Fujifilm討論區(28)無人開POST

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
人地上討論區問野有幾咁正常,你唔答咪唔好答,要出黎話人on9?

另外撐大你個屎眼望清楚啦,我係答人哥個,唔係問問題哥個,你自己眼殘就去醫啦,仲好意思出黎柒。

仲有人地問枝鏡近拍表現,你就叫人用Macro? 平時出街想影下野食,影下花花草草就要用Macro? 你分清楚咩係近拍咩係Macro 先啦。柒到咁就唔好衝出黎獻世啦。

大家有冇咩film simulation 分享下
跟咗個post 頂置d setting
發現classic chrome 同 provia比較好用
Astia 既紅色同黃色有時失真得幾嚴重

請教下心得
而家D人隊埋D叫近攝.........果然係天才
唔洗勞氣,條友痴線架
大家有冇咩film simulation 分享下
跟咗個post 頂置d setting
發現classic chrome 同 provia比較好用
Astia 既紅色同黃色有時失真得幾嚴重

請教下心得

上色影無忌入面既富士討論區有啲精華有講
計實用16-50仲好,24同27mmwide分別唔洗
最近對焦又近好多

只不過xc1650
膠感重
膠mount
光圈細半至一級

呢幾樣做成差價

成像分別我就答唔倒喇
不過其實我係新手
睇首頁見到18-55岩新手多啲
同埋我影景同人多 18-55同16-50對比之下 邊個鏡會比較好 定其實差唔多
18-55 出晒名係又平又正既kit 鏡, 加上好多用家用過個個都讚既, 包括我自己....

俾我就一定唔會為左果2mm 去買16-50.....

如果真係要影景真係想要好wide, 我情願你俾多2千買多枝samyang 12mm
掉兩張1650/1855影嘅相出黎

其實又有幾多人分倒丫

基本上支1650都係賣大包

同級kit邊支有24mm

當然無可否認1855嘅光圈大左就係大左

兩支都有佢優點嘅

我手上兩支都係恭奉梗

用定焦多

我自己用緊16-50

一開始覺得同1855 冇乜大分別 仲輕左 短左 平左

自己係show room試左半個鍾支1855 拎左啲相返屋對比過 LR 過 分別唔太大

但係冇左果一級光圈就係冇左

Btw 最後都冇買支18-55 買左支18f2

個鴨咀太吸引
計實用16-50仲好,24同27mmwide分別唔洗
最近對焦又近好多

只不過xc1650
膠感重
膠mount
光圈細半至一級

呢幾樣做成差價

成像分別我就答唔倒喇
不過其實我係新手
睇首頁見到18-55岩新手多啲
同埋我影景同人多 18-55同16-50對比之下 邊個鏡會比較好 定其實差唔多
18-55 出晒名係又平又正既kit 鏡, 加上好多用家用過個個都讚既, 包括我自己....

俾我就一定唔會為左果2mm 去買16-50.....

如果真係要影景真係想要好wide, 我情願你俾多2千買多枝samyang 12mm
掉兩張1650/1855影嘅相出黎

其實又有幾多人分倒丫

基本上支1650都係賣大包

同級kit邊支有24mm

當然無可否認1855嘅光圈大左就係大左

兩支都有佢優點嘅

我手上兩支都係恭奉梗

用定焦多

我自己用緊16-50

一開始覺得同1855 冇乜大分別 仲輕左 短左 平左

自己係show room試左半個鍾支1855 拎左啲相返屋對比過 LR 過 分別唔太大

但係冇左果一級光圈就係冇左

Btw 最後都冇買支18-55 買左支18f2

個鴨咀太吸引

Ps ex3 用家
新model?
邊到有行貨xt10賣
仲邊有上代機買
japan
收二手預兩千好了

新一代機正好多

貴買平用吧
xt20 拍片個時間限制有無得解決
想無時間限制拍多幾個字4k
上個星期用左部XT2入廠整LCD
換左個新LCD畀我但DKLM黃MON,好崩潰
有無方法解決?上網睇話改LCD色做-3,但我唔work
睇怕都要送返入去換屌

借個位,放支過保35 2,留返1.4自用
http://telegram.me/roller66
呢部係相機唔係cam...

得GH5無限制
用開CANON,唔熟富士 ,老婆想買機上黎請教下大家。
比著你地只係諗住買一支定焦唔諗住換鏡
揀邊個組合比較好?

X100F
OR
XE3
OR
XT20

後者鏡應該買23.4 , 其實支23.2掂唔掂?
主要質數同方便度行先。
100F
想長玩就買可換鏡
X-E3好似快過X-T20
個人prefer 23.4 有大光圈
如果比老婆用就100f 玩味高少少 同有心學落去

問題可換鏡頭係一種優勢

可能你老婆唔係玩開定焦 都可以換下鏡

會建議xe3+ 24/2

焦距實用 淺景深 平 輕 防水 成像好

大前題你唔追求頂級淺景深就ok
X100F佢其實就最細,但上網睇影近野好軟? 要收兩級光圈? 唔知實際真唔真。
咁23.2洗唔洗收兩級光圈?
XE3 同T20 睇規格係咪同級? 而XE3係新D? 仲有XA....
我老婆之前用開定焦, 6D+35.4, 主要想變得輕便D
有支24-2光圈? 定講緊23.2 ?
你意思FF同APS-C 景深分別? 呢點明白的。
麻煩哂
用開CANON,唔熟富士 ,老婆想買機上黎請教下大家。
比著你地只係諗住買一支定焦唔諗住換鏡
揀邊個組合比較好?

X100F
OR
XE3
OR
XT20

後者鏡應該買23.4 , 其實支23.2掂唔掂?
主要質數同方便度行先。
如果比老婆用就100f 玩味高少少 同有心學落去

問題可換鏡頭係一種優勢

可能你老婆唔係玩開定焦 都可以換下鏡

會建議xe3+ 24/2

焦距實用 淺景深 平 輕 防水 成像好

大前題你唔追求頂級淺景深就ok
X100F佢其實就最細,但上網睇影近野好軟? 要收兩級光圈? 唔知實際真唔真。
咁23.2洗唔洗收兩級光圈?
XE3 同T20 睇規格係咪同級? 而XE3係新D? 仲有XA....
我老婆之前用開定焦, 6D+35.4, 主要想變得輕便D
有支24-2光圈? 定講緊23.2 ?
你意思FF同APS-C 景深分別? 呢點明白的。
麻煩哂

聽你咁講。。xe3 + 23.4 is better...比6d 35.4 輕左好多好多了。。。23.4 畫質better than 23.2
講錯
係23mm f2

X100f上過銅鑼灣showroom 玩過唔覺影近野好軟

我本身用緊 xe3 都係canon轉過去

覺得對焦速度好滿意 睇好多comment話x-e3對焦係快過xt2未更新firmware前 所以x100f,xt20照計係會比下去

23mm f2 就好sharp 對焦奇快 係對焦一米內有小小難攪

我覺得話曬相機你有新買新 好過xt20 x100f
因為對焦快 輕 joystick好用 靚仔 touch mon快捷鍵
同埋聽你講 你2公婆都有玩相機 你可換鏡頭真係襟玩好多
到你去旅行 插支18-55 唔使斷頸咁玩 你會開心好多

Btw 如果你買xe3 好建議你上taobao 買埋thumb rest 同shutter button... 舒服得黎又靚仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞