ultra wide旅行 覺得為互鏡而換鏡好無謂/感覺會錯過好多野 所以都冇點用
好睇你影咩題材啵
你唔係拍片/職業/長影小朋友
我相信9成人 用得反mon既時候
都係有好多時間去構圖 唔係邊有時間反mon 開lcd 影?
除非你本身影開高抄如人多wedding 低抄影下貓/小朋友咁 就難講d
今日去showroom玩下先
thanks各位巴打
對上次係星際買咗x-e3個手指扣買咗成百一蚊
點知tg grp有個師兄做開相機配件採購
結果個指扣40蚊就有個
黎緊準備買個快門鈕 好似20蚊 星際見55蚊

有冇巴打想團購 多人d會平d (佢好似咩相機配件都有)
https://youtu.be/0cjvh0QeWEE
其實我係俾呢個Review 毒到
呢枝鏡影出黎效果超正
不過去旅行就未必適用
點都好,遲早我都會買齊16mm F1.4同56mm F1.2
想問下如果個uv filter 如果爆左卡喺個鏡頭度可以去邊度整
另外想問有冇平價uv filter 推介
唔敢再買貴
平既UV不如唔好用啦
對上次係星際買咗x-e3個手指扣買咗成百一蚊
點知tg grp有個師兄做開相機配件採購
結果個指扣40蚊就有個
黎緊準備買個快門鈕 好似20蚊 星際見55蚊

有冇巴打想團購 多人d會平d (佢好似咩相機配件都有)

我有興趣
有興趣巴打加
https://t.me/cameraparts
想要咩parts可以問下佢有冇
今日終於補齊XT-2+16.4+56.2
齊晒自己心目中想要嘅組合
好感動
新手 零攝影知識 想入手一部 旅行+街拍機
多數影 人像+景 , 筆直5-6000 有冇師兄有推介?
最新果部
56.2好難係室內影人,室內影人應該用咩?
16.4
16.4唔會影到個人塊面好窄咩?
如果想兩鏡走天涯,23.4好,55.2,定係35.4?
已有三陽12mm
差支影人但又有少少背景襯托嘅
一手淨係夠買 XT-10 1855 KIT 水貨

一係買高階DC RX100 X70 之類
23x2

影人連埋枱面野食都無問題
最近對焦 仲可影埋食物
感謝巴打們
唔同mm影出黎個樣都唔同
如果你想最接近人眼視覺就Full Frame 50mm,富輕APSC即35mm左右
用Wide鏡影人,個樣唔擺邊位應該無事
16.4
16.4唔會影到個人塊面好窄咩?

影人連埋枱面野食都無問題
最近對焦 仲可影埋食物
唔同mm影出黎個樣都唔同
如果你想最接近人眼視覺就Full Frame 50mm,富APSC即35mm左右
用Wide鏡影人,個樣唔擺邊位應該無事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞